Czytaj dalej i dowiedz się wszystkiego o najpopularniejszych potrawach niemieckich, z uwzględnieniem konkretnych regionów. Przedstawimy zarówno dania wytrawne, jak i najciekawsze niemieckie desery.
Więcej:
- Jak przygotować sałatkę ziemniaczaną po niemiecku?
- Kurczak po niemiecku
- Jaka jest historia piwa w Polsce i na świecie?
Kuchnia niemiecka – charakterystyka
Niemiecka kuchnia jest – wbrew pozorom – bardzo niejednolita. Nie składa się tylko z bardzo sycących i tłustych dań. Dostrzec w niej można wpływy francuskie, polskie, tureckie, włoskie, hiszpańskie. Niemieckie potrawy różnią się od danego regionu (landu). Blisko granicy z Francją spotkać można przede wszystkim potrawy warzywne, lżejsze, na południu Niemiec natomiast dominują głównie dania mięsne i tłuste. Kuchnie niemieckie na północy państwa pełne są ryb i owoców morza.
Tradycyjne potrawy niemieckie
Jakie dania niemieckie są warte uwagi? Zacznijmy od dań wytrawnych – oto nazwy najpopularniejszych potraw niemieckich wraz z krótkim opisem.
- Biała kiełbasa ( Weisswurst ) – białe kiełbaski należą do typowych niemieckich potraw jadanych na terenie Bawarii. Chętnie serwowane są podczas wielu imprez, np. podczas Oktoberfestu. Receptura na Weisswurst została wymyślona przez przypadek w 1857 roku w Monachium, kiedy to jeden z tamtejszych gospodarzy użył do wyrobu kiełbasy jelit nie owczych, a wieprzowych. Białą kiełbasę jada się zazwyczaj z dodatkiem słodkiej musztardy. Nierzadko jest to tradycyjne niemieckie śniadanie wielu Bawarczyków.
- Pieczona kiełbasa z curry ( Currywurst ) – innym przykładem chętnie jadanej przez Niemców kiełbasy, tym razem z obszaru Berlina, jest kiełbasa z curry. To jedno z najpopularniejszych berlińskich dań barowych. Pod nazwą Currywurst może kryć się zarówno grillowana kiełbasa wieprzowa, jak i zwykła parówka posypana curry. Najczęściej podaje się ją z frytkami (Pommes ) lub pszenną bułką. To niemieckie danie stworzyła w 1949 roku pewna berlinianka, Herta Heuwer.
- Sałatka ziemniaczana ( Kartoffelsalat ) – to kolejny przykład jednej z najpopularniejszych potraw kuchni niemieckiej. Nic więc dziwnego, że na świecie tego typu sałatkę nazywa się po prostu sałatką niemiecką. Składa się głównie z ugotowanych ziemniaków, jajka i ogórków. Kartoffelsalat podaje się z boczkiem lub smażoną kiełbasą.
- Zupa kartoflana ( Kartoffelsuppe ) – kartoflanka to tradycyjna zupa niemiecka. Składa się z boczku, kiełbasy i dużej ilości warzyw.
- Kraby z Morza Północnego ( Nordseekrabben ) – to przykład tradycyjnej niemieckiej potrawy jedzonej w Dolnej Saksonii. Kraby podaje się na surowo, pieczone lub jako dodatek np. do sałatek.
- Gruszki, fasola i słonina ( Birnen, Bohnen und Speck ) – danie charakterystyczne dla kuchni niemieckiej na obszarze Hamburga. Najczęściej serwuje się je na początku jesieni, w towarzystwie ziemniaków.
- Klopsy po królewiecku ( Königsberger klopse lub Soßklopse ) – jest to typowe danie brandenburskie, które pochodzi z terenów Królewca w Prusach Wschodnich (obecnie obszar Kaliningradu). Klopsy po królewiecku przygotowuje się z mięsa cielęcego, jajek, bułki tartej oraz skórki cytrynowej. Podawane są z sosem śmietanowo-kaparowym.
- Eintopf – bardzo popularna w całych Niemczech potrawa jednogarnkowa, która zastępuje cały obiad. Składa się zazwyczaj z mięsa, ziemniaków, ryżu lub kaszy oraz warzyw.
Zobacz także: Polski punkt widzenia w niemieckiej telewizji
Typowe niemieckie desery
Teraz przejdziemy do omówienia kilku popularnych niemieckich deserów. Jeśli mowa o niemieckich ciastach , nie można nie wspomnieć tu o strudlu z jabłkami ( Apfelstrudel ). To podawane na gorąco ciasto niemieckie wywodzi się z Austrii, a przygotowuje się je z kwaśnych jabłek, cynamonu i namoczonych w rumie rodzynków. Innym charakterystycznym dla Niemiec, a głównie dla regionu Saksonii, przykładem ciasta niemieckiego , jest strucla bożonarodzeniowa. Przyrządza się ją z masła, mleka, migdałów, rodzynków, skórki pomarańczowej i cytrynowej. Co roku w Dreźnie organizowane jest tzw. święto strucli, podczas którego przygotowuje się największą struclę na świecie. Typowym niemieckim deserem dla regionu Szlezwik-Holsztyn jest kawa z rumem, cukrem i bitą śmietaną, czyli faryzeusz. Podaje się ją często z tortem fryzyjskim. W Berlinie bardzo popularne są natomiast Berliner Pfannkuchen , czyli niemieckie pączki, posypane cukrem pudrem i nadziewane dżemem truskawkowym.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN