Babeczka jaglana:
Składniki:
3.5 kubka mleka
3/4 kubka kaszy jaglanej
200 ml śmietanki 30 %
szczypta soli
szczypta szafranu
1/2 laski wanilii
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka masła
2 garści rodzynek
pół paczki wiśni mrożonych
2 łyżki cukru
Przygotowanie:
Wlewamy mleko do garnka, dodajemy kaszę, sól, szafran, rozkrojoną wzdłuż wanilię i rodzynki. Gotujemy ok. 20 min, aż zgęstnieje. Pod koniec dodajemy cukier. Zdejmujemy z gazu , dodajemy masło, śmietankę i wyjmujemy laske wanilii. Wlewamy do 3/4 objętości foremek wysmarowanych masłem i posypanych kaszą manną. Pieczemy ok.20 min, aż babeczki będa złocistobrązowe. Wiśnie z mrożonki wsypujemy na patelnię dodajemy cukier i trochę wody. Rozmrażamy na małym ogniu i chwilkę gotujemy, aż uzyskamy mięciutkie wiśnie z pysznym sosem. Babeczki podajemy ciepłe na zimnym sosie z wiśniami.
Makaron ryżowy z czerwonym pieprzem dla 3 osób
Składniki:
200 g makaronu ryżowego " wstążki"
150 g tofu ( całe opakowanie)
1 małą żółta papryka
1/2 pęczka natki pietruszki, 1/2 pęczka szczypiorku
2 łyżeczki czerwonego pieprzu
oliwa z oliwek
3 łyżeczki sosu sojowego
1 łyżeczka sosu sojowo-grzybowego
Przygotowanie:
Makaron zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i po 5 minutach odcedzamy. Tofu kroimy w kostkę i smażymy na oliwie z łyżeczką sosu sojowego aż się przyrumieni. Paprykę kroimy w cienkie paseczki i podsmażamy z tofu jeszcze 2 minuty. Posiekany szczypiorek i pietruszkę łączymy z makaronem, tofu, papryką oraz zmiażdżonymi ziarenkami pieprzu. Całość doprawiamy sosem sojowym i sojowo-grzybowym.
SUSHI Z RYŻEM JAŚMINOWYM
Składniki:
ok. 250 g ryżu jaśminowego
ok. 3 szklanki wody
pół płaskiej łyżeczki soli
olej
Przygotowanie:
Ryż gotujemy z solą w ponad dwukrotnej ilości wody, żeby się lekko rozgotował. Foremkę do lodu smarujemy olejem i wkładamy do niej ugotowany ryż, który ugniatamy. Następnie foremkę odwracamy do góry nogami i stukamy w nią , by wypadły kostki ryżu. Każdą z kostek ozdabiamy dodatkami np. :
- smażonymi plasterkami dyni ze świeżym awokado
-smażonymi boczniakami i fasolką w cieście z mąki groszkowej
-plastrami parmezanu z pomidorkami cherry
-chipsami z buraka
-ugotowanym na parze groszkiem cukrowym i szczypiorkiem
-glazurowanym w brązowym cukrze imbirem
- duszonymi plastrami pora
-smażonymi różyczkami brokuł ...
Sushi podajemy z sosem sojowym, gotowanymi w syropie z cukru brązowego plasterkami imbiru, limonką i prażonym na suchej patelni sezamem.
Humus truflowy
Składniki:
1 szklanka ciecierzycy ( ugotowanej lub z puszki)
5 łyżek oliwy truflowej
garść liści bazyli
sok z połówki cytryny
sól i pieprz do smaku
Przygotoanie:
Ciecierzycę miksujemy z oliwą truflową i dodajemy drobno posiekane liście bazyli, sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku.
Tapenada z czarnych oliwek i tofu
Składniki:
1/2 szklanki czarnych oliwek
50 g tofu
1/4 szklanki oliwy z oliwek
1 łyżeczka sosu sojowo-grzybowego
garść drobno posiekanego szczypiorku
8 ziarenek czerwonego pieprzu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki miksujemy na jednolitą masę i podajemy z grzankami skropionymi oliwą truflową.
Autor: Marek Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN