Faszerowanie warzywa
Składniki:
100 g dzikiego ryżu KUPIEC
100 g błękitnego sera lazur
250 g twarogu
sól i pieprz
1 bakłażan
2 cukinie
15 małych pomidorów
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wystudzić i wymieszać dokładnie z serami, doprawić solą i pieprzem. Bakłażana pokroić w cienkie podłużne paski. Usmażyć na oliwie. Nałożyć farsz i zwinąć w ruloniki. Cukinię pokroić w 2 cm kawałki i wydrążyć do 3 głębokości. Podpiec w rozgrzanym piekarniku kilka minut. Nałożyć farsz do środka. Z pomidorów ściąć górę, wydrążyć środek, nałożyć farsz do środka. Wszystkie warzywa ułożyć na półmisku, ozdobić ziołami i polać oliwą.
Sałatka z dzikiego ryżu oraz pieczonej papryki i fety
Składniki:
300 g dzikiego ryżu KUPIEC
4 czerwone papryki, przekrojone na połówki, bez pestek
200 g pokrojonego w kostkę sera feta
garść liści mięty
sól i pieprz
oliwa z oliwek
sok z połowy cytryny
Przygotowanie:
Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Paprykę ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Opiec, aż skórka będzie czarna. Paprykę wyjąć z piekarnika i włożyć do foliowego worka na kilka minut, następnie zdjąć skórkę, pokroić w paski, wymieszać z ryżem, fetą i miętą. Doprawić solą i pieprzem. Skropić oliwą i sokiem z cytrynu.
Pikantna sałatka meksykańska
Składniki:
200 g dzikiego ryżu KUPIEC
4 tortille
200 g polędwicy wołowej, pokrojonej w kostkę
ostra papryka w proszku
oliwa z oliwek
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
2 drobno posiekane papryczki chilli
sól i pieprz
oregano
Przygotowanie:
Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na blasze z piekarnika ułożyć 4 małe miseczki dnem do góry, przykryć je tortillami. Zapiec w piekarniku kilka minut, aby tortille stwardniały i nabrały kształtu miseczek. Polędwicę przyprawić ostrą papryką, podsmażyć na oliwie z oliwek przez kilka minut. Mięso wymieszać z ryżem, odcedzoną fasolą, kukurydzą i papryczkami chilli. Doprawić solą, pieprzem i oregano. Skropić oliwą z oliwek.
Tarta piknikowa
Składniki:
200 g ryżu jaśminowego KUPIEC
200 g krakersów
150 g miękkiego masła
oliwa z oliwek
1 bakłażan, pokrojony na plastry
1 ząbek czosnku, rozgnieciony
1 posiekana cebula
200 g szpinaku
4 jajka
70 g pokruszonego sera feta
40 g tartego parmezanu
4 łyżki jogurtu naturalnego
0,5 szklanki mleka
sól i pieprz
Przygotowanie:
Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Krakersy bardzo drobno pokruszyć i dokładnie wymieszać z masłem. Otrzymaną masą wyłożyć formę do tarty i wstawić na 20 minut do lodówki. Plastry bakłażana usmażyć na rozgrzanej oliwie. Na tej samej patelni na oliwie podsmażyć czosnek i cebulę. Jajka roztrzepać w misce, wymieszać z mlekiem i jogurtem. Dodać posiekany szpinak, cebulę z czosnkiem, fetę i parmezan. Dokładnie wymieszać. Na ciasto z krakersów równo wyłożyć warstwę ryżu. Na wierzch ułożyć połowę plastrów bakłażana. Wylać mieszankę szpinaku i fety. Na wierzchu ułożyć pozostałe plastry bakłażana. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 30-40 min w temperaturze 180 stopni.
Sałatka z melona, krewetek i szynki
Składniki:
200 g ryżu jaśminowego KUPIEC
1 avocado, obrane, pokrojone na kawałki
sok z jednej cytryny
1 małego melona Galia, obranego, pokrojonego na kawałki
1 łyżka oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku, przeciśnięty
150 g krewetek tygrysich, obranych
50 g dojrzewającej szynki pokrojonej w paski
Dressing:
100 g jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
2 łyżki oliwy
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
pieprz i sól
1 łyżeczka musztardy
Przygotowanie:
Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Czosnek podsmażyć na oliwie, dodać krewetki i smażyć kilka minut. Avocado i melona wymieszać w misce z sokiem z cytryny. Dodać ugotowany ryż i szynkę. Dressing: Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać i polać sałatkę. Przed podaniem schłodzić. Udekorować listkami pietruszki.
Autor: Izabela Wodzińska
Źródło: Dzień Dobry TVN