Potrawa: Sushi Miss
Składniki:
Opakowanie ryżu
5 liści alg
sos sojowy
chrzan (wasabi)
40 dkg łososia wędzonego
1 papryka
1 ogórek
1 opakowanie krewetek
2 opakowania sera Philadelphia
Pałeczki, bardzo ostry nóż
Przygotowanie:
Ugotować ryż. Składniki (łosoś wędzony, papryka, ogórek) – pokroić w drobne paseczki. Liście alg rozłożyć i wyłożyć na nie ugotowany ryż. Na brzegu liścia ułożyć pokrojone wcześniej składniki pozostałą część liścia wysmarować serkiem Philadelphia. Chcąc uzyskać bardziej pikantne Sushi, dodatkowo liść posmarować wasabi. Całość zawinąć i pokroić. Do miseczki wlać sos sojowy obok położyć wasabi.
Potrawa : Makaron Miss
Składniki:
1 opakowanie makaronu tagliatelle
1 opakowanie marchewki junior (mrożona firmy Bonduelle)
1 kostka masła
śmietana 36 %
10 dkg sera tartego parmezan
4 łyżki miodu
oliwa z oliwek
świeża bazylia do przybrania
Przygotowanie:
Ugotować makaron. Marchewkę wrzucić do gotującej się wody doprawionej szczyptą soli i cukru i gotować 3 min. Następnie podgotowaną marchewkę wrzucić na patelnię z roztopionym wcześniej masłem, dodać łyżkę miodu i śmietanę. Całość chwilę poddusić. Makaron wyłożyć na talerz posypać starym parmezanem i doprawić świeżą bazylią.
Potrawa – Deser Miss
Składniki:
1 kg lodów waniliowych lub śmietankowych
400 g chałwy (lekko zmrożona)
czekolada gorzka
świeża mięta do przybrania
tarka, gałkownica do lodów, salaterki
Przygotowanie:
Trzy gałki lodów ułożyć w salaterc. Posypać startą mrożoną chałwą i czekoladą. Przybrać świeżą miętą.
Przepisy autorstwa Anny Jamróz i Moniki Suchockiej.
Autor: Marek Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN