Risotto z młodą kapustą i zupa pomidorowa inaczej. Przepisy Polana z ryżem w roli głównej

Najnowsze badania wskazują, że zaledwie trzy łyżki ryżu dziennie uchronią przed otyłością. W związku z tym Andrzej Polan zaproponował w kuchni Dzień Dobry TVN potrawy z ryżem w roli głównej - pomidorowa z ryżem, ale inaczej! Potem ryż z jabłkami ale w cieście francuskim, a na koniec risotto!

Zobacz też:

Potrawy do 25 złotych - przepisy. Kurczak pieczony, makaron z wędzonym serem i pyszne naleśniki

Pomidorowa z ryżem ale inaczej

Składniki:

  • 2 szt młoda włoszczyzna
  • 1 kg pomidory polskie malinowe
  • natka pietruszki

Z włoszczyzny przygotowujemy bulion warzywny, warzywa wyjmujemy z garnka a dodajemy połowę zmiksowanych pomidorów. Drugą połowę kroimy w grubszą kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem w razie potrzeby.

  • 500 g ryż długoziarnisty
  • 1.25 l woda
  • 50 g masło
  • 20 g sól
  • szafran dla koloru i smaku

Wodę wlewamy do garnka, dodajemy masło, sól, szafran i ryż. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień do minimum i pod przykryciem gotujemy aż ryż wchłonie cały płyn. Kiedy tak się stanie ryż przekładamy do miski i studzimy.

  • 1 marchew
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki koncentrat pomidorowy
  • 1.5 l olej do smażenia
  • natka pietruszki
  • 100 g ser dojrzewający tarty
  • ser mini mozzarella w zalewie
  • 4 szt. jajka
  • sól, pieprz, liść laurowy mielony
  • bułka tarta
  • mąka pszenna
  • mleko

Na oleju przesmażamy pokrojone w drobną kostkę warzywa. Kiedy tylko warzywa będą prawie miękkie przekładamy je do ryżu. Mieszamy razem, dodajemy natkę pietruszki, ser dojrzewający. Jeszcze żółtka, pieprz, sól, zmielony liść laurowy do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy formujemy nieduże kulki, w każdą wkładamy małą mozzarellę. białka łączymy z mąką, odrobiną mleka. W powstałym cieście obtaczamy krokiety, następnie w bułce tartej. Smażymy w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na złoty kolor. Do zupy dodajemy pokrojone świeże pomidory, krokiet na wierzch i gotowe.

Fot. East News / Kamil Piklikiewicz

Ryż z jabłkami ale w cieście francuskim

Składniki:

Mleko zagotowujemy z cukrem wanilinowym, dodajemy ryż, zagotowujemy ponownie przez 2-3 minuty i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp. 150 stopni na około 20 minut.

  • 4 jabłka polskie
  • cynamon
  • 100 g rodzynki
  • 2 szt. ciasto francuskie
  • jajko
  • 2 łyżki miód
  • 250 ml śmietanka 36%
  • 2 szt. cukier wanilinowy

Na miodzie przesmażamy jabłka pokrojone w drobną kostkę, smażymy, kiedy tylko jabłka nam zmiękną i się ze złocą dodajemy rodzynki i cynamon. Studzimy owoce, łączymy z ryżem.

Ciasto rozkładamy, smarujemy brzegi jajkiem, wykładamy ryż z jabłkami, przykrywamy drugim plackiem. Smarujemy ponownie jajkiem i wstawiamy do pieczenia temp. 200 stopni, czas około 30 minut. Podajemy z sosem waniliowym.

Fot. East News / Kamil Piklikiewicz

Więcej: Jakie pieczywo jest najzdrowsze? Jakie jeść, kiedy się odchudzamy?

Risotto z młodą kapustą, marchewką, pomidorami i chrupiącą szynką

Składniki:

  • 500 g ryż arborio do risotto
  • 1 szt. cebula
  • 150 ml wino białe
  • ok. 1 l rosołu drobiowego lub warzywnego
  • 1 młoda kapusta
  • 1 pęczek młoda marchew
  • koperek
  • 150 g ser dojrzewający
  • 2 łyżki masło
  • 4 pomidory malinowe
  • 200 g szynka wieprzowa

Na oleju przesmażamy pokrojoną cebulę, następnie dodajemy marchewki oraz posiekaną kapustę. Chwilę smażymy i dodajemy suchy ryż. Po 2-3 minutach smażenia dolewamy białe wino, odparowujemy i powoli, sukcesywnie dodajemy gorący rosół, stale mieszając w garnku. Kiedy ryz będzie już prawie miękki, a sądzę nastąpi to nie wcześniej niż po 18 minutach naszego mieszania dodajemy masło i ser dojrzewający. Dokładnie mieszamy i wykładamy od razu na talerze i zapraszamy do stołu. Koniecznie posypujemy wierzch koperkiem, pomidorami i szynką wysmażoną na chrupiąco.

Więcej:

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości