Zdrowa, smaczna i prosta dieta. Bez dodatku mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego. W jaki sposób skomponować jadłospis wegański, aby w pełni wykorzystać właściwości zdrowotne roślin? Jakie efekty przynosi stosowanie diety wegańskiej?

Osoby stosujące na co dzień dietę roślinną cechuje niezwykła witalność. To dowód, że całkowite odstawienie mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego ma korzystny wpływ na ludzki organizm. Efekty diety wegańskiej bywają spektakularne – od wyleczenia alergii, aż po cofnięcie stanów nowotworowych. Jadłospis wegański oparty jest o różne składniki pochodzenia roślinnego. Prawidłowo zbilansowana dieta wegańska może służyć kobietom w ciąży, osobom starszym, a nawet dzieciom. Wszystko zależy jedynie od właściwego doboru składników i dobrze ułożonego jadłospisu wegańskiego .

Jadłospis wegański – co można jeść, będąc na diecie roślinnej?

Jadłospis wegański opiera się na diecie roślinnej. Można go skomponować ze wszystkich składników, które są zgodne z zasadami weganizmu. Będą to zatem głównie różnego rodzaju warzywa, owoce, zboża, ziarna i kiełki. W jadłospisie diety wegańskiej nie ma natomiast miejsca na mięso, ryby, owoce morza, jaja i wszelkie produkty pochodzenia odzwierzęcego (w tym także nabiał i miód).

Przykładowy tygodniowy jadłospis diety wegańskiej może być ułożony w następujący sposób:

Dzień I

  • śniadanie: kanapki z pastą z białej fasoli, jabłko
  • drugie śniadanie: koktajl owocowo-warzywny z jarmużem
  • obiad: burgery z ciecierzycy
  • podwieczorek: marchewka
  • kolacja: pasztet z kaszy jaglanej i soczewicy ze śliwką

Dzień II

  • śniadanie: owsianka z owocami
  • drugie śniadanie: hummus z chlebem żytnim
  • obiad: zupa z soczewicy
  • podwieczorek: koktajl ze świeżym szpinakiem i pomarańczą
  • kolacja: kasza gryczana z gotowanymi warzywami

Dzień III ( dieta wegańska bezglutenowa )

  • śniadanie: granola z owocami
  • drugie śniadanie: koktajl z ananasa i selera naciowego
  • obiad: papryka nadziewana pieczarkami, ryżem i natką pietruszki
  • podwieczorek: pasta sojowa z ogórkiem
  • kolacja: sałatka z miksem sałat, oliwkami i orzechami włoskimi

Dzień IV

  • śniadanie: cykoria z guacamole
  • drugie śniadanie: koktajl marchewkowo-szpinakowy
  • obiad: makaron pełnoziarnisty z brokułami, marchewką, pietruszką i sezamem
  • podwieczorek: bruschetta z pomidorami i bazylią
  • kolacja: zupa krem z pomidorów
  • Dzień V (dieta wegańska bezglutenowa)
  • śniadanie: jaglanka z bananem
  • drugie śniadanie: deser z tapioką
  • obiad: zupa krem z dyni z pomarańczą
  • podwieczorek: cukinia pieczona
  • kolacja: sałatka z quinoa i dynią

Dzień VI

  • śniadanie: naleśniki gryczane bez mleka i jaj
  • drugie śniadanie: kanapka z jaglanym hummusem z burakami
  • obiad: placki z cukinii pieczone z mąką gryczaną
  • podwieczorek: koktajl z awokado, banana i soku jabłkowego
  • kolacja: zapiekany bakłażan z pomidorami, kaszą jaglaną i oregano

Dzień VII

  • śniadanie: kanapka z pastą z cukinii i awokado
  • drugie śniadanie: placki gryczane z sosem owocowym
  • obiad: zapiekanka z dyni, marchwi i buraków
  • podwieczorek: sok ze świeżo wyciśniętych marchewek
  • kolacja: sałatka z awokado i komosą ryżową

Dieta roślinna to szerokie spektrum możliwości. Dużym jej plusem jest to, że można ją dostosować nawet dla potrzeb osób z nietolerancją glutenu. Poniżej dwa proste przepisy diety wegańskiej (w tym także diety wegańskiej bezglutenowej ).

Kanapka z pastą z cukinii i awokado

Składniki (dla 1 osoby):

  • 2 kromki chleba żytniego pełnoziarnistego,
  • 1 dojrzałe awokado,
  • 1 cukinia,
  • olej rzepakowy uniwersalny,
  • sok ze świeżo wyciśniętej cytryny,,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól,
  • pieprz.

Wykonanie:

Cukinię poddusić przez maksymalnie 5 minut na patelni z łyżką oleju (w międzyczasie dodać odrobinę wody, żeby uniknąć przypalenia). Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i usunąć skórę. Połączyć cukinię z awokado, po czym zmiksować na gładką masę. Dodać kilkanaście kropel soku ze świeżo wyciśniętej cytryny i przyprawy do smaku. Wszystko wymieszać. Posmarować pastą kromki chleba.

Jaglanka z bananem (dieta wegańska bezglutenowa)

Składniki (dla 1 osoby):

  • 5 łyżek kaszy jaglanej,
  • 1 banan,
  • 1/4 łyżeczki cynamonu.

Wykonanie:

Kaszę jaglaną dwukrotnie przepłukać gorącą wodą, zalać szklanką zimnej wody i gotować przez ok. 15 minut. Po odparowaniu, dodać banana pokrojonego w plastry i cynamon. Wszystko wymieszać.

Podstawowe zasady diety wegan

Weganizm to dieta roślinna, oparta w dużym stopniu o surowe produkty. Najważniejsze jest jednak, aby była to zróżnicowana, dobrze zbilansowana dieta wegańska. Z uwagi na wykluczenie wszelkich produktów pochodzenia zwierzęcego, weganie muszą bardzo dbać o podaż wysokowartościowego białka roślinnego , stąd w jadłospisie wegańskim często widuje się np. soczewicę czy produkty sojowe. Poza tym, dieta wegan powinna być suplementowana preparatami zawierającymi witaminy B12, D, wapń i żelazo .

Dieta wegańska – efekty

Dobrze zbilansowana dieta wegańska stoi na straży zdrowia. Pomaga oczyścić organizm z nagromadzonych przez lata toksyn i doskonale wpływa na jego regenerację od wewnątrz. Efekty diety wegańskiej to m.in. zmniejszenie ryzyka wystąpienia:

  • chorób układu krążenia,
  • cukrzycy typu II,
  • raka jelita grubego,
  • kamicy żółciowej,
  • alergii,
  • hemoroidów,
  • próchnicy zębów.

Zobacz film: Kuchnia wegetariańska dla początkujących

Zobacz film: Kuchnia wegetariańska dla początkujących. Źródło: Dzień Dobry TVN



Co sądzisz o tym artykule?
77
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0