Ryż (a jakże) po chińsku
Składniki:
200 g ryżu jaśminowego
1 pęczek cebuli dymki
200 g mrożonego groszku zielonego
4 jajka
sos sojowy
olej do smażenia
Przygotowanie:
Na patelni na rozgrzanym oleju przesmażamy chwilę ryż i zalewamy wrzątkiem w stosunku 1:2, czyli porcja ryżu i dwie porcje wody osolonej. Zagotowujemy razem i odstawiamy pod przykryciem do piekarnika. Kiedy ryż będzie miękki, rozsypujący się na pojedyncze ziarenka, wyjmujemy z piekarnika. Jajka podgrzewamy na patelni do momentu aż się lekko zetną, powstanie delikatny omlet. Gotowy tniemy na bardzo cienkie paski. Na patelni przesmażamy dymkę, dodajemy groszek zielony, ryż, paski omletu, wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy sosem sojowym. Przed podaniem posypujemy pozostałą dymką.
Kurczak soczysty, słodki, doskonały
Składniki:
4 piersi kurczaka
2 pomarańcze
2 ostre papryki
2-3 cm imbiru
olej
3-4 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki octu jabłkowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
sól
papryka w proszku
1 czerwona cebula
4 łyżki skrobi kukurydzianej
2 jajka
woda
Przygotowanie:
Paprykę ostrą, starty imbir, oliwę, sól miksujemy lub ucieramy na pastę. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę. Przesmażamy ją na patelni i dodajemy paprykę w proszku, cukier, ocet i ok. szklanki wody oraz sok z pomarańczy. Zagotowujemy i zagęszczamy mąką ziemniaczaną.
Kurczaka kroimy w grubsze paski. Solimy. Jajko łączymy z mąką ziemniaczaną, wodą i solą. W takim cieście obtaczamy paski kurczaka i smażymy na złoty kolor. Usmażonego kurczaka łączymy z sosem, chwilę podgrzewamy i podajemy na ryżu.
Wieprzowina w warzywach i curry
Składniki:
1 kg łopatki wieprzowej
3 cebule
4 marchewki
500 g ziemniaków
2 papryki czerwone
kolendra
czerwona pasta curry
sól
pieprz
sos sojowy
mąka ziemniaczana
1 puszka mleczka kokosowego
świeża kolendra
Przygotowanie:
Na patelni przesmażamy cebule pokrojoną w kostkę, paprykę i dodajemy pokrojone w paski mięso wieprzowe, wcześniej obtoczone w mące i sosie sojowym. Chwile smażymy i dodajemy ziemniaki w kostkę, zalewamy wodą i gotujemy. Na koniec dodajemy pastę curry. Możemy dodać również mleko kokosowe. Przed podaniem danie posypujemy kolendrą.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN