Makaron ogrodnika z orzechami:
Składniki:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- ¾ szklanki blanszowanych orzechów laskowych
- 1-2 cukinie
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- ¾ szklanki śmietany 30%
- 2 garście małych pomidorków (koktajlowych, truskawkowych, papryczkowych…)
- 1 garść żółtej fasolki szparagowej
- 1 garść zielonej fasolki szparagowej
- 500g świeżego makaronu jajecznego
- ½ pęczka natki pietruszki
- ¾ szklanki twardego tartego sera żółtego (np. parmezanu)
- 1 cytryna
- sól i świeżo mielony pieprz
Zobacz też: Wegetariańskie kotlety z fasoli czerwonej, białej i czarnej. Proste przepisy w twojej kuchni >>>
Oliwę z oliwek rozgrzewamy na dnie dużej i szerokiej patelni. Wrzucamy na nią orzechy laskowe i podsmażamy je, aż zrobią się złociste i zaczną pięknie pachnieć. Wtedy wyjmujemy je pozostawiając cały tłuszcz na patelni.
Orzechy odkładamy chwilowo na bok, by przestygły.
Cukinię kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Smażymy na średnim ogniu, po kilku minutach dokładamy posiekaną drobno cebulkę, przyprawiamy lekko solą i pieprzem. Gdy cukinia i cebula zmiękną, i zaczną nabierać złotego koloru dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku i smażymy jeszcze minutę.
Po tym czasie wlewamy na patelnię śmietanę, krótko zagotowujemy.
Fasolkę oczyszczamy z końcówek i kroimy na krótsze kawałki.
W dużym garnku zagotowujemy wodę z 2 łyżeczkami soli i pół łyżeczki cukru, po czym wrzucamy na wrzątek fasolkę szparagową oraz makaron. Gotujemy 4-5 minut, aż makaron będzie miękki, ale fasolka pozostanie chrupiąca.
W czasie gotowania kroimy pomidorki na mniejsze części, dokładamy je oraz odsączony makaron i fasolkę do warzyw na patelni. Jeśli sos jest zbyt gęsty rozrzedzamy go wodą z gotowania makaronu.
Natkę pietruszki kroimy i wkładamy ją do robota kuchennego, blendujemy przez minutę, następnie dokładamy ostudzone orzechy i mielimy jeszcze chwilę – orzechy nie mogą zupełnie się rozpaść. Jeśli nie mamy robota kuchennego pietruszkę i orzechy dokładnie siekamy.
Czas na dokończenie sosu – na patelnię dodajemy ser, pietruszkę z orzechami, skórkę otartą drobno z około połowy cytryny i wszystko dokładnie mieszamy. Gotujemy sos 2-3 minuty, próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
Prosty gulasz rybny z koprem włoskim i kaparami:
Składniki:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 cebule
- 1 bulwa kopru włoskiego
- 1 nieduża cukinia
- 500 ml sosu pomidorowego
- 500 g filetów ze zwartej, białej ryby
- 2 łyżki kaparów
- koperek, cytryna
- sól i świeżo mielony pieprz
Zobacz też: Smalec z fasoli czy z ciecierzycy? Przepisy na smalec wegetariański >>>
Oliwę rozgrzewamy na dnie garnka i smażymy na niej posiekane cebule.
Po 5 minutach dorzucamy tam również pokrojoną w plasterki cukinię i koper włoski. Musimy odciąć z niego najpierw zielone gałązki, zdjąć pierwszą, brudną łupinkę, a później posiekać całą bulwę w paseczki.
Dusimy warzywa około 10 minut, po czym wlewamy sos pomidorowy, doprawiamy solą, pieprzem i kaparami.
Zagotowujemy i dokładamy ostatni składnik – umyte, osuszone i pokrojone w paski kawałki ryby. Przykrywamy jeszcze raz i gotujemy ostatnie 10 minut, aż ryba będzie gotowa.
Doprawiamy niewielką ilością posiekanego koperku oraz skórki otartej z cytryny.
Burgery z łososia i warzyw z kremowym sosem awokado:
Składniki:
Burgery:
- 700-800 g filetu z łososia
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- 1 ostra papryczka
- 2 ząbki czosnku
- ½ pęczka koperku
- ½ pęczka natki pietruszki
- 1 cytryna
- 1 kawałek imbiru
- 2 jajka
- 1 ½ szklanki bułki tartej
- ¼ szklanki sezamu
- sól i świeżo mielony pieprz
- oliwa do smażenia
Sos:
- 1 dojrzałe, duże awokado
- ½ pęczka natki pietruszki
- ¼ łyżeczki curry
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka miodu
- 10 łyżek gęstego jogurtu greckiego
- Dodatki:
- 8 razowych bułek
- 2 pomidory
- 1 główka sałaty
- 8 plastrów sera żółtego
- 8 ogórków kiszonych lub małosolnych
Zobacz też: Przepis na wegański pasztet z ciecierzycy i pieczarek. Zrobisz go w maksymalnie godzinę! >>>
By przygotować burgery filet z łososia pozbawiamy skóry i siekamy go nożem na bardzo drobne kawałki. Jeśli dysponujemy robotem kuchennym możemy też włożyć kawałki ryby do misy robota i pulsując rozdrobnić łososia.
Do ryby dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę czerwoną paprykę, cebulę, ostrą papryczkę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, posiekany koperek i pietruszkę, skórkę otartą z cytryny oraz sok z połowy owocu, 1 łyżeczkę startego imbiru, jajka oraz 1 szklankę bułki tartej. Masę doprawiamy solą (około 1 ½ łyżeczki) oraz świeżo mielonym pieprzem.
Masę wyrabiamy dokładnie, wszystkie składniki muszą się dobrze przemieszać. Następnie formujemy około 8 burgerów. Układamy je na desce do krojenia i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Dzięki temu masa lepiej zwiąże i burgery nie będą się rozpadały podczas smażenia.
Po tym czasie pozostałe pół szklanki bułki tartej mieszamy z sezamem i obtaczamy burgery.
Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy lub oliwę z oliwek (około 3-4 łyżek) i partiami smażymy burgery. Nie układajmy zbyt wielu naraz, należy również zwrócić uwagę na to, by kotlety trafiły na patelnię dopiero wtedy, gdy tłuszcz będzie gorący. Jeśli chcemy, żeby danie było lżejsze możemy burgery również upiec w piekarniku – lekko spryskujemy lub smarujemy je oliwą, układamy na blasze i pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 200oC.
Burgery smażymy na średnim ogniu przez około 5 minut z każdej strony.
Gdy burgery się smażą możemy przygotować sos.
Wszystkie składniki sosu – miąższ wydrążony z awokado, lekko przesiekaną natkę pietruszki, curry, sól, miód oraz jogurt grecki blendujemy na gładziutki krem. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.
Gdy burgery są usmażone, a sos gotowy pozostało nam tylko złożyć kanapkę w całość.
Na spodzie bułki (którą można na chwilę włożyć do piekarnika lub opiec w tosterze) rozsmarowujemy łyżkę sosu, na tym układamy liść sałaty, złotego i chrupiącego burgera z łososia, plaster sera, gruby plaster pomidora oraz ćwiartki ogórka. Wierzch bułki możemy również posmarować sosem, po czym przykrywamy całość i gotowe. Podane tu dodatki można oczywiście dowolnie wymieniać na swoje ulubione.
Autor: Anna Kobyłka