Rolady
Składniki:
- 400 g wołowiny na rolady np. zrazowa
- sól i pieprz
- 8 cienkich plastrów wędzonego boczku
- 1 cebula
- 2 ogórki kiszone
- 1 marchewka
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- kieliszek czerwonego wytrawnego wina
Sposób przygotowania:
Wołowinę Pokroić na cztery plastry i dokładnie rozbić tłuczkiem. Każdy kawałek wołowiny przyprawić solą i pieprzem. Następnie na każdy kawałek ułożyć dwa plasterki boczku. Cebulę, ogórki i marchewkę pokroić w kostkę, dodać musztardę i wymieszać. Farsz równo rozłożyć na mięso. Boki mięsa zawinąć do środka i całość zrolować. Każdą roladę owinąć sznurkiem, obsmażyć z każdej strony, podlać winem i dusić aż mięso będzie miękkie. W trakcie do sosu dodać, liść laurowy, ziele angielskie, oraz pokrojoną cebulę. Mięso jeśli mamy podlewać wywarem lub wodą.
Kluski na dwa sposoby
Składniki:
- 2 kg mącznych ziemniaków na kluski
- 1 jajko
- mąka ziemniaczana
- sól
- 2 bułki
Sposób przygotowania:
Bułkę pokroić na kostkę 0,5 cm i podpiec na patelni lub w piekarniku aż będzie sucha i chrupiąca.
Ziemniaki ugotować i jeszcze ciepłe przepuścić przez praskę do ziemniaków. Rozłożyć równo w misce i podzielić na cztery części. Wyjąć jedną część i w jej miejsce wsypać mąkę. Dodać jajo i 0,5 łyżeczki soli. Dodać odłożone ziemniaki i wszystko wymieszać.
Z polowy ciasta formować małe kluski o średnicy 1 zł, układać na obsypanej mąką desce i palcem robić dziurkę.
Z drugiej połowy formować kluski do każdej do środka wciskać podpieczony kawałek bułki.
Gotować w osolonej wodzie 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Podawać z sosem mięsnym.
Zobacz też: Przepisy na ciasta z porzeczkami: clafoutis, tarta i tartaletki >>>
Modra kapusta
Składniki:
- 1 główka czerwonej kapusty
- olej
- 200 g porzeczki czerwonej
- 100 ml soku z czarnej porzeczki
- 50 ml wina czerwonego pół wytrawnego
- 50 ml miodu
- 50 ml octu balsamicznego
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Kapustę poszatkować i podsmażyć na oleju. Dodać porzeczki i sok z czarnej porzeczki. Dusić aż kapusta będzie miękka lecz jeszcze lekko chrupiącą. Dodać ocet i miód. Dusić jeszcze około 30 minut. Przyprawić solą i pieprzem.
Zobacz też: Podgrzybek zajączek – jadalny grzyb do marynowania i nie tylko >>>
Barszcz
Składniki:
- 4 duże buraki
- 2 marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- mały kawałek selera
- 1 cebula
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 4 ziarna pieprzu
- 2 kwaśne jabłka np. szara reneta
- 20 g suszonych grzybów
- 5 litrów bulionu drobiowego
- 500 ml zakwasu z buraków
- cukier do smaku
- ocet winny do smaku
- pieprz i sól
- majeranek
- 2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
Warzywa obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć razem z przyprawami i jabłkiem do garnka, zalać 5 litrami wywaru drobiowego i gotować około 2 godziny. Na wolnym ogniu aby barszcz się nie zagotował. Dolać zakwas z buraków. Gotować jeszcze 20-30 minut. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem, octem, cukrem i świeżo przeciśniętymi ząbkami czosnku.
Zobacz też: Włoskie przepisy na makaron i pyszne sosy >>>
Krokiety z pieczarkami i kurkami
Składniki:
Naleśniki:
- 500 ml mleka
- 200 ml wody
- 1 jajko
- 400 g mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki soli
Farsz:
- gotowane mięso i warzywa z rosołu
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 500 g pieczarek
- sól i pieprz
- 2 Jajka
- bułka tarta do panierowania
- 400 g kurek
- 3 łyżki masła
Sposób przygotowania:
Składniki na naleśniki wymieszać i usmażyć cienkie naleśniki na niewielkiej ilości oleju.
Farsz:
Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć razem z cebulką aż będą miękkie. Gotowane mięso i warzywa zmielić w maszynce i wymieszać z pieczarkami. Doprawić solą i pieprzem. Farsz przełożyć do rękawa cukierniczego.
Cztery naleśniki ułożyć jeden obok drugiego aby nachodziły na siebie bokami. Wycisnąć na nie dużo farszu i zrolować. Następnie pokroić na 5 cm kawałki. Zanurzyć w jajku i opanierować w bułce tartej. Smażyć na patelni z rozgrzanym olejem z każdej strony. W tym czasie podsmażyć na maśle kurki.
Podawać z barszczem i smażonymi kurkami na wierzchu.
Tatar
Składniki:
- 300-400 g polędwicy wołowej
- 2-3 korniszony
- około 50-100 ml wody
- sól i pieprz
- sos Worcester
- 1 szalotka
- 3-4 anchois
- 4 żółtka
- musztarda Dijon
Sposób przygotowania:
Mięso oczyścić z błon i tłuszczu. Następnie dużym i ostrym nożem posiekać, starając się szarpać mięso. Dodać pokrojone fileciki anchovy. Wrabiać ręką aż mięso zacznie się mocno kleić. Wtedy dodać w kilku partiach około 50-80 ml wody, dalej wyrabiając. Przyprawić solą, pieprzem.
Ogórki, cebulkę drobno posiekać.
Tatar uformować, dodać żółtko oraz inne składniki obok, skropić sosem Worcester. Obok nałożyć musztardę. Dodać kilka listków ziół i pieczywo.
Autor: Gaba Kopyto