Bezowe szaleństwo z malinami
Składniki:
białe bezy: paczka 250 g
500 ml schłodzonej śmietany 30%
cukier puder
2 opakowania mrożonych malin
doniczka świeżej mięty do dekoracji
Przygotowanie:
Śmietanę ubijamy mikserem w dużej misie z niewielką ilością cukru pudru. Bezy kruszymy w dłoniach na grube kawały i wsypujemy do śmietany.
Dokładamy połowę zamrożonych malin i mieszamy całość delikatnie. Drugą część malin wsypujemy do wysokiej miski, dodajemy łyżeczkę cukru pudru i miksujemy na sos. Jeśli mamy czas i ochotę, to możemy przetrzeć go przez gęste sito, by usunąć pestki. Porcje deseru nakładamy do pucharków, oblewamy malinowym sosem i dekorujemy listkiem świeżej mięty.
Grzanki z pieczonymi winogronami
Składniki:
świeża bagietka
okazała kiść ciemnych winogron
miód wielokwiatowy płynny
ok. 150 g koziego sera twarogowego
gałązka świeżego rozmarynu
Przygotowanie:
Bagietkę kroimy w kromki. Winogrona myjemy, oddzielamy od gałązki, rozsypujemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wsuwamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 5 min. W tym czasie na drugiej blasze rozkładamy kromki z bagietki. Twaróg kruszymy i równomiernie rozkładamy okruchy na kromkach. Winogrona wyjmujemy z pieca i kładziemy po 2-3 sztuki na każdej grzance. Igiełki rozmarynu siekamy bardzo drobno i posypujemy grzanki (odrobiną). Wsuwamy blachę z grzankami do pieca i pieczemy przez kolejne kilka minut, aż się tylko zaczną rumienić.
Wyjmujemy, rozkładamy na szerokim talerzu i polewamy bardzo delikatnie wszystkie grzanki cienką strużką miodu.
Indyk z ananasem
Składniki:
ładny kawałek piersi z indyka
1 duży albo 2 malutkie świeże ananasy
słodki sos chili
200 ml soku ananasowego (z butelki lub kartonu)
mąka ziemniaczana
sól
pieprz
olej
świeża dymka
ryż jaśminowy
Przygotowanie:
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu i trzymamy w cieple. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w wąskie paski; doprawiamy solą i pieprzem.
Ananasy obieramy i kroimy w spore kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej, dajemy mięso i smażymy je, mieszając co chwilę. Po kilku minutach dodajemy ananasa i smażymy dalej. W kubku mieszamy sok ananasowy z sosem chili i łyżką mąki ziemniaczanej. Wlewamy do mięsa z ananasem i gotujemy, mieszając. Podajemy z ryżem jaśminowym i pokrojoną dymką.
Czekoladowe ciasto z płatków kukurydzianych
Składniki:
1/2 szklanki cukru
2 łyżki miodu
cukier waniliowy
150 g masła
3 łyżki kakao
100 g płatków migdałów
paczka płatków kukurydzianych
Przygotowanie:
W dużym garnku rozpuszczamy cukier, miód, masło i kakao, aż powstanie lśniąca, pachnąca, płynna masa. Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia, czekamy chwilę i wsypujemy do masy paczkę płatków kukurydzianych i płatki migdałów. Mieszamy bardzo dokładnie, oblepiając płatki czekoladą. Formę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy płatki z garnka do formy, ubijamy je dokładnie tłuczkiem i wstawiamy do lodówki, by zastygło. Podajemy pokrojone w ładną kostkę.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN