Ser pleśniowy z orzechami laskowymi w karmelu
Składniki:
- 2szt ser typu camembert
- 100g orzech laskowy młody
- 4 łyżki cukier drobny
- Tymianek świeży
Przygotowanie:
Ser wstawiamy do piekarnika, temp.150 stopni i podgrzewamy do momentu kiedy dotykając go poczujemy, że w środku stał się płynny. Na patelnię wlewamy ok.80ml wody, dodajemy cukier i gotujemy, woda odparowuje, cukier się karmelizuje. Do cukru dodajemy orzechy laskowe młode i takim karmelem z orzechami polewamy podgrzany w piekarniku ser camembert. Na wierzch dodatkowo wysypujemy kilka orzechów prażonych, listki tymianku.
Zupa ziemniaczano-porowa z borowikami i skwarkami z orzechów włoskich
Składniki:
- 1kg ziemniak
- 2szt białe części pora
- 1l Bulion warzywny
- 200ml Śmietanka 36%
- Sok z cytryny
- Gałka muszkatołowa
- Sól, pieprz biały
- Masło klarowane do smażenia
- 300g ser tarty bursztyn lub parmezan
- 100g orzechy włoskie
- Natka pietruszki
- koperek
Przygotowanie:
Orzechy drobno siekamy i łączymy z tartym serem. Rozgrzewamy patelnię i wysypujemy porcje sera z orzechami, ser zacznie nam się rozpuszczać, delikatnie podrumieniać. Plastry sera z orzechami przekładamy na pergamin, studzimy a następnie rozkruszamy na skwarki. Na maśle przesmażamy pory i po chwili dodajemy surowe ziemniaki pokrojone w kostkę. Chwilę smażymy i zalewamy bulionem ale tylko tak żeby bulion przykrył ziemniaki. Gotujemy do miękkości, miksujemy, dodajemy śmietankę. Doprawiamy sokiem z cytryny, gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Borowiki kroimy na plasterki i przesmażamy na złoty kolor na maśle. Zupę wylewamy na talerz, na wierzch kładziemy przesmażone borowiki, listki natki pietruszki, koperku i posypujemy skwarkami z orzechów.
Makaron z orzechami, serem i czarnym pieprzem
Składniki:
- 500g makaron penne
- 250g ricotta
- 100g orzech włoski
- Świeżo mielony pieprz
- Masło klarowane
Przygotowanie:
Na patelni na maśle przesmażamy orzechy włoskie, dodajemy ser, oprószamy świeżo mielonym pieprzem. Makaron gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu, odcedzamy i pozostawiamy troszkę wody z gotowania. Makaron dodajemy na patelnię, mieszamy, dodając w trakcie trochę wody z gotowania.
Ciasto z orzechami włoskimi, laskowymi i gruszkami
Składniki:
- 400g mąka
- 200g masło
- 4 jajka
- 100g cukier drobny
- 1 cukier wanilinowy
- Szczypta soli
Przygotowanie:
Z w/w składników przygotowujemy ciasto kruche, wylepiamy nim foremki i wstawiamy do zapieczenia.
- 150g orzech włoski
- 150g orzech laskowy
- 1tabl. Czekolada biała
- 1 puszka mleko skondensowane słodzone
Gruszki obieramy ze skórki, wrzucamy na patelnię z masłem, cukrem. Przesmażamy chwilę i zdejmujemy z palnika. Orzechy siekamy w miarę drobno, wysypujemy na podpieczony spód. Teraz startą czekoladę i układamy przesmażone gruszki. Wszystko zalewamy mlekiem skondensowanym. Wstawiamy do pieczenia, temp. 180 stopni około 40 minut.
Zobacz też:
- Doskonałe knedle ze śliwkami. Sprawdzony przepis Andrzeja Polana.
- Kuchnia Polana latem pachnąca!
- Kuchnia sezonowa: grzyby duszone z sumem i risotto z kiszonym burakiem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN