Wegetariańskie kotlety z fasoli czerwonej, białej i czarnej. Proste przepisy w twojej kuchni

Wegetariańskie burgery
Fot. Getty Images
W codziennym zabieganiu często brakuje czasu, a także pomysłu na szybki i zdrowy posiłek. Wystarczy jednak zajrzeć do szafki kuchennej, wyciągnąć puszkę z fasolą oraz mąkę i to już są prawie wszystkie składniki na pyszne wegetariańskie kotlety!

Zobacz: 

Smalec z fasoli czy z ciecierzycy? Przepisy na smalec wegetariański

Fasola oraz inne rośliny strączkowe to jedne z najbardziej niedocenionych składników w naszej diecie. Są wspaniałym źródłem błonnika, białka, a także witaminy B i wielu minerałów. Fasola pomaga redukować poziom cukru we krwi, poprawia poziom cholesterolu, a także wpływa korzystnie na jelita. Poniżej znajdziesz trzy przepisy na zdrowe kotlety z fasoli.

Wskazówki:

  • Przy zakupie fasoli z puszki upewnij się, że w środku nie ma innych składników poza fasolą i wodą.
    • Aby uzyskać wegańskie kotlety , zamiast jajka dodaj substytut, np. w postaci siemienia lnianego.

      Kotlety z czerwonej fasoli – przepis

      Czas przygotowania: 20 minut

      Czas pieczenia: 20 minut

      Czas smażenia: 6 minut

      Porcje: 13 kotletów

      Takie kotleciki świetnie sprawdzą się w towarzystwie pieczywa i warzyw jako burgery. Możesz je upiec lub usmażyć.

      Składniki:

      • 2 puszki 400 g fasoli czerwonej nerkowatej,
        • 2 średnie ziemniaki,
          • cebula,
            • 2 łyżeczki kminu,
              • garść posiekanej pietruszki,
                • małe jajko,
                  • 2 łyżki dowolnej mąki (dodatkowo ½ szklanki, jeśli zamierzasz kotleciki smażyć),
                    • olej roślinny do smażenia,
                      • szczypta soli.

                        Przygotowanie:

                        1. Ziemniaki obierz, a następnie gotuj przez około 10 minut lub do momentu, aż będą miękkie.

                        2. Fasolę z puszki odcedź, opłucz i wsyp do dużej miski. Dodaj ugotowane ziemniaki i za pomocą tłuczka ugnieć oba składniki, aż dobrze się wymieszają i stworzą gładką masę.

                        3. Dodaj posiekaną cebulę, pietruszkę, kmin, sól, jajko i mąkę i dobrze wymieszaj.

                        4. Uformuj całość na kotleciki o dowolnym kształcie i rozmiarze.

                        Kotlety pieczone:

                        1. Wyłóż kotleciki na wysmarowaną tłuszczem tackę lub papier do pieczenia.

                        2. Nasmaruj każde z nich olejem roślinnym, aby ładnie się zarumieniły.

                        3. Piecz w temperaturze 250℃ przez około 15–20 minut lub do momentu, aż zrobią się złociste.

                        Kotlety smażone:

                        1. Podgrzej cienką warstwę oleju na patelni na średnim ogniu.

                        2. Posyp deskę do krojenia mąką (½ szklanki) i obtocz w niej kotleciki, zanim ułożysz je na patelni.

                        3. Smaż każdą stronę przez około 3 minuty, delikatnie przekładając kotleciki.

                        Kotlety z białej fasoli – przepis

                        Czas przygotowania: 10 minut

                        Czas smażenia: 8 minut

                        Porcje: 6 kotletów

                        Kotleciki z białej fasoli są delikatne i bardzo smaczne. Ponieważ przy obracaniu ich na patelni mogą się rozsypać, nie formuj ich zbyt grubo i użyj odpowiedniej łopatki. Również i te kotlety świetnie nadadzą się na burgery.

                        Składniki:

                        • 2 puszki białej fasoli – odcedzonej i opłukanej,
                          • 2 łyżki oleju roślinnego,
                            • drobno posiekana cebula,
                              • szczypta soli,
                                • 2–3 posiekane duże ząbki czosnku,
                                  • ⅔ szklanki drobno posiekanej marchewki,
                                    • 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
                                      • ¼ szklanki świeżo posiekanej pietruszki,
                                        • 2 łyżeczki świeżej posiekanej szałwii lub tymianku,
                                          • ¼ szklanki świeżej bułki tartej,
                                            • ubite jajko,
                                              • szczypta soli i pieprzu.

                                                Zobacz też: Czy wegańskie mięso podbije świat?

                                                Przygotowanie:

                                                1. Podgrzej łyżkę oleju na patelni i dodaj cebulę. Smaż przez około 5 minut, mieszając, aż się zeszkli. Dodaj szczyptę soli, czosnku i posiekanej marchewki i kontynuuj przez 1–2 minuty. Zdejmij z ognia.

                                                2. Za pomocą miksera z ostrzem lub blendera zmiksuj fasolę na purée z sokiem z cytryny. Przenieś do miski i wymieszaj z cebulą i pietruszką, szałwią lub tymiankiem, bułką tartą i jajkiem. Przypraw wedle uznania.

                                                3. Z masy uformuj kotlety grube na 1,5–2 centymetry. Wyłóż na tackę pokrytą papierem do pieczenia, przykryj folią, następnie włóż do lodówki na 1–2 godziny.

                                                4. Podgrzej łyżkę oleju na patelni na średnim ogniu i smaż obie strony przez 4 minuty, zachowując ostrożność przy przewracaniu.

                                                Kotlety z czarnej fasoli – przepis

                                                Czas przygotowania: 10 min

                                                Czas pieczenia: 15 minut

                                                Czas smażenia: 5 minut

                                                Porcje: 14 kotletów

                                                Kotlety możesz usmażyć lub upiec. Jeśli nie masz zbyt wiele czasu na gotowanie, zrób od razu podwójną porcję, a dodatkowe kotlety włóż do zamrażarki!

                                                Składniki:

                                                • puszka 400 g czarnej fasoli ,
                                                  • szklanka mąki owsianej (zmielone płatki owsiane),
                                                    • szklanka płatków owsianych,
                                                      • szklanka bułki tartej,
                                                        • olej roślinny (do smażenia),
                                                          • półtorej łyżki zmielonego siemienia lnianego,
                                                            • półtorej łyżeczki soli,
                                                              • łyżeczka papryki wędzonej,
                                                                • łyżeczka czosnku granulowanego,
                                                                  • łyżeczka cebuli granulowanej.

                                                                    Przygotowanie:

                                                                    1. Fasolę odcedź, opłucz, następnie włóż z powrotem do puszki i dodaj świeżej wody. Całość przelej do miski i zmiksuj za pomocą blendera, aż uzyskasz gładką konsystencję.

                                                                    2. Wymieszaj mąkę i płatki owsiane, purée z fasoli i przyprawy, aż uzyskasz jednolitą masę. Pozostaw na 5 minut.

                                                                    3. Uformuj kotlety na wielkość ok. 2,5 cm i obtocz w bułce tartej.

                                                                    Kotlety pieczone:

                                                                    1. Nastaw piekarnik na 220℃.

                                                                    2. Wyłóż na tacce pokrytej papierem do pieczenia.

                                                                    3. Piecz obie strony przez 6–8 minut lub do momentu zarumienienia.

                                                                    Kotlety smażone:

                                                                    1. Podgrzej cienką warstwę oleju na patelni.

                                                                    2. Smaż obie strony przez 2–3 minuty lub do momentu zarumienienia.

                                                                    Zobacz też: Dieta roślinna – pyszne posiłki i proste zasady, które w krótkim czasie prowadzą do poprawy stanu zdrowia całego organizmu.

                                                                    Zobacz film: Lekkie dania wegetariańskie, źródło: Dzień Dobry TVN

                                                                    Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                    podziel się:

                                                                    Pozostałe wiadomości