Materiał promocyjny

Ryż w roli głównej

Zdrowe nie znaczy nudne, czyli kuchnia Piotra Kucharskiego. Tym razem zaprezentował nam dania z ryżu. Ryżem, podobnie jak surowcami takimi jak złoto czy ropa naftowa, handluje się na największych światowych giełdach. W Dzień Dobry Wakacje drogocenne dania z ryżu jaśminowego i dzikiego. Smacznego!

Faszerowanie warzywa

Składniki:

100 g dzikiego ryżu KUPIEC

100 g błękitnego sera lazur

250 g twarogu

sól i pieprz

1 bakłażan

2 cukinie

15 małych pomidorów

oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wystudzić i wymieszać dokładnie z serami, doprawić solą i pieprzem. Bakłażana pokroić w cienkie podłużne paski. Usmażyć na oliwie. Nałożyć farsz i zwinąć w ruloniki. Cukinię pokroić w 2 cm kawałki i wydrążyć do 3 głębokości. Podpiec w rozgrzanym piekarniku kilka minut. Nałożyć farsz do środka. Z pomidorów ściąć górę, wydrążyć środek, nałożyć farsz do środka. Wszystkie warzywa ułożyć na półmisku, ozdobić ziołami i polać oliwą.

Sałatka z dzikiego ryżu oraz pieczonej papryki i fety

Składniki:

300 g dzikiego ryżu KUPIEC

4 czerwone papryki, przekrojone na połówki, bez pestek

200 g pokrojonego w kostkę sera feta

garść liści mięty

sól i pieprz

oliwa z oliwek

sok z połowy cytryny

Przygotowanie:

Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Paprykę ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Opiec, aż skórka będzie czarna. Paprykę wyjąć z piekarnika i włożyć do foliowego worka na kilka minut, następnie zdjąć skórkę, pokroić w paski, wymieszać z ryżem, fetą i miętą. Doprawić solą i pieprzem. Skropić oliwą i sokiem z cytrynu.

Pikantna sałatka meksykańska

Składniki:

200 g dzikiego ryżu KUPIEC

4 tortille

200 g polędwicy wołowej, pokrojonej w kostkę

ostra papryka w proszku

oliwa z oliwek

1 puszka czerwonej fasoli

1 puszka kukurydzy

2 drobno posiekane papryczki chilli

sól i pieprz

oregano

Przygotowanie:

Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na blasze z piekarnika ułożyć 4 małe miseczki dnem do góry, przykryć je tortillami. Zapiec w piekarniku kilka minut, aby tortille stwardniały i nabrały kształtu miseczek. Polędwicę przyprawić ostrą papryką, podsmażyć na oliwie z oliwek przez kilka minut. Mięso wymieszać z ryżem, odcedzoną fasolą, kukurydzą i papryczkami chilli. Doprawić solą, pieprzem i oregano. Skropić oliwą z oliwek.

Tarta piknikowa

Składniki:

200 g ryżu jaśminowego KUPIEC

200 g krakersów

150 g miękkiego masła

oliwa z oliwek

1 bakłażan, pokrojony na plastry

1 ząbek czosnku, rozgnieciony

1 posiekana cebula

200 g szpinaku

4 jajka

70 g pokruszonego sera feta

40 g tartego parmezanu

4 łyżki jogurtu naturalnego

0,5 szklanki mleka

sól i pieprz

Przygotowanie:

Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Krakersy bardzo drobno pokruszyć i dokładnie wymieszać z masłem. Otrzymaną masą wyłożyć formę do tarty i wstawić na 20 minut do lodówki. Plastry bakłażana usmażyć na rozgrzanej oliwie. Na tej samej patelni na oliwie podsmażyć czosnek i cebulę. Jajka roztrzepać w misce, wymieszać z mlekiem i jogurtem. Dodać posiekany szpinak, cebulę z czosnkiem, fetę i parmezan. Dokładnie wymieszać. Na ciasto z krakersów równo wyłożyć warstwę ryżu. Na wierzch ułożyć połowę plastrów bakłażana. Wylać mieszankę szpinaku i fety. Na wierzchu ułożyć pozostałe plastry bakłażana. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 30-40 min w temperaturze 180 stopni.

Sałatka z melona, krewetek i szynki

Składniki:

200 g ryżu jaśminowego KUPIEC

1 avocado, obrane, pokrojone na kawałki

sok z jednej cytryny

1 małego melona Galia, obranego, pokrojonego na kawałki

1 łyżka oliwy z oliwek

1 ząbek czosnku, przeciśnięty

150 g krewetek tygrysich, obranych

50 g dojrzewającej szynki pokrojonej w paski

Dressing:

100 g jogurtu naturalnego

1 łyżka majonezu

2 łyżki oliwy

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

pieprz i sól

1 łyżeczka musztardy

Przygotowanie:

Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Czosnek podsmażyć na oliwie, dodać krewetki i smażyć kilka minut. Avocado i melona wymieszać w misce z sokiem z cytryny. Dodać ugotowany ryż i szynkę. Dressing: Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać i polać sałatkę. Przed podaniem schłodzić. Udekorować listkami pietruszki.

Autor: Izabela Wodzińska

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości