Owsianka na słono z dynią, szalotką i suszonymi pomidorami
Składniki:
1/2 szkl. owsianki
250 g dyni startej na tarce
2 szalotki
1 łyżka masła ghee
5 suszonych pomidorów pokrojonych w paski
szczypta papryki słodkiej
szczypta cynamonu
1 łyżeczka syropu z agawy
kawałek twardego sera koziego startego na tarce
Przygotowanie:
Ugotuj owsiankę w szklance wody. Na patelni rozgrzej masło z przyprawami. Dodaj szalotkę oraz dynię i podsmażaj aż dynia będzie miękka. Dodaj syrop z agawy, owsiankę i suszone pomidory. Dokładnie wymieszaj i podawaj posypane kozim serem.
Poku z tuńczykiem
Składniki:
400 g świeżego surowego tuńczyka (stek z tuńczyka)
100 g ryżu jaśminowego
garść sezamu
1 awokado (pokrojone w plasterki)
marynowany imbir
1/2 ogórka pokrojonego w plastry
1/2 marchewki pokrojonej w julienne
gotowa sałatka z glonów morskich wakame
pęczek szczypiorku
Sos:
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju sezamowego
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
1 łyżeczka startego świeżego czosnku
1 łyżeczka suszonych płatków chili
1 łyżeczka ziaren sezamu
Marynata do ogórka:
1/2 szkl. octu ryżowego
1/2 szkl. wody
1/3 szkl. miodu
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka suszonego chili
Przygotuj:
Ugotuj ryż jaśminowy. Tuńczyka pokrój w grubą kostkę. W miseczce połącz wszystkie elementy sosu. Dodaj szczypiorek i wymieszaj tuńczyka z sosem. Wstaw do lodówki na około godzinę. Wszystkie składniki na marynatę do ogórka wrzuć do małego rondelka i podgrzewaj. Gdy się zagotuje, wyłącz źródło ciepła i wstaw ogórka na 10 min. Wyciągnij i wstaw do lodówki pod przykryciem do czasu przygotowania całego dania. Do miski włóż poszczególne składniki (nie mieszając ich). Układaj kolejno ryż, tuńczyka, awokado, imbir, glony, ogórka i marchewkę. Całość posyp sezamem.
Grzybowa kawa
Składniki:
50 g suszonych grzybów namoczonych w ciepłej wodzie
1 cebula pokrojona w piórka
1 łyżka masła
1 l wywaru z jarzyn
sól i pieprz
ziele angielskie
2 liście laurowe
1 łyżka sosu ostrygowego
Dodatkowo: spienione mleko
Przygotowanie:
Podsmaż na łyżce masła cebulę. Dodaj wywar, grzyby, przyprawy i gotuj godzinę. Przecedź zupę. Wlej do szklanki i dodaj wolnym strumieniem spienione mleko.
Sałatka z ciecierzycą, szpinakiem i harissą
Składniki:
1 puszka ciecierzycy odcedzona na sitku
2 ząbki czosnku posiekane
1 łyżka oliwy z oliwek
szczypta kminu rzymskiego
szczypta papryki słodkiej
szczypta soli
1 łyżka harissy
50 g sera feta
3 pomidory obrane ze skóry i pokrojone w ćwiartki
garść świeżych liści szpinaku
garść orzechów włoskich
2 łyżki drobno posiekanej pietruszki
Przygotowanie:
Nastaw piekarnik na 200 st. C. Wszystkie ziarenka ciecierzycy dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Połącz oliwę, sól, kmin i paprykę. Wymieszaj z ciecierzycą i wstaw do piekarnika na 25 min. Następnie wyciągnij i ostudź. Pomidory połącz z czosnkiem, solą i zieloną pietruszką. Przełóż na półmisek, dodaj ciecierzycę i liście szpinaku. Podawaj posypane orzechami włoskimi i serem feta.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN