Sernik nowojorski pieczony jest na spodzie z ciasteczek zbożowych, z serkiem typu Philadelphia, tłustym twarogiem (zmielonym minimum 2 razy) lub z mascarpone. Ciasto, o którym mowa, pieczone jest w kąpieli wodnej. Sernik nowojorski można podawać bez dodatków, z owocami (np. z malinami) lub z polewą np. z białej czekolady.
Kiedy powstał sernik nowojorski?
Sernik nowojorski , czyli legendarny New York cheesecake , powstał w latach dwudziestych ubiegłego wieku w Stanach Zjednoczonych Ameryki. W tamtym czasie, w USA panowała prohibicja, a w menu każdej amerykańskiej restauracji królował sernik nowojorski. Deser, o którym mowa, uwodzi delikatnością. W przeciwieństwie do tradycyjnych polskich serników z puszystym środkiem, ten z Nowego Jorku jest raczej mazisty, bardziej kremowy i subtelny w smaku.
Spód i ser do sernika nowojorskiego
Oryginalny przepis na sernik nowojorski kazał przygotować spód z kruchego ciasta. Dziś znacznie częściej dolną warstwę wypieku tworzą herbatniki Digestive. Niektórzy wklepują je równie w boki foremki.
Sernik nowojorski, według przepisu sprzed 100 lat, przygotowywany był z tzw. cottage cheese (serek wiejski). Obecnie składnikiem tego deseru może być serek kremowy typu Philadelphia lub twaróg tłusty zmielony przynajmniej dwukrotnie. Sernik nowojorski można przygotować z mascarpone . Istnieje też przepis na sernik nowojorski bez spodu.
Sernik nowojorski – jak piec i z czym podawać?
Tradycyjnie sernik nowojorski pieczony jest w kąpieli wodnej . Ten sposób przygotowania ciasta nie cieszy się popularności, ale w tym przypadku jest jak najbardziej uzasadniony. Sernik nowojorski bez kąpieli wodnej po wyjęciu z piekarnika byłby popękany. Klasyczny New York cheesecake podaje się bez żadnych ozdób, czy smakowych urozmaiceń. W oryginale jedynym dodatkiem jest zapieczona polewa śmietankowa.
Dziś deser ten serwowany jest w towarzystwie różnych dodatków. W niejednej restauracji zamówić można sernik nowojorski ze świeżymi owocami (np. z malinami) lub sosem owocowym. Świetnie komponuje się z różnego rodzaju polewami. Polecany jest sernik nowojorski z białą czekoladą lub z karmelem.
Przepis na sernik nowojorski
Do przygotowania spodu sernika nowojorskiego potrzebne są następujące składniki:
· 250 g ciasteczek pełnoziarnistych,
· 200 g masła,
· 1 łyżeczka cukru pudru.
Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. W związku z tym, że sernik jest pieczony w kąpieli wodnej tortownica musi być szczelna, a jej obręcz mocno zaciśnięta. Ciasteczka pełnoziarniste należy wsypać do blendera i dokładnie pokruszyć. Osoby nieposiadające blendera, mogą umieścić ciasteczka między dwiema bawełnianymi ściereczkami i następnie pokruszyć je uderzając czymś twardym np. wałkiem do ciasta. Do ciastek dodać cukier puder i masło roztopione w rondelku. Masę ciasteczkową przełożyć do tortownicy i za pomocą łyżki równomiernie wyłożyć nią dno i boki formy. Tortownicę odstawić do lodówki na około 60 minut.
Składniki na masę serową:
· 750 g sera Philadelphia,
· 3 jajka,
· 1 łyżeczka cukru waniliowego,
· 2 łyżki mąki ziemniaczanej (można zastąpić mąka kukurydzianą lub kaszą manną),
· 5 łyżek śmietany kremówki 30-36%,
· 1/2 szklanki cukru pudru,
· sok z 1/4 cytryny,
· szczypta soli.
Ser Philadelphia, jajka, cukier puder, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną ubić za pomocą trzepaczki. Dodać sok z cytryny i szczyptę soli, dokładnie wymieszać. Masę serową wylać na schłodzony ciasteczkowy spód. Tortownicę umieścić w większym, żaroodpornym naczyniu, wypełnionym wodą (do 1/2 wysokości tortownicy z sernikiem nowojorskim). Osoby nieposiadające naczynia większego od tortownicy, po włożeniu ciasta do piekarnika, umieszczają na niższej półce miseczkę (o dowolnym rozmiarze) z wodą.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 °C, po 30 minutach zmniejszyć temperaturę do 160 °C i piec przez kolejną godzinę (w trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika). Po upieczeniu sernika nie wyjmować go od razu z piekarnika, otworzyć drzwiczki i poczekać 10 minut aż powierzchnia ciasta się wyrówna.
Produkty potrzebne do przygotowania polewy:
· 100 g kwaśnej śmietany 12-18%,
· 80 g śmietany kremówki 30-36%,
· 3 łyżki cukru pudru.
Kwaśną śmietanę, śmietanę kremówkę, cukier puder ubić i wylać na upieczony sernik, gdy ten znajduje się jeszcze w tortownicy. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 5 minut. Po tym czasie otworzyć drzwiczki piekarnika i poczekać 30 minut aż ciasto ostygnie. Wyjąć ciasto z tortownicy i wstawić je do lodówki. Sernik nowojorski przed podaniem ozdobić wybranymi owocami lub listkami mięty.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN