KANAPKI NA PLAŻE INSPIROWANE PODRÓŻAMI BASI STARECKIEJ I PIOTRA BRUŚKLEPACKIEGO
SYCYLIJSKA KANAPKA Z LODAMI (GELATO CON BRIOCHE) (4 porcje)
- 80 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 ml śmietany kremówki 32 %
- 1 garść obranych pistacji
- 1 garść płatków migdałowych
- 4 słodkie bułki typu brioche
- 500 ml lodów
- Otarta skórka z 1 pomarańczy
W rondelku rozpuścić masło. Zdjąć z ognia i dodać startą czekoladę. Gdy czekolada się rozpuści, dodać śmietanę. Pistację i migdały posiekać. Bułkę rozkroić i nałożyć lody. Polać je sosem. Na koniec dodać skórkę z pomarańczy, pistacje i migdały. Przykryć wierzchnią częścią bułki.
KOREAŃSKA SMAŻONA KANAPKA Z KIMCHI I STEKIEM (4 porcje)
- 200 g antrykotu wołowego
- sól
- 8 kromek chleba pszennego na zakwasie
- majonez
- 200 g kimchi
- 150 g sera cheddar
- 4 jajka
- olej do smażenia
- pieprz
- ½ pęczka dymki
- kilka gałązek kolendry
Stek smażyć po 1,5 minuty z każdej strony. Następnie posolić i pokroić w plasterki. Połowę kromek chleba posmarować majonezem. Następnie nałożyć na nie kimchi, mięso i starty ser. Przykryć pozostałym pieczywem. Ścisnąć i zamoczyć w roztrzepanym w misce jajku. Usmażyć na patelni z obu stron. Gdy kanapki będą już apetycznie rumiane, a ser się rozpuści, należy zdjąć je z patelni. Przekroić na pół, ułożyć na talerzu, oprószyć zmielonym pieprzem i udekorować posiekaną dymką oraz kolendrą.
WARSZAWSKA BUŁKA Z PIECZARKAMI (4 porcje)
- 500 g pieczarek
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 100 g masła
- sól i pieprz
- ½ pęczka natki
- 4 bułki pszenne paluchy
Pieczarki, cebulę i czosnek drobno posiekać. Na maśle poddusić cebulę z czosnkiem. Gdy składniki się zeszklą dodać pieczarki. Doprawić je do smaku solą i pieprzem. Dusić przez 5 minut. Pod koniec dodać posiekaną natkę. Odciąć końcówkę bułek i wydrążyć z nich miąższ jak na hot doga. Nałożyć do środka pieczarki.
GRECKA KANAPKA Z KALMARAMI I PASTĄ FAVA (4 porcje)
- 400 g ugotowanego grochu
- 120 ml oliwy
- 1 łyżka octu winnego
- sól i pieprz
- 4 tuby kalmarów mrożonych
- 3 ząbki czosnku
- 1 cytryna
- 1,2 pęczka natki
- 4 kromki chleba na zakwasie
- 4 łyżeczki kaparów
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżka suszonej słodkiej papryki
Ciepły groch zmiksować z połową oliwy i octem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Kalmary pokroić w krążki. Na patelni rozgrzać pozostałą oliwę i podsmażyć na niej czosnek. Następnie dodać kalmary. Smażyć je przez minutę. Pod koniec smażenia doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i dodać trochę posiekanej natki. Pieczywo posmarować favą, nałożyć kalmary, posypać kaparami, posiekaną w cienkie piórka cebulą i natką.
Autor: Filip Yak