Diety i odchudzanie

Dieta roślinna – pyszne posiłki i proste zasady, które w krótkim czasie prowadzą do poprawy stanu zdrowia całego organizmu.

Warzywa i owoce na desce, przygotowywanie posiłku
Dieta roślinna – pyszne posiłki i proste zasady, które w krótkim czasie prowadzą do poprawy stanu zdrowia całego organizmu.
Fot. Konstantin Postumitenko/ Getty Images

Zdrowa, smaczna i prosta dieta. Bez dodatku mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego. W jaki sposób skomponować jadłospis wegański, aby w pełni wykorzystać właściwości zdrowotne roślin? Jakie efekty przynosi stosowanie diety wegańskiej?

Content: Osoby stosujące na co dzień dietę roślinną cechuje niezwykła witalność. To dowód, że całkowite odstawienie mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego ma korzystny wpływ na ludzki organizm. Efekty diety wegańskiej bywają spektakularne – od wyleczenia alergii, aż po cofnięcie stanów nowotworowych. Jadłospis wegański oparty jest o różne składniki pochodzenia roślinnego. Prawidłowo zbilansowana dieta wegańska może służyć kobietom w ciąży, osobom starszym, a nawet dzieciom. Wszystko zależy jedynie od właściwego doboru składników i dobrze ułożonego jadłospisu wegańskiego .

Jadłospis wegański – co można jeść, będąc na diecie roślinnej?

Jadłospis wegański opiera się na diecie roślinnej. Można go skomponować ze wszystkich składników, które są zgodne z zasadami weganizmu. Będą to zatem głównie różnego rodzaju warzywa, owoce, zboża, ziarna i kiełki. W jadłospisie diety wegańskiej nie ma natomiast miejsca na mięso, ryby, owoce morza, jaja i wszelkie produkty pochodzenia odzwierzęcego (w tym także nabiał i miód).

Przykładowy tygodniowy jadłospis diety wegańskiej może być ułożony w następujący sposób:

Dzień I

śniadanie: kanapki z pastą z białej fasoli, jabłko

drugie śniadanie: koktajl owocowo-warzywny z jarmużem

obiad: burgery z ciecierzycy

podwieczorek: marchewka

kolacja: pasztet z kaszy jaglanej i soczewicy ze śliwką

Dzień II

śniadanie: owsianka z owocami

drugie śniadanie: hummus z chlebem żytnim

obiad: zupa z soczewicy

podwieczorek: koktajl ze świeżym szpinakiem i pomarańczą

kolacja: kasza gryczana z gotowanymi warzywami

Dzień III ( dieta wegańska bezglutenowa )

śniadanie: granola z owocami

drugie śniadanie: koktajl z ananasa i selera naciowego

obiad: papryka nadziewana pieczarkami, ryżem i natką pietruszki

podwieczorek: pasta sojowa z ogórkiem

kolacja: sałatka z miksem sałat, oliwkami i orzechami włoskimi

Dzień IV

śniadanie: cykoria z guacamole

drugie śniadanie: koktajl marchewkowo-szpinakowy

obiad: makaron pełnoziarnisty z brokułami, marchewką, pietruszką i sezamem

podwieczorek: bruschetta z pomidorami i bazylią

kolacja: zupa krem z pomidorów

Dzień V (dieta wegańska bezglutenowa)

śniadanie: jaglanka z bananem

drugie śniadanie: deser z tapioką

obiad: zupa krem z dyni z pomarańczą

podwieczorek: cukinia pieczona

kolacja: sałatka z quinoa i dynią

Dzień VI

śniadanie: naleśniki gryczane bez mleka i jaj

drugie śniadanie: kanapka z jaglanym hummusem z burakami

obiad: placki z cukinii pieczone z mąką gryczaną

podwieczorek: koktajl z awokado, banana i soku jabłkowego

kolacja: zapiekany bakłażan z pomidorami, kaszą jaglaną i oregano

Dzień VII

śniadanie: kanapka z pastą z cukinii i awokado

drugie śniadanie: placki gryczane z sosem owocowym

obiad: zapiekanka z dyni, marchwi i buraków

podwieczorek: sok ze świeżo wyciśniętych marchewek

kolacja: sałatka z awokado i komosą ryżową

Dieta roślinna to szerokie spektrum możliwości. Dużym jej plusem jest to, że można ją dostosować nawet dla potrzeb osób z nietolerancją glutenu. Poniżej dwa proste przepisy diety wegańskiej (w tym także diety wegańskiej bezglutenowej ).

Kanapka z pastą z cukinii i awokado

Składniki (dla 1 osoby):

· 2 kromki chleba żytniego pełnoziarnistego,

· 1 dojrzałe awokado,

· 1 cukinia,

· olej rzepakowy uniwersalny,

· sok ze świeżo wyciśniętej cytryny,,

· gałka muszkatołowa,

· sól,

· pieprz.

Wykonanie:

Cukinię poddusić przez maksymalnie 5 minut na patelni z łyżką oleju (w międzyczasie dodać odrobinę wody, żeby uniknąć przypalenia). Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i usunąć skórę. Połączyć cukinię z awokado, po czym zmiksować na gładką masę. Dodać kilkanaście kropel soku ze świeżo wyciśniętej cytryny i przyprawy do smaku. Wszystko wymieszać. Posmarować pastą kromki chleba.

Jaglanka z bananem (dieta wegańska bezglutenowa)

Składniki (dla 1 osoby):

· 5 łyżek kaszy jaglanej,

· 1 banan,

· 1/4 łyżeczki cynamonu.

Wykonanie:

Kaszę jaglaną dwukrotnie przepłukać gorącą wodą, zalać szklanką zimnej wody i gotować przez ok. 15 minut. Po odparowaniu, dodać banana pokrojonego w plastry i cynamon. Wszystko wymieszać.

Podstawowe zasady diety wegan

Weganizm to dieta roślinna, oparta w dużym stopniu o surowe produkty. Najważniejsze jest jednak, aby była to zróżnicowana, dobrze zbilansowana dieta wegańska. Z uwagi na wykluczenie wszelkich produktów pochodzenia zwierzęcego, weganie muszą bardzo dbać o podaż wysokowartościowego białka roślinnego , stąd w jadłospisie wegańskim często widuje się np. soczewicę czy produkty sojowe. Poza tym, dieta wegan powinna być suplementowana preparatami zawierającymi witaminy B12, D, wapń i żelazo .

Dieta wegańska – efekty

Dobrze zbilansowana dieta wegańska stoi na straży zdrowia. Pomaga oczyścić organizm z nagromadzonych przez lata toksyn i doskonale wpływa na jego regenerację od wewnątrz. Efekty diety wegańskiej to m.in. zmniejszenie ryzyka wystąpienia:

· chorób układu krążenia,

· cukrzycy typu II,

· raka jelita grubego,

· kamicy żółciowej,

· alergii,

· hemoroidów,

· próchnicy zębów.

Zobacz film: Kuchnia wegetariańska dla początkujących

Zobacz film: Kuchnia wegetariańska dla początkujących. Źródło: Dzień Dobry TVN



autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Co sądzisz o tym artykule?
0
0