Mikołaj Rey w krainie pomidorów. Przepis na najlepsze gazpacho

W kuchni Dzień dobry TVN Mikołaj Rey przygotował potrawy bazujące na pomidorach. Zabrał nas także w kulinarną podróż do Francji, do miejsca, które słynie z najlepszych pomidorów na świecie.

Mikołaj Rey zabrał nas w kulinarną podróż do serca Francji, do Doliny Loary, by odkryć tajemnice i bogactwa pomidora!

Zobacz film: Rey w krainie pomidora. Źródło: dzień dobry TVN

Podzielił się tez z nami swoimi ulubionymi swoimi ulubionymi pomidorowymi przepisami.

Gazpacho pomidorowe:

Składniki:

  • 500 g pomidorów
  • 6 liści bazylii
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szczypta soli

Przygotowanie:

Opłucz, osusz, a następnie pokrój pomidory w małe kostki i wlej je do salaterki. Dopraw solą, oliwą z oliwek, posiekaną cebulą i 3 liśćmi bazylii. Wymieszaj w blenderze zanurzonym w głębokim pojemniku (typu szklanego), aby zapobiec rozpryskom. Posiekaj pozostałe 3 liście bazylii. Rozłóż gazpacho w szklankach i udekoruj posiekaną bazylią przed podaniem.

Tarta pomidorowa z musztardą i świeżymi ziołami

Składniki:

  • 4 duże pomidory
  • 1 ciasto francuskie
  • 1 szalotka
  • 1 filet
  • Łyżka oliwy z oliwek
  • 0,5 pęczka płaskiej pietruszki
  • 150 g tarty ser
  • 3 łyżki. do s. musztarda dijon
  • sól, pieprz
  • Podać z sałatą zieloną i winegretem

Przygotowanie:

Rozwiń ciasto francuskie i umieść je w formie do pieczenia. Umyj pomidory, pokrój w plasterki. Posiekaj szalotkę i odłóż na bok. Smaruj musztardę na dnie ciasta, dodaj tarty ser na dnie i plastry pomidorów. (Można dodać drobno posiekany czosnek do musztardy). Dopraw solą i pieprzem. Skrop odrobinę oliwy z oliwek i piec 40 do 45 minut w piekarniku w temperaturze 180 ° C. Po wyjęciu z piekarnika dodaj posiekaną szalotkę i świeże zioła. Podawać z sałatką i sosem winegret.

Pomidory faszerowane:

(Składniki 4 osoby):

  • 4 duże pomidory do
  • szynka do faszerowania
  • 100 g mielonej wołowiny
  • 1 duża szalotka
  • 1 czosnek
  • 1 goździk
  • masło 10g
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 jajko
  • Świeża śmietana
  • 1 łyżka
  • pietruszka
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka soli, pieprzu
  • panierka
  • Dodatek: ryż, miks sałat.

Przygotowanie:

Nożem odetnij wierzch pomidorów (zachowaj czapki). Ostrożnie osusz je, łyżeczką usuwaj miąższ: uważaj, aby nie przekłuć pomidorów. Posolić spód pomidorów i obrócić je na talerzu, aby oddały wodę. Obierz czosnek i szalotkę. Po usunięciu kiełka posiekaj czosnek. Drobno posiekaj szalotkę. Odcedź miąższ pomidorowy, aby usunąć nadmiar wody i pokrój na małe kawałki. Rozgrzej piekarnik do 210 ° C (th7). Umieść masło i 1 łyżkę oliwy z oliwek na patelni. Zeszklij szalotki i czosnek. Dodaj pulpę pomidorową, posyp pietruszką i oregano. Sól i pieprz Gotować na małym ogniu, aż maksymalna ilość wody wyparuje (około 8 do 10 minut). W międzyczasie posiekaj szynkę. Umieść w misce sałatkowej z mieloną wołowiną i wieprzowiną z cielęciną. Dodaj mieszankę czosnku / szalotki / pomidorów i dobrze wymieszaj. Wmieszaj całe jajko i śmietanę. Dobrze połącz całość. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Włóż farsz do wydrążonych pomidorów i ułóż je we wstępnie nasmarowanym naczyniu. Przykryj pomidory kapeluszem. Polewaj 2 łyżkami oliwy z oliwek i posyp bułką tartą. Piecz przez około 45 minut (jeśli wierzch pomidorów zbytnio zabarwił się, przykryj folią aluminiową, aby zakończyć pieczenie). Podaj z gorącym ryżem i sałatką.

Zobacz też:

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości