Materiał promocyjny

Skarby lasu

Grzyby są prawdziwym skarbem polskiej kuchni. Dziś w Dzień Dobry TVN mogliście zakosztować smaków zbliżającej się jesieni i wraz z aktorką Moniką Mrozowską wybrać się na grzyby.

Grillowana papryka z pasta orzechową

Składniki:

4 grillowane papryki

1 bakłażan

1/2 kostki miękkiej fety

1/2 szklanki orzechów włoskich

sól pieprz do smaku

ząbek czosnku

sok z 1/2 cytryny

5 średnich ogórków korniszonów z octu

5 łyżek oliwy

Przygotowanie

Bakłażana ze skórką pieczemy w całości w piekarniku w temp. 200 stopni, na termoobiegu, aż będzie całkowicie miękki. Po upieczeniu obieramy go ze skórki i miksujemy ze zmielonymi orzechami, sokiem z cytryny, szczyptą pieprzu i oliwą. Tak powstałą masę odparowujemy przez kilka minut na patelni, następnie, po zdjęciu z gazu, mieszamy z fetą, drobno pokrojonymi korniszonami i wyciśniętym ząbkiem czosnku. Na plasterku grillowanej papryki układamy łyżeczkę pasty i zwijamy w rulonik.

Grillowanie papryki:

Polówki papryki układamy w brytfance, posypujemy rozmarynem, polewamy oliwą i dodajemy parę ząbków czosnku. Pieczemy dotąd, aż skórka będzie pomarszczona i w wielu miejscach czarna. Po wyjęciu z piekarnika szczelnie przykrywamy folią aluminiową, aby papryka się zaparzyła. Wtedy skórka łatwiej schodzi.

Makaron z grzybami

Składniki:

1/2 paczki makaronu trójkolorowego

6-8 średnich grzybów (np. prawdziwków)

ząbek czosnku

szklanka śmietany

koperek

3 łyżki oliwy

3 łyżki masła

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Drobno posiekany ząbek czosnku i pokrojone w cienkie plastry grzyby smażymy ok. 7 min. na 3 łyżkach oliwy i 3 łyżkach masła. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Zdejmujemy z gazu i dodajemy śmietanę. Mieszamy z ugotowanym al dente makaronem i posypujemy drobno posiekanym koperkiem.

Purisy z czatnejem

Składniki:

ciasto:

1 i 1/4 szklanki mąki

3 łyżki cukru trzcinowego

1 łyżka masła

1/4 szklanki mleka

szczypta soli

czatnej jabłkowy:

4 jabłka

5 łyżek cukru trzcinowego

3 łyżki oleju słonecznikowego

1 łyżka świeżego startego imbiru

1/4 łyżeczki anyżu, lub 2 gwiazdki anyżu (patrz przyprawy)

1/4 łyżeczki drobno pokrojonej papryczki chili bez pestek

1 pałeczka kory cynamonu

2 goździki

1 łyżeczka kurkumy

Przygotowanie:

Purisy: Mleko z masłem, cukrem i solą podgrzewamy, aż masło się rozpuści i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie dodajemy 1 szklankę mąki, energicznie mieszając. Pozostałą makę posypujemy blat i wyrabiamy ciasto, aż będzie sprężyste i nie będzie się kleić do blatu. Odstawiamy na pół godziny, po czym jeszcze raz wyrabiamy (bez podsypywania mąką). Formujemy wałek, który kroimy na równe części. Każdą z nich rozwałkowujemy na mały placek, który smażymy w gorącym głębokim tłuszczu, aż się przyrumieni i spuchnie. Gorący puris podajemy z czatnejem.

Czatnej: Na rozgrzany olej wrzucamy goździki, anyż, imbir, chili, które chwilę smażymy. Dodajemy obrane , pokrojone w kostkę jabłka i cukier. Smażymy 10 minut mieszając od czasu do czasu. Następnie przykrywamy i dusimy , aż jabłka staną się miękkie.

Socca z tofu i grzybami

Składniki:

50 g tofu

2 średnie podgrzybki

1 łyżka masła

2 łyżki oliwy

1/4 szklanki mąki groszkowej

ok. 1/4 szklanki wody

szczypta sody oczyszczonej

2 łyżki posiekanego koperku

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Drobno pokrojone tofu i podgrzybki podsmażamy na jednej łyżce oliwy i jednej łyżce masła. Mąkę groszkową miksujemy z wodą tak, aby uzyskać konsystencję ciasta naleśnikowego. Dodajemy sól, sodę, koperek i odrobinę pieprzu. Gdy tofu i grzyby przyrumienią się, zalewamy je ciastem. Gdy omlet się zetnie, przewracamy go na drugą stronę i podlewamy łyżką oliwy. Smażymy aż się przyrumieni.

Przepis autorstwa Moniki Mrozowskiej i Macieja Szaciłły.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości