Aromatyczny ryż z groszkiem - Pilaw
Składniki:
- 1 szklanka ryżu basmati
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 4 ziarna kardamonu
- 4 goździki
- 1 świeży liść laurowy
- 0,5 szklanki mrożonego zielonego groszku
Przygotowanie:
Ryż trzeba dobrze wypłukać i namoczyć co najmniej 30 minut w zimnej wodzie. W rondlu rozgrzewamy olej rzepakowy, dodajemy przyprawy (liść laurowy, goździki, kardamon) i smażymy aż olej nabierze aromatu, wyjmujemy łyżką. Dodajemy czerwoną cebulę pokrojoną w pół-talarki, smażymy aż nabierze koloru, zdejmujemy z ognia. Ryż odcedzamy i dodajemy do rondla, i podsmażamy chwilę ciągle mieszając. Zalewamy gorącą wodą (wody musi być 2 razy tyle co ryżu), na wierzch układamy odłożone wcześniej przyprawy i cebulę, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy bez przykrycia aż prawie cała woda wsiąknie w ryż. Na wierzch ryżu wysypujemy kilka łyżek mrożonego przepłukanego groszku i przykrywamy szczelnie przykrywką, podkładając pod nią ścierkę.
>>> Zobacz także:
- Makaron z łososiem w sosie śmietanowym, ze szpinakiem, cukinią, pomidorami - smaczne przepisy
- Kergulena – ryba o białym, delikatnym mięsie. Przepisy na kergulenę
- Jak przyrządzić dorsza atlantyckiego – smażony, z piekarnika, z grilla czy na parze?
Warzywa do nafaszerowania filetów z pstrąga
Składniki:
- 1 duża marchew
- 1 średni por
- 2 cm świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki masła
- 0,5 szklanki białego wytrawnego wina
Przygotowanie:
Marchewkę i por kroimy w słupki, a czosnek i imbir siekamy. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy olej, wrzucamy warzywa i blanszujemy chwilę, dodajemy wino i redukujemy z masłem, odstawiamy na bok.
Filety z pstrąga z warzywami w papilocie
Składniki:
- 4 pstrągi
- warzywa do faszerowania (przygotowane uprzednio)
- sól
- pieprz
- masło rozpuszczone
Przygotowanie:
Oczyszczamy filety ręcznikiem, usuwamy ości, filety solimy i pieprzymy, smarujemy masłem papier i filety. Układamy na maśle skórą do dołu jeden z filetów. Na mięso pstrąga układamy warzywa, a na nich mięsem do dołu układamy drugi filet pstrąga. Dolewamy kilka łyżek wina, zawijamy całość w papilota i układamy na rozgrzanej patelni. Dolewamy niewiele wody i przykrywamy. Dusimy kilka minut.
Krewetki z patelni w sosie winno-maślanym
Składniki:
- 400 g krewetek
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 chili
- 0,5 szklanki białego wytrawnego wina
- 2 łyżki masła
- natka pietruszki
- chrupiąca bagietka
Przygotowanie:
Krewetki obieramy i suszymy, solimy, odstawiamy. Rozgrzewamy patelnię, na niej oliwę. Smażymy krewetki z obu stron. Usuwamy z patelni, dodajemy czosnek i chili, smażymy, deglasujemy winem, dodajemy masło i krewetki, sól i pieprz z młynka, redukujemy. Dodajemy posiekaną natkę. Rwiemy bagietkę i już.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN