Mikołaj Rey zabrał nas w kulinarną podróż do serca Francji, do Doliny Loary, by odkryć tajemnice i bogactwa pomidora!
Podzielił się tez z nami swoimi ulubionymi swoimi ulubionymi pomidorowymi przepisami.
Gazpacho pomidorowe:
Składniki:
- 500 g pomidorów
- 6 liści bazylii
- 1 mała cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szczypta soli
Przygotowanie:
Opłucz, osusz, a następnie pokrój pomidory w małe kostki i wlej je do salaterki. Dopraw solą, oliwą z oliwek, posiekaną cebulą i 3 liśćmi bazylii. Wymieszaj w blenderze zanurzonym w głębokim pojemniku (typu szklanego), aby zapobiec rozpryskom. Posiekaj pozostałe 3 liście bazylii. Rozłóż gazpacho w szklankach i udekoruj posiekaną bazylią przed podaniem.
Tarta pomidorowa z musztardą i świeżymi ziołami
Składniki:
- 4 duże pomidory
- 1 ciasto francuskie
- 1 szalotka
- 1 filet
- Łyżka oliwy z oliwek
- 0,5 pęczka płaskiej pietruszki
- 150 g tarty ser
- 3 łyżki. do s. musztarda dijon
- sól, pieprz
- Podać z sałatą zieloną i winegretem
Przygotowanie:
Rozwiń ciasto francuskie i umieść je w formie do pieczenia. Umyj pomidory, pokrój w plasterki. Posiekaj szalotkę i odłóż na bok. Smaruj musztardę na dnie ciasta, dodaj tarty ser na dnie i plastry pomidorów. (Można dodać drobno posiekany czosnek do musztardy). Dopraw solą i pieprzem. Skrop odrobinę oliwy z oliwek i piec 40 do 45 minut w piekarniku w temperaturze 180 ° C. Po wyjęciu z piekarnika dodaj posiekaną szalotkę i świeże zioła. Podawać z sałatką i sosem winegret.
Pomidory faszerowane:
(Składniki 4 osoby):
- 4 duże pomidory do
- szynka do faszerowania
- 100 g mielonej wołowiny
- 1 duża szalotka
- 1 czosnek
- 1 goździk
- masło 10g
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 jajko
- Świeża śmietana
- 1 łyżka
- pietruszka
- 2 łyżeczki oregano
- 1 łyżeczka soli, pieprzu
- panierka
- Dodatek: ryż, miks sałat.
Przygotowanie:
Nożem odetnij wierzch pomidorów (zachowaj czapki). Ostrożnie osusz je, łyżeczką usuwaj miąższ: uważaj, aby nie przekłuć pomidorów. Posolić spód pomidorów i obrócić je na talerzu, aby oddały wodę. Obierz czosnek i szalotkę. Po usunięciu kiełka posiekaj czosnek. Drobno posiekaj szalotkę. Odcedź miąższ pomidorowy, aby usunąć nadmiar wody i pokrój na małe kawałki. Rozgrzej piekarnik do 210 ° C (th7). Umieść masło i 1 łyżkę oliwy z oliwek na patelni. Zeszklij szalotki i czosnek. Dodaj pulpę pomidorową, posyp pietruszką i oregano. Sól i pieprz Gotować na małym ogniu, aż maksymalna ilość wody wyparuje (około 8 do 10 minut). W międzyczasie posiekaj szynkę. Umieść w misce sałatkowej z mieloną wołowiną i wieprzowiną z cielęciną. Dodaj mieszankę czosnku / szalotki / pomidorów i dobrze wymieszaj. Wmieszaj całe jajko i śmietanę. Dobrze połącz całość. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Włóż farsz do wydrążonych pomidorów i ułóż je we wstępnie nasmarowanym naczyniu. Przykryj pomidory kapeluszem. Polewaj 2 łyżkami oliwy z oliwek i posyp bułką tartą. Piecz przez około 45 minut (jeśli wierzch pomidorów zbytnio zabarwił się, przykryj folią aluminiową, aby zakończyć pieczenie). Podaj z gorącym ryżem i sałatką.
Zobacz też:
- Jakie witaminy ma pomidor? Poznaj wartości odżywcze pomidora.
- Pomidory w kuchni. Pomidorowe przepisy Piotra Kucharskiego.
- Pomidor - król kuchni włoskiej. Przepisy Cristiny Catese.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: E+