Pasta z orzechów i papryki
Składniki:
- 100 g orzechów włoskich
- 2 cebule
- 1 marchewka
- 6 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 3 cm kawałek imbiru
- 3 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 3 czerwone papryki
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
Przygotowanie:
Na suchej patelni podprażyć orzechy, przełożyć do malaksera i zmiksować. Cebulę, marchewkę, czosnek, papryki i imbir drobno posiekać, i poddusić na oliwie z oliwek. W trakcie dodać przyprawy i razem wszystko podsmażyć. Wszystko jeszcze razem smażyć kilka minut. Podlać wodą i dusić około 15 minut aż warzywa zmiękną. Dodać do malaksera z orzechami i zmiksować na gładki krem. Przelać do miski, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
>>> Zobacz także:
- Papryka faszerowana wegetariańska na wiele sposobów
- Jakie warzywa są najzdrowsze? Które zawierają najwięcej witamin?
- Dorsz pieczony w piekarniku – zdrowa alternatywa dla mięsa
Faszerowana papryka
Składniki:
- 100 g ryżu basmatti
- 6 podłużnych papryk, np. ramiro
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 kolby kukurydzy
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 100 g sera cheddar do posypania
Sos:
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 ostra papryczka
- oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 czerwona papryka
- 1 kg pomidorów na sos
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Sos: posiekaną cebulę, czosnek i papryczkę podsmażyć na oliwie z oliwek. Dodać pokrojoną paprykę i podsmażyć kilka minut. Dodać wędzona paprykę i całość przesmażyć przez minutę. Dodać pokrojone w kostkę pomidory. Dusić aż sos zgęstnieje, następnie zmiksować, doprawić solą i pieprzem.
Ryż basmatti namoczyć w wodzie i odstawić na godzinę. Cebulę i czosnek posiekać, i podsmażyć na oliwie z oliwek. Z kolb kukurydzy odciąć ziarna i dodać na patelnię, smażyć całość aż kukurydza będzie miękka. Dodać odsączony ryż i przesmażyć, żeby wciągnął całe smaki z patelni. Podlać 100 ml wody lub wywaru. Podgotować aż ryż wciągnie wodę, ale żeby był jeszcze lekko twardy. Dodać odsączoną fasolę i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Papryki naciąć wzdłuż i nałożyć do środka farszu, ułożyć w naczyniu do zapiekania. Polać sosem i posypać serem.
Piec około 40 minut w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku.
Fociaccia z pieczoną papryką
Składniki:
Dzień przed pieczeniem:
- 1 łyżeczka zakwasu
- 50 g maki orkiszowej pełnoziarnistej
- 50 ml wody
Wymieszać wszystko razem w misce. Przykryć i odstawić na 8-10 godzin.
Dzień pieczenia:
Odłożyć łyżeczkę zakwasu do słoiczka i schować do lodówki.
W robocie delikatnie wymieszać:
- 500 g maki orkiszowej typ 630-680
- 390 g wody
Tylko żeby się połączyły i odstawić na 40 minut (autoliza)
Następnie dodać:
- 100 g zakwasu
- 20 g soli
Wyrobić na elastyczne ciasto przez około 5 minut. W trakcie dolać około 50 ml oliwy z oliwek.
Ciasto przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania na 3-4 godziny.
W trakcie złożyć 3-4 razy w odstępach 40 minutowych. Następnie uformować jak okrągły bochenek i ułożyć na mocno naoliwionej blaszce z piekarnika. Przykryć i odstawić do wyrastania na 2-3 godziny. Rozgrzać piekarnik do 240 st. C. Na wierzchu ułożyć kawałki pieczonej papryki i skropić całość oliwą z oliwek. Wstawić do piekarnika, piec około 30 minut.
Pieczona papryka w oliwie
Składniki:
- 12 różnokolorowych papryk
- 3-4 gałązki rozmarynu
- 6 ząbków czosnku
- 1 ostra papryczka
- około 500 ml oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 240 st. C. Papryki ułożyć na kratce z piekarnika i ustawić ją na blaszce. Wstawić do piekarnika na 15 minut. Wyjąć, przełożyć do garnka, przykryć pokrywką i zostawić do zaparowania. Następnie zdjąć skórkę i pokroić na mniejsze kawałki. W słoiku ułożyć rozmaryn, posiekaną papryczkę, rozgnieciony czosnek. Następnie paprykę. Całość zalać oliwa z oliwek tak aby zakrywała papryki. Odstawić do lodówki. Po kilku dniach jest idealna jako dodatek do kanapek lub sałatek. Aromatyzowaną oliwę również używamy.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN