Zobacz też:
Potrawy do 25 złotych - przepisy. Kurczak pieczony, makaron z wędzonym serem i pyszne naleśniki
Placek drożdżowy z zielonym groszkiem, boczkiem i serem i zimna ogórkowa
Składniki:
- 400 g mąki
- 30 g drożdży
- 200 ml mleka
- 6 jaj
- 50 ml oleju
- 200 g sera tartego gouda
- 300 g mrożonego groszku zielonego
- 200g boczku wędzonego surowego
- sól, pieprz
- 400 g ogórków gruntowych
- 1l maślanki
- bazylia świeża
- mięta świeża
- kiełki groszku cukrowego
- 200 ml śmietany 18%
Z mąki, drożdży, jajek, mleka, szczypty soli oraz cukru przygotowujemy ciasto drożdżowe. Groszek zielony parzymy w gorącej wodzie, studzimy, boczek kroimy drobno i przesmażamy na patelni. Również studzimy, groszek, boczek i ser dodajemy do ciasta, mieszamy i wykładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem, po podrośnięciu wstawiamy do piekarnika, temp. 180 stopni czas około 40 minut. Ogórki miksujemy ze skórą, łączymy z maślanką, doprawiamy solą, cukrem, pieprzem i bazylią i miętą. Dla lepszej konsystencji do maślanki można dodać trochę gęstej śmietany.
Zobacz też: Czarnuszka. Przepisy na potrawy z przyprawą o niezwykłej mocy - jajecznica, chlebek i pasta >>>
Konfitura z ogórka, kiwi i awokado
Składniki:
- 4 ogórki gruntowe
- 4 kiwi
- 2 awokado dojrzałe
- mięta świeża
- 2 łyżki miód
- cytryna
Ogórki kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na tarce, podobnie kiwi i avocado. Na miodzie w pierwszej kolejności przesmażamy kiwi, następnie dodajemy ogórki i na koniec avocado. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i świeżą miętą.
- chleb rustykalny
- masło klarowane do smażenia
- 2 piersi z kurczaka
- 400g sera ricotta lub serka śmietankowego
- sól, pieprz czarny
- kiełki słonecznika
Kurczaka sprawiamy solą, pieprzem i smażymy na maśle klarowanym na złoty kolor, dopiekamy w piekarniku, a na patelnię wrzucamy kromki i obsmażamy na złoty kolor. Na chrupiącą kromkę wykładamy porcję serka, konfitury i plastry soczystego kurczaka. Wierzch posypujemy kiełkami słonecznika.
Zielone warzywa z patelni z ciepłą mozzarellą
Składniki:
- 2 pęczki szparagów zielonych
- 200 g fasolki szparagowej
- 200 g bobu
- 500ml śmietanki 36%
- 4 kulki mozzarelli w zalewie
- kiełki rzodkiewki
- koperek
- szczypiorek drobny
- olej lub masło klarowane do smażenia
Wszystkie warzywa parzymy w wodzie z dodatkiem soli i cukru, hartujemy w wodzie z lodem. Śmietankę podgrzewamy, ale nie zagotowujemy, zdejmujemy z palnika i wrzucamy pokrojoną w paski mozzarellę, doprawiamy solą. Wykładamy na talerz, na wierzch wykładamy przesmażone na maśle warzywa, posypujemy kiełkami rzodkiewki, gałązkami koperku. Skrapiamy olejem zmiksowanym ze szczypiorkiem.
Zobacz też:
- Przepis na sałatkę z rukolą i gruszką w 5 minut >>>
- Kuchnia zawijana według Polana
- Kotlety mielone według Polana
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN