Smażmy dżemy i marmolady. Przepisy Piotra Kucharskiego

W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował dżemy i marmolady. Jaka jest między nimi różnica?

Dżem z czarnego bzu i jabłek

Składniki:

  • 600 g owoców czarnego bzu
  • 400 g kwaśnych jabłek
  • 400 g cukru

Sposób przygotowania:

Owoce czarnego bzu oddzielić od szypułek. Jabłka obrać, wydrążyć i pokroić na mniejsze kawałki. Owoce przełożyć do garnka, zasypać cukrem i gotować do momentu aż dżem zgęstnieje ale będzie miał jeszcze kawałki owoców. Ciepły dżem przełożyć do wyparzonych słoików, obrócić wieczkiem do dołu i odstawić do zapasteryzowania.

Marmolada malinowa z imbirem

Składniki:

  • 1 kg malin
  • 300 g cukru brązowego
  • kawałek imbiru wielkości kciuka

Sposób przygotowania:

Maliny przełożyć do garnka, zasypać cukrem i dodać posiekany imbir. Gotować aż maliny się rozgotują a całość zgęstnieje. Następnie przetrzeć przez sito. Ciepłą marmoladę przełożyć do wyparzonych słoików, obrócić wieczkiem do dołu i odstawić do zapasteryzowania.

Marmolada gruszkowa z „korzeniami”

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych gruszek
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 1 kawałek kory cynamonu
  • 6 ziaren pieprzu
  • 1 kardamon
  • 4 goździki
  • 300 g cukru

Sposób przygotowania:

Gruszki obrać, wydrążyć i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka i zasypać cukrem. Przyprawy korzeniowe zawinąć w gazę i dodać do gruszek. Gotować aż gruszki się rozpadną a marmolada zgęstnieje. Ciepłą marmoladę przełożyć do wyparzonych słoików, obrócić wieczkiem do dołu i odstawić do zapasteryzowania.

Dżem pomidorowy

Składniki:

  • 1 kg pomidorów na przetwory np. lima
  • 120 g brązowego cukru
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1/4 łyżeczki płatków chilli
  • 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego

Sposób przygotowania:

Pomidory pokroić w dużą kostkę i razem z pozostałymi składnikami przełożyć do garnka o grubym dnie. Gotować na wolnym ogniu około 2 godzin aż całość się zagęści. Ciepły dżem przełożyć do wyparzonych słoików, obrócić wieczkiem do dołu i odstawić do zapasteryzowania. Lub przechowywać w lodówce do około 2 tygodni.

Gofry z dżemem i marmoladą

Składniki:

  • 3 jajka
  • 80 ml mleka
  • 10 g drożdży
  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 150 g rozpuszczonego masła
  • 80 g cukru perłowego lub gruba rafinada

Sposób przygotowania:

W mleku rozpuścić drożdże. Dodać rozbełtane jajka, wymieszać. Dodać mąkę pszenną i wyrobić (najlepiej w robocie). Po około dwóch minutach wyrabiania dolewać powoli masło aż ciasto całe wchłonie. Ciasto będzie lekko lejące i maślane. Miskę z ciastem owinąć folią i wstawić do lodówki. Po wyrośnięciu ciasta, dodać do niego cukier i lekko wymieszać. Ponownie wstawić do lodówki. Ciasto jeśli się da dzielić na części po około 50 g i smażyć w średnio rozgrzanej gofrownicy. Jeśli jest zbyt luźne to nakładać dużą łyżką. Podawać z dżemami i marmoladami.

Zobacz też:

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości