Niemieckie jedzenie nie musi być nudne. Mimo że dla większości osób kuchnia niemiecka to przede wszystkim tłuste kiełbasy, obfite dania jednogarnkowe czy sałatki ziemniaczane, należy pamiętać, że bardzo wiele zależy tu od konkretnego landu. W niektórych bowiem dominują o wiele lżejsze, warzywne dania, w innych natomiast niemieckie potrawy składają się z samych niemal ryb czy owoców morza.

Czytaj dalej i dowiedz się wszystkiego o najpopularniejszych potrawach niemieckich, z uwzględnieniem konkretnych regionów. Przedstawimy zarówno dania wytrawne, jak i najciekawsze niemieckie desery.

Więcej:

Kuchnia niemiecka – charakterystyka

Niemiecka kuchnia jest – wbrew pozorom – bardzo niejednolita. Nie składa się tylko z bardzo sycących i tłustych dań. Dostrzec w niej można wpływy francuskie, polskie, tureckie, włoskie, hiszpańskie. Niemieckie potrawy różnią się od danego regionu (landu). Blisko granicy z Francją spotkać można przede wszystkim potrawy warzywne, lżejsze, na południu Niemiec natomiast dominują głównie dania mięsne i tłuste. Kuchnie niemieckie na północy państwa pełne są ryb i owoców morza.

Tradycyjne potrawy niemieckie

Jakie dania niemieckie są warte uwagi? Zacznijmy od dań wytrawnych – oto nazwy najpopularniejszych potraw niemieckich wraz z krótkim opisem.

  • Biała kiełbasa ( Weisswurst ) – białe kiełbaski należą do typowych niemieckich potraw jadanych na terenie Bawarii. Chętnie serwowane są podczas wielu imprez, np. podczas Oktoberfestu. Receptura na Weisswurst została wymyślona przez przypadek w 1857 roku w Monachium, kiedy to jeden z tamtejszych gospodarzy użył do wyrobu kiełbasy jelit nie owczych, a wieprzowych. Białą kiełbasę jada się zazwyczaj z dodatkiem słodkiej musztardy. Nierzadko jest to tradycyjne niemieckie śniadanie wielu Bawarczyków.
  • Pieczona kiełbasa z curry ( Currywurst ) – innym przykładem chętnie jadanej przez Niemców kiełbasy, tym razem z obszaru Berlina, jest kiełbasa z curry. To jedno z najpopularniejszych berlińskich dań barowych. Pod nazwą Currywurst może kryć się zarówno grillowana kiełbasa wieprzowa, jak i zwykła parówka posypana curry. Najczęściej podaje się ją z frytkami (Pommes ) lub pszenną bułką. To niemieckie danie stworzyła w 1949 roku pewna berlinianka, Herta Heuwer.
  • Sałatka ziemniaczana ( Kartoffelsalat ) – to kolejny przykład jednej z najpopularniejszych potraw kuchni niemieckiej. Nic więc dziwnego, że na świecie tego typu sałatkę nazywa się po prostu sałatką niemiecką. Składa się głównie z ugotowanych ziemniaków, jajka i ogórków. Kartoffelsalat podaje się z boczkiem lub smażoną kiełbasą.
  • Zupa kartoflana ( Kartoffelsuppe ) – kartoflanka to tradycyjna zupa niemiecka. Składa się z boczku, kiełbasy i dużej ilości warzyw.
  • Kraby z Morza Północnego ( Nordseekrabben ) – to przykład tradycyjnej niemieckiej potrawy jedzonej w Dolnej Saksonii. Kraby podaje się na surowo, pieczone lub jako dodatek np. do sałatek.
  • Gruszki, fasola i słonina ( Birnen, Bohnen und Speck ) – danie charakterystyczne dla kuchni niemieckiej na obszarze Hamburga. Najczęściej serwuje się je na początku jesieni, w towarzystwie ziemniaków.
  • Klopsy po królewiecku ( Königsberger klopse lub Soßklopse ) – jest to typowe danie brandenburskie, które pochodzi z terenów Królewca w Prusach Wschodnich (obecnie obszar Kaliningradu). Klopsy po królewiecku przygotowuje się z mięsa cielęcego, jajek, bułki tartej oraz skórki cytrynowej. Podawane są z sosem śmietanowo-kaparowym.
  • Eintopf – bardzo popularna w całych Niemczech potrawa jednogarnkowa, która zastępuje cały obiad. Składa się zazwyczaj z mięsa, ziemniaków, ryżu lub kaszy oraz warzyw.

Zobacz także: Polski punkt widzenia w niemieckiej telewizji

Typowe niemieckie desery

Teraz przejdziemy do omówienia kilku popularnych niemieckich deserów. Jeśli mowa o niemieckich ciastach , nie można nie wspomnieć tu o strudlu z jabłkami ( Apfelstrudel ). To podawane na gorąco ciasto niemieckie wywodzi się z Austrii, a przygotowuje się je z kwaśnych jabłek, cynamonu i namoczonych w rumie rodzynków. Innym charakterystycznym dla Niemiec, a głównie dla regionu Saksonii, przykładem ciasta niemieckiego , jest strucla bożonarodzeniowa. Przyrządza się ją z masła, mleka, migdałów, rodzynków, skórki pomarańczowej i cytrynowej. Co roku w Dreźnie organizowane jest tzw. święto strucli, podczas którego przygotowuje się największą struclę na świecie. Typowym niemieckim deserem dla regionu Szlezwik-Holsztyn jest kawa z rumem, cukrem i bitą śmietaną, czyli faryzeusz. Podaje się ją często z tortem fryzyjskim. W Berlinie bardzo popularne są natomiast Berliner Pfannkuchen , czyli niemieckie pączki, posypane cukrem pudrem i nadziewane dżemem truskawkowym.


Zobacz film: Migracja Polaków do Niemiec. Źródło: Dzień Dobry TVN

Co sądzisz o tym artykule?
92
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0