Materiał promocyjny

Przepisy wigilijne

W kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Łapanowski i Tomasz Jakubiak zaproponowali przepisy na swoje ulubione dania wigilijne.

Śledzik w francuskiej musztardzie

Składniki:

Śledź w oleju 1kg

Musztarda francuska gruboziarnista 1słoik

Śmietana 18% 400g

Cebula czerwona 1szt

Czosnek 2 ząbki

Natka pietruszki

Ocet 2-3 łyżki

Cukier 2-3 łyżki

Kurkuma szczypta

Oliwa 50ml

Pieprz szczypta

Przygotowanie:

Cebule posiekać w drobna kostkę i namoczyć we wrzątku na jakąś godzinę. Pozostałe składniki wymieszać i zanurzyć w nich pokrojonego śledzia. Dodać cebule i pozostawić na kilka godzin. Podawać z przypieczonym chlebkiem.

Zupa migdałowa

Składniki:

300 g obranych migdałów

1 l dobrego tłustego mleka

Laska kardamonu, pół łyżeczki kardamonu i pieprzu

100 ml kwaśnej śmietany

Cytryna lub limonka

Mała garstka fig

1/3 szklanki ryżu (dobrze pasuje pachnący basmati lub jaśminowy)

1 1 łyżki cukru lub miodu

Ew. ajerkoniak, konfitura truskawkowa

Przygotowanie:

Ta zupa to inspirowany tradycją krem w kremie. Żadnych obaw to na prawdę proste. W połowie mleka gotujemy ryż (aż do lekkiego rozgotowania)z przyprawami, ew. od czasu do czasu dodając wody. W drugiej zaś części obrane migdały (część z nich dobrze jest wcześniej sprażyć – do dekoracji). Kiedy ryż dojdzie, a migdały lekko zmiękną. Łowimy przyprawy z ryżu, a migdały mielimy blenderem z dodatkiem śmietanki. Obydwa płyny doprawiamy cukrem. Masę migdałową możemy dla kontrastu lekko przyprawić sokiem i skórką z cytryny lub limonki. Figi jeśli świeże karmelizujemy na cukrze, jeśli suszone podsuszamy w wodzie a gdy odparuje chwile jeszcze gotujemy z konfiturą truskawkową. Teraz kiedy wszystkie składniki są ciepłe i gotowe możemy serwować naszą zupę/deser. Wprzódy na spód talerza mleczko ryżowe, w środek delikatnie łyżką masa migdałowa. Całość fikuśnie oblewamy syropem figowym, odrobiną miodu i ajerkoniaku. Opruszamy migdałami i cynamonem.. a bitej śmietany niech nigdy nie zabraknie?

Sandacz w sosie polsko-tajskim

Składniki:

Filet z sandacza 2 x 200g

Śmietana 30% szklanka

Jajka 5szt

Kolendra garść posiekanej

Bulion warzywny 100ml

Mąka 1 szklanka

Olej do smażenia

Gałka muszkatołowa szczypta

Imbir szczypta

Cebula 1szt

Przygotowanie:

Sandacza obtoczyć w mące i usmażyć( wpierw naciąć skórę aby się nie skurczył) Cebulę posiekać i przesmażyć poczym zalać bulionem i śmietaną. Zagotować i dodać ugotowane na twardo jajka oraz posiekaną kolendrę. Doprawić przyprawami.

Pikantny susz

Składniki:

Zacna garść suszonych owoców;

Jabłek, gruszek , moreli i co tam w sklepie jeszcze się znajdzie

Kilka podwędzanych śliwek

Łyżka miodu

Łyżka brązowego cukru

Anyż gwiazdkowy

Łyżka kardamonu

Laska cynamonu

Kilka goździków

2 strąki suszonego chilli

Ew. 1 pomarańcza

Przygotowanie:

Ten napój jest wart jest zachodu, którego nie ma w końcu tak wiele. Dobrą woda zalewamy nasz susz, dodajemy do niego przyprawy i ma małym ogniu gotujemy ok. godziny od czasu do czasu mieszając. Pod koniec doprawiamy do smaku miodem i cukrem. Słodycz możemy regulować sokiem z pomarańczy, który świetnie odświeży nam tę potrawę.. a jeśli chcemy by jego moc była jeszcze bardziej intensywna na początek możemy dodać trochę suszonej lub świeżej trawy cytrynowej.

Autor: Marek Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości