Dżem z czarnego bzu i jabłek
Składniki:
- 600 g owoców czarnego bzu
- 400 g kwaśnych jabłek
- 400 g cukru
Sposób przygotowania:
Owoce czarnego bzu oddzielić od szypułek. Jabłka obrać, wydrążyć i pokroić na mniejsze kawałki. Owoce przełożyć do garnka, zasypać cukrem i gotować do momentu aż dżem zgęstnieje ale będzie miał jeszcze kawałki owoców. Ciepły dżem przełożyć do wyparzonych słoików, obrócić wieczkiem do dołu i odstawić do zapasteryzowania.
Marmolada malinowa z imbirem
Składniki:
- 1 kg malin
- 300 g cukru brązowego
- kawałek imbiru wielkości kciuka
Sposób przygotowania:
Maliny przełożyć do garnka, zasypać cukrem i dodać posiekany imbir. Gotować aż maliny się rozgotują a całość zgęstnieje. Następnie przetrzeć przez sito. Ciepłą marmoladę przełożyć do wyparzonych słoików, obrócić wieczkiem do dołu i odstawić do zapasteryzowania.
Marmolada gruszkowa z „korzeniami”
Składniki:
- 1 kg dojrzałych gruszek
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 1 kawałek kory cynamonu
- 6 ziaren pieprzu
- 1 kardamon
- 4 goździki
- 300 g cukru
Sposób przygotowania:
Gruszki obrać, wydrążyć i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka i zasypać cukrem. Przyprawy korzeniowe zawinąć w gazę i dodać do gruszek. Gotować aż gruszki się rozpadną a marmolada zgęstnieje. Ciepłą marmoladę przełożyć do wyparzonych słoików, obrócić wieczkiem do dołu i odstawić do zapasteryzowania.
Dżem pomidorowy
Składniki:
- 1 kg pomidorów na przetwory np. lima
- 120 g brązowego cukru
- 2 łyżki octu winnego
- 1/4 łyżeczki płatków chilli
- 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
Sposób przygotowania:
Pomidory pokroić w dużą kostkę i razem z pozostałymi składnikami przełożyć do garnka o grubym dnie. Gotować na wolnym ogniu około 2 godzin aż całość się zagęści. Ciepły dżem przełożyć do wyparzonych słoików, obrócić wieczkiem do dołu i odstawić do zapasteryzowania. Lub przechowywać w lodówce do około 2 tygodni.
Gofry z dżemem i marmoladą
Składniki:
- 3 jajka
- 80 ml mleka
- 10 g drożdży
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 150 g rozpuszczonego masła
- 80 g cukru perłowego lub gruba rafinada
Sposób przygotowania:
W mleku rozpuścić drożdże. Dodać rozbełtane jajka, wymieszać. Dodać mąkę pszenną i wyrobić (najlepiej w robocie). Po około dwóch minutach wyrabiania dolewać powoli masło aż ciasto całe wchłonie. Ciasto będzie lekko lejące i maślane. Miskę z ciastem owinąć folią i wstawić do lodówki. Po wyrośnięciu ciasta, dodać do niego cukier i lekko wymieszać. Ponownie wstawić do lodówki. Ciasto jeśli się da dzielić na części po około 50 g i smażyć w średnio rozgrzanej gofrownicy. Jeśli jest zbyt luźne to nakładać dużą łyżką. Podawać z dżemami i marmoladami.
Zobacz też:
- Na czym najlepiej smażyć? Zalecane tłuszcze do smażenia
- Zupa grzybowa na kwasie z kapusty jak u babci!
- Mikołaj Rey w krainie pomidorów. Przepis na najlepsze gazpacho
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: Fot. Aleksey Rezin/Getty Images