Zupa ze świeżych pomidorów
Składniki:
- 1 pęczek włoszczyzny
- 4 skrzydełka z kurczaka
- 1kg Pomidory podłużne lub inne dojrzałe polskie
- 1 pęczek natka pietruszki
- 1 pęczek koperek
- 1 natka koperek
- 1 pęczek lubczyk
- Sól, pieprz
- Ziele angielskie, liść laurowy
- Cukier do smaku
- Pomidorki koktajlowe
- Śmietanka 36%
Przygotowanie:
Z włoszczyzny, skrzydełek oraz przypraw gotujemy lekki bulion. Gałązki z natki, kopru, lubczyku również wrzucamy do garnka pozostawiając tylko te części które będziemy szatkować i dodawać w ostatniej chwili. Pomidory pozbawiamy szypułek i miksujemy blenderem lub ścieramy na tarce na średnich oczkach. W tym drugim przypadku skórka z pomidora nam pozostanie w rękach i nie trafi do zupy. Zmiksowane pomidory łączymy z odcedzonym bulionem, dodajemy pokrojone warzywa z gotowania bulionu. Doprawiamy w razie potrzeby solą, pieprzem i odrobiną cukru. Makaron gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu, odcedzamy i łączymy z posiekaną zieleniną i śmietanką. Makaron wykładamy na talerz, kiście pieczonych pomidorów koktajlowych wykładamy na makaron i wokół wylewamy zupę pomidorową.
Owocowa Polana dla Małgosi
Składniki:
- 400g mąka
- 200g masło
- 4 żółtka
- 100g rodzynki
- 100g cukier drobny
- 2szt cukier wanilinowy
Przygotowanie:
Rodzynki siekamy nożem na mniejsze kawałki. Z pozostałych składników przygotowujemy ciasto kruche, w trakcie dodajemy rodzynki posiekane. To ciasto wyróżnia się od innych kruchych ciast. Smakuje lepiej.
- 1kg jabłka antonówka
- 4 brzoskwinie
- 10szt śliwka węgierka
- 150g cukier drobny
- Cynamon
- Łyżka masła
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce lub kroimy w plasterki, przesmażamy na maśle wraz z cukrem. Kiedy tylko jabłka skruszeją, delikatnie złapią opalenizny na patelni dodajemy brzoskwinie pokrojone i śliwki oraz zmielone goździki i cynamon. Ciastem wylepiamy dno tortownicy wraz z bokami, zapiekamy w temp. 180 stopni około 15 minut. Na podpieczony spód wykładamy jabłka, przykrywamy pozostałym ciastem w formie płatu lub kruszonki. Wstawiamy ponownie do piekarnika i podpiekamy.
- 2 jabłka
- 4 śliwki
- 1 brzoskwinia
- 2łyżki miód
Owoce kroimy na dowolne kawałki, przesmażamy na patelni na miodzie i dekorujemy ciasto na wierzchu, używając dodatkowo liście mięty.
Zobacz też:
- Doskonałe knedle ze śliwkami. Sprawdzony przepis Andrzeja Polana.
- Przepisy na ciasta z porzeczkami: clafoutis, tarta i tartaletki.
- Jak zrobić powidła śliwkowe? Najlepsze przepisy.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: Moment RF