Osoby stosujące na co dzień dietę roślinną cechuje niezwykła witalność. To dowód, że całkowite odstawienie mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego ma korzystny wpływ na ludzki organizm. Efekty diety wegańskiej bywają spektakularne – od wyleczenia alergii, aż po cofnięcie stanów nowotworowych. Jadłospis wegański oparty jest o różne składniki pochodzenia roślinnego. Prawidłowo zbilansowana dieta wegańska może służyć kobietom w ciąży, osobom starszym, a nawet dzieciom. Wszystko zależy jedynie od właściwego doboru składników i dobrze ułożonego jadłospisu wegańskiego .
Jadłospis wegański – co można jeść, będąc na diecie roślinnej?
Jadłospis wegański opiera się na diecie roślinnej. Można go skomponować ze wszystkich składników, które są zgodne z zasadami weganizmu. Będą to zatem głównie różnego rodzaju warzywa, owoce, zboża, ziarna i kiełki. W jadłospisie diety wegańskiej nie ma natomiast miejsca na mięso, ryby, owoce morza, jaja i wszelkie produkty pochodzenia odzwierzęcego (w tym także nabiał i miód).
Przykładowy tygodniowy jadłospis diety wegańskiej może być ułożony w następujący sposób:
Dzień I
- śniadanie: kanapki z pastą z białej fasoli, jabłko
 - drugie śniadanie: koktajl owocowo-warzywny z jarmużem
 - obiad: burgery z ciecierzycy
 - podwieczorek: marchewka
 - kolacja: pasztet z kaszy jaglanej i soczewicy ze śliwką
 
Dzień II
- śniadanie: owsianka z owocami
 - drugie śniadanie: hummus z chlebem żytnim
 - obiad: zupa z soczewicy
 - podwieczorek: koktajl ze świeżym szpinakiem i pomarańczą
 - kolacja: kasza gryczana z gotowanymi warzywami
 
Dzień III ( dieta wegańska bezglutenowa )
- śniadanie: granola z owocami
 - drugie śniadanie: koktajl z ananasa i selera naciowego
 - obiad: papryka nadziewana pieczarkami, ryżem i natką pietruszki
 - podwieczorek: pasta sojowa z ogórkiem
 - kolacja: sałatka z miksem sałat, oliwkami i orzechami włoskimi
 
Dzień IV
- śniadanie: cykoria z guacamole
 - drugie śniadanie: koktajl marchewkowo-szpinakowy
 - obiad: makaron pełnoziarnisty z brokułami, marchewką, pietruszką i sezamem
 - podwieczorek: bruschetta z pomidorami i bazylią
 - kolacja: zupa krem z pomidorów
 - Dzień V (dieta wegańska bezglutenowa)
 - śniadanie: jaglanka z bananem
 - drugie śniadanie: deser z tapioką
 - obiad: zupa krem z dyni z pomarańczą
 - podwieczorek: cukinia pieczona
 - kolacja: sałatka z quinoa i dynią
 
Dzień VI
- śniadanie: naleśniki gryczane bez mleka i jaj
 - drugie śniadanie: kanapka z jaglanym hummusem z burakami
 - obiad: placki z cukinii pieczone z mąką gryczaną
 - podwieczorek: koktajl z awokado, banana i soku jabłkowego
 - kolacja: zapiekany bakłażan z pomidorami, kaszą jaglaną i oregano
 
Dzień VII
- śniadanie: kanapka z pastą z cukinii i awokado
 - drugie śniadanie: placki gryczane z sosem owocowym
 - obiad: zapiekanka z dyni, marchwi i buraków
 - podwieczorek: sok ze świeżo wyciśniętych marchewek
 - kolacja: sałatka z awokado i komosą ryżową
 
Dieta roślinna to szerokie spektrum możliwości. Dużym jej plusem jest to, że można ją dostosować nawet dla potrzeb osób z nietolerancją glutenu. Poniżej dwa proste przepisy diety wegańskiej (w tym także diety wegańskiej bezglutenowej ).
Kanapka z pastą z cukinii i awokado
Składniki (dla 1 osoby):
- 2 kromki chleba żytniego pełnoziarnistego,
 - 1 dojrzałe awokado,
 - 1 cukinia,
 - olej rzepakowy uniwersalny,
 - sok ze świeżo wyciśniętej cytryny,,
 - gałka muszkatołowa,
 - sól,
 - pieprz.
 
Wykonanie:
Cukinię poddusić przez maksymalnie 5 minut na patelni z łyżką oleju (w międzyczasie dodać odrobinę wody, żeby uniknąć przypalenia). Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i usunąć skórę. Połączyć cukinię z awokado, po czym zmiksować na gładką masę. Dodać kilkanaście kropel soku ze świeżo wyciśniętej cytryny i przyprawy do smaku. Wszystko wymieszać. Posmarować pastą kromki chleba.
Jaglanka z bananem (dieta wegańska bezglutenowa)
Składniki (dla 1 osoby):
- 5 łyżek kaszy jaglanej,
 - 1 banan,
 - 1/4 łyżeczki cynamonu.
 
Wykonanie:
Kaszę jaglaną dwukrotnie przepłukać gorącą wodą, zalać szklanką zimnej wody i gotować przez ok. 15 minut. Po odparowaniu, dodać banana pokrojonego w plastry i cynamon. Wszystko wymieszać.
Podstawowe zasady diety wegan
Weganizm to dieta roślinna, oparta w dużym stopniu o surowe produkty. Najważniejsze jest jednak, aby była to zróżnicowana, dobrze zbilansowana dieta wegańska. Z uwagi na wykluczenie wszelkich produktów pochodzenia zwierzęcego, weganie muszą bardzo dbać o podaż wysokowartościowego białka roślinnego , stąd w jadłospisie wegańskim często widuje się np. soczewicę czy produkty sojowe. Poza tym, dieta wegan powinna być suplementowana preparatami zawierającymi witaminy B12, D, wapń i żelazo .
Dieta wegańska – efekty
Dobrze zbilansowana dieta wegańska stoi na straży zdrowia. Pomaga oczyścić organizm z nagromadzonych przez lata toksyn i doskonale wpływa na jego regenerację od wewnątrz. Efekty diety wegańskiej to m.in. zmniejszenie ryzyka wystąpienia:
- chorób układu krążenia,
 - cukrzycy typu II,
 - raka jelita grubego,
 - kamicy żółciowej,
 - alergii,
 - hemoroidów,
 - próchnicy zębów.
 
Zobacz film: Kuchnia wegetariańska dla początkujących
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: Konstantin Postumitenko/ Getty Images