Azja Express na talerzu

Pascal Brodnicki i Paweł Dobrzański są przyjaciółmi od kilkunastu lat, obaj świetnie gotują i wspólnie zamierzają wygrać program Azja Express! Inspirowani swoimi ostatnimi doświadczeniami przygotowali nam, w kuchni Dzień Dobry TVN, prawdziwą azjatycką ucztę!

Zupa tajska z krewetkami i rybą dla 4 osób

czas przygotowania 20 min

czas gotowania 15 min

Składniki:

pół litra mleka kokosowego

2-3 łyżki pasty Tom Yum

200 ml rosołu warzywnego

trawa cytrynowa

5 cm galangi (kroimy w plasterki)

garść liści kaffiru

pęczek kolendry posiekany

chili

2 filety świeżej ryby

2 łyżki cukru

2 łyżki sosu rybnego

16 dużych krewetek

Sposób przygotowania:

W suchym rondlu upraż trawę cytrynową i galangę, smaż ok. 2 min, dodaj mleko kokosowe, gotuj ok 1 min, dodaj chili , cukier, nuoc mam, pastę krewetkową. Dodaj bulion stopniowo do konsystencji kremowej , podgrzewaj całość ok 1 min. Dodaj krewetki i kawałki ryby , gotuj ponownie 2 min, dodaj garść kaffiru, pomieszaj całość, dodaj do miseczki zupę posyp kolendrą.

Wołowina kąpana w sosie z czerwonego curry (po tajsku)

Składniki:

200 g wołowiny pokrojonej w cienkie płatki

400 ml mleka kokosowego

10 jajek przepiórczych ugotowanych na twardo

1-2 łyżki pasty curry (czerwonej)

10 liści cytryny kaffir

4 ząbki czosnku pokrojonego w grube talarki

5 centymetrów imbiru tajskiego - galanga - pokrojonego w cienkie talarki

2 szalotki pokrojone w piórka

1 trawa cytrynowa pokrojona w słupki 3 centymetrowe

1 łyżeczka cukru palmowego lub trzcinowego

2 łyżki sosu rybnego

2 łyżki kolendry posiekanej

Sposób przygotowania:

W środku dużego garnka prażymy przez 2 minuty trawę cytrynową i galangę. Dodajemy pastę curry czerwoną i dalej smażymy - 2 minuty. Kiedy pasta zacznie przywierać przelewamy mleko kokosowe. Podnosimy temperaturę cały czas mieszając . Doprawiamy cukrem palmowym, sosem rybnym i kiedy ponownie nasz sos zacznie się gotować, zanurzamy płaty wołowiny i gotujemy 2 minuty. Dodajemy jajka przepiórcze do środka. Wrzucamy liście cytrynowca, mieszamy . Podajemy w głębokim talerzu do zupy i posypujemy posiekaną kolendrę. Podajemy z ryżem jaśminowym.

Ryż kleisty z owocami egzotycznymi i sosem kokosowo-karmelowym

czas przygotowania 20 min

Czas moczenia : 5 godz.

czas gotowania 40 min

Składniki:

200 g ryżu kleistego

1 mango pokrojone w kostkę

1 ananas pokrojony w kostkę

1 kiwi pokrojone w kostkę

19 pokrojonych w kostkę owoców litchi lub innych owoców

Sos kokosowo-karmelowy

1/2 l mleka kokosowego

400 g cukru lub 200 cukru palmowego

Sposób przygotowania:

5 godzin wcześniej namaczamy ryż kleisty w wodzie o temperaturze pokojowej. Po 5 godzinach odsączamy ryż, wkładamy do naczynia do gotowania na parze, gotujemy ok 30 min, mieszając .Po 30 min odstawiamy naczynie i pozawalamy, aby ryż odtajał przez 5 minut. W podgrzanym garnku rozpuszczamy cukier puder, aż się rozpuści do lekkiego brązowego koloru, dodajemy połowę mleka kokosowego, gotujemy odrobinę i redukujemy, kiedy zacznie gęstnieć dodajemy pozostałe mleko kokosowe. Podajemy w pucharku, najpierw ryż, potem owoce i sos – serwujemy ciepłe.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości