Grillowana papryka z pasta orzechową
Składniki:
4 grillowane papryki
1 bakłażan
1/2 kostki miękkiej fety
1/2 szklanki orzechów włoskich
sól pieprz do smaku
ząbek czosnku
sok z 1/2 cytryny
5 średnich ogórków korniszonów z octu
5 łyżek oliwy
Przygotowanie
Bakłażana ze skórką pieczemy w całości w piekarniku w temp. 200 stopni, na termoobiegu, aż będzie całkowicie miękki. Po upieczeniu obieramy go ze skórki i miksujemy ze zmielonymi orzechami, sokiem z cytryny, szczyptą pieprzu i oliwą. Tak powstałą masę odparowujemy przez kilka minut na patelni, następnie, po zdjęciu z gazu, mieszamy z fetą, drobno pokrojonymi korniszonami i wyciśniętym ząbkiem czosnku. Na plasterku grillowanej papryki układamy łyżeczkę pasty i zwijamy w rulonik.
Grillowanie papryki:
Polówki papryki układamy w brytfance, posypujemy rozmarynem, polewamy oliwą i dodajemy parę ząbków czosnku. Pieczemy dotąd, aż skórka będzie pomarszczona i w wielu miejscach czarna. Po wyjęciu z piekarnika szczelnie przykrywamy folią aluminiową, aby papryka się zaparzyła. Wtedy skórka łatwiej schodzi.
Makaron z grzybami
Składniki:
1/2 paczki makaronu trójkolorowego
6-8 średnich grzybów (np. prawdziwków)
ząbek czosnku
szklanka śmietany
koperek
3 łyżki oliwy
3 łyżki masła
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Drobno posiekany ząbek czosnku i pokrojone w cienkie plastry grzyby smażymy ok. 7 min. na 3 łyżkach oliwy i 3 łyżkach masła. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Zdejmujemy z gazu i dodajemy śmietanę. Mieszamy z ugotowanym al dente makaronem i posypujemy drobno posiekanym koperkiem.
Purisy z czatnejem
Składniki:
ciasto:
1 i 1/4 szklanki mąki
3 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka masła
1/4 szklanki mleka
szczypta soli
czatnej jabłkowy:
4 jabłka
5 łyżek cukru trzcinowego
3 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżka świeżego startego imbiru
1/4 łyżeczki anyżu, lub 2 gwiazdki anyżu (patrz przyprawy)
1/4 łyżeczki drobno pokrojonej papryczki chili bez pestek
1 pałeczka kory cynamonu
2 goździki
1 łyżeczka kurkumy
Przygotowanie:
Purisy: Mleko z masłem, cukrem i solą podgrzewamy, aż masło się rozpuści i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie dodajemy 1 szklankę mąki, energicznie mieszając. Pozostałą makę posypujemy blat i wyrabiamy ciasto, aż będzie sprężyste i nie będzie się kleić do blatu. Odstawiamy na pół godziny, po czym jeszcze raz wyrabiamy (bez podsypywania mąką). Formujemy wałek, który kroimy na równe części. Każdą z nich rozwałkowujemy na mały placek, który smażymy w gorącym głębokim tłuszczu, aż się przyrumieni i spuchnie. Gorący puris podajemy z czatnejem.
Czatnej: Na rozgrzany olej wrzucamy goździki, anyż, imbir, chili, które chwilę smażymy. Dodajemy obrane , pokrojone w kostkę jabłka i cukier. Smażymy 10 minut mieszając od czasu do czasu. Następnie przykrywamy i dusimy , aż jabłka staną się miękkie.
Socca z tofu i grzybami
Składniki:
50 g tofu
2 średnie podgrzybki
1 łyżka masła
2 łyżki oliwy
1/4 szklanki mąki groszkowej
ok. 1/4 szklanki wody
szczypta sody oczyszczonej
2 łyżki posiekanego koperku
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Drobno pokrojone tofu i podgrzybki podsmażamy na jednej łyżce oliwy i jednej łyżce masła. Mąkę groszkową miksujemy z wodą tak, aby uzyskać konsystencję ciasta naleśnikowego. Dodajemy sól, sodę, koperek i odrobinę pieprzu. Gdy tofu i grzyby przyrumienią się, zalewamy je ciastem. Gdy omlet się zetnie, przewracamy go na drugą stronę i podlewamy łyżką oliwy. Smażymy aż się przyrumieni.
Przepis autorstwa Moniki Mrozowskiej i Macieja Szaciłły.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN