Kurczak z mango po tajsku
Składniki:
0,5 kg piersi z kurczaka
2 mango dojrzałe
Oliwa z oliwek
400 ml mleka kokosowego
1 łyżeczka papryki chili
Garść kolendry
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka imbiru startego
1/3 łyżeczki czerwonej lub żółtej pasty curry
Pieprz cytrynowy, sól himalajska różowa
Przygotowanie:
Kurczaka pokroić w duże kostki, smażyć na oliwie z oliwek z pieprzem cytrynowym i solą.
Podsmażonego kurczaka posypujemy kurkumą, chili, kolendrą, imbirem i dalej smażymy.
Dodajemy pastę curry.
Wrzucamy rozdrobnione mango.
Dodajemy mleko kokosowego.
Ilość papryki chili wsypujemy według uznania.
Gotujemy w woku do uzyskania konsystencji polpy.
Podajemy z ryżem jaśminowym.
Sałatka z kurczakiem truskawkami i szpinakiem
Składniki:
Piersi kurczaka
Świeży szpinak
Roszponka
Truskawki
Parmezan
Sos balsamiczny truskawkowy i pomarańczowy
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Kurczaka kroimy na większe kawałki, podsmażamy na patelni z solą i pieprzem.
Na talerzu wykładamy świeży szpinak i roszponkę.
Wykładamy kurczaka, na to truskawki pokrojone w plastry.
Polewamy sosami balsamicznym, posypujemy parmezanem.
Tarta pomarańczowa
Kruche ciasto
Składniki:
1 i 1/3 szkl. mąki pszennej
1 żółtko
10 dag masła
1 łyżka słodkiej śmietany 30%
2 łyżki cukru
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie: Żółtko zmiksować ze śmietaną i cukrem waniliowym. Na stolnicy wysypać mąkę, dodać proszek do pieczenia, cukier oraz masło. Całość kroić nożem, dodać zmiksowane żółtko. Ulepić ciasto. Wyłożyć na formę do tarty. Piec w piekarniku ok. 180 st. C przez ok. 20 min. Obieramy i rozdrabniamy grejpfruta.
Budyń pomarańczowy
Składniki:
170 ml soku wyciśniętego z pomarańczy (1-2 szt. pomarańczy)
|20 ml soku z cytryny
Otarta skórka z pomarańczy
80 g cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Niecałe pół kostki masła
3 żółtka
1 jajko
200 ml wody
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy wodę, soki, dodajemy skórkę pomarańczy, mąkę ziemniaczaną i cukier.
Całość gotujemy na wolnym ogniu, ciągle mieszając aż budyń zgęstnieje.
Zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i mieszamy.
Żółtka i jajko roztrzepujemy w jednolitą masę (nie ubijamy!).
Powoli dodajemy do cieplej masy budyniowej, mieszając pałką.
Następnie gotujemy aż się zagotuje.
Gdy budyń jest jeszcze ciepły wlewamy na wystudzonej ciasto.
Wykładamy owoce, gdy budyń jest ciepły.
Gulasz bananowy
Składniki:
2 piersi z kurczaka (ok. 500 g)
3 banany
1 łyż. koncentratu pomidorowego
1 kostka rosołowa
1 łyż. curry
Szczypta ostrej i słodkiej papryki
3 łyż. oleju
Pieprz, sól
Natka pietruszki
Przygotowanie:
Pokroić pierś w kostkę, oprószyć solą, pieprzem i pietruszką.
Zrumienić na oleju, przełożyć do rondelka.
Na czystą patelnię wlać trochę wody i włożyć pokrojone w plasterki banany.
Dusić na małym ogniu, stale mieszając.
Gdy banany się rozgotują dodać curry, szczyptę ostrej i słodkiej papryki, koncentrat pomidorowy.
Chwilę dusić, przełożyć do mięsa, dodać pokrojoną natkę pietruszki.
Dusić pod przykryciem 10 min. Podawać z ryżem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN