Śledzik w francuskiej musztardzie
Składniki:
Śledź w oleju 1kg
Musztarda francuska gruboziarnista 1słoik
Śmietana 18% 400g
Cebula czerwona 1szt
Czosnek 2 ząbki
Natka pietruszki
Ocet 2-3 łyżki
Cukier 2-3 łyżki
Kurkuma szczypta
Oliwa 50ml
Pieprz szczypta
Przygotowanie:
Cebule posiekać w drobna kostkę i namoczyć we wrzątku na jakąś godzinę. Pozostałe składniki wymieszać i zanurzyć w nich pokrojonego śledzia. Dodać cebule i pozostawić na kilka godzin. Podawać z przypieczonym chlebkiem.
Zupa migdałowa
Składniki:
300 g obranych migdałów
1 l dobrego tłustego mleka
Laska kardamonu, pół łyżeczki kardamonu i pieprzu
100 ml kwaśnej śmietany
Cytryna lub limonka
Mała garstka fig
1/3 szklanki ryżu (dobrze pasuje pachnący basmati lub jaśminowy)
1 1 łyżki cukru lub miodu
Ew. ajerkoniak, konfitura truskawkowa
Przygotowanie:
Ta zupa to inspirowany tradycją krem w kremie. Żadnych obaw to na prawdę proste. W połowie mleka gotujemy ryż (aż do lekkiego rozgotowania)z przyprawami, ew. od czasu do czasu dodając wody. W drugiej zaś części obrane migdały (część z nich dobrze jest wcześniej sprażyć – do dekoracji). Kiedy ryż dojdzie, a migdały lekko zmiękną. Łowimy przyprawy z ryżu, a migdały mielimy blenderem z dodatkiem śmietanki. Obydwa płyny doprawiamy cukrem. Masę migdałową możemy dla kontrastu lekko przyprawić sokiem i skórką z cytryny lub limonki. Figi jeśli świeże karmelizujemy na cukrze, jeśli suszone podsuszamy w wodzie a gdy odparuje chwile jeszcze gotujemy z konfiturą truskawkową. Teraz kiedy wszystkie składniki są ciepłe i gotowe możemy serwować naszą zupę/deser. Wprzódy na spód talerza mleczko ryżowe, w środek delikatnie łyżką masa migdałowa. Całość fikuśnie oblewamy syropem figowym, odrobiną miodu i ajerkoniaku. Opruszamy migdałami i cynamonem.. a bitej śmietany niech nigdy nie zabraknie?
Sandacz w sosie polsko-tajskim
Składniki:
Filet z sandacza 2 x 200g
Śmietana 30% szklanka
Jajka 5szt
Kolendra garść posiekanej
Bulion warzywny 100ml
Mąka 1 szklanka
Olej do smażenia
Gałka muszkatołowa szczypta
Imbir szczypta
Cebula 1szt
Przygotowanie:
Sandacza obtoczyć w mące i usmażyć( wpierw naciąć skórę aby się nie skurczył) Cebulę posiekać i przesmażyć poczym zalać bulionem i śmietaną. Zagotować i dodać ugotowane na twardo jajka oraz posiekaną kolendrę. Doprawić przyprawami.
Pikantny susz
Składniki:
Zacna garść suszonych owoców;
Jabłek, gruszek , moreli i co tam w sklepie jeszcze się znajdzie
Kilka podwędzanych śliwek
Łyżka miodu
Łyżka brązowego cukru
Anyż gwiazdkowy
Łyżka kardamonu
Laska cynamonu
Kilka goździków
2 strąki suszonego chilli
Ew. 1 pomarańcza
Przygotowanie:
Ten napój jest wart jest zachodu, którego nie ma w końcu tak wiele. Dobrą woda zalewamy nasz susz, dodajemy do niego przyprawy i ma małym ogniu gotujemy ok. godziny od czasu do czasu mieszając. Pod koniec doprawiamy do smaku miodem i cukrem. Słodycz możemy regulować sokiem z pomarańczy, który świetnie odświeży nam tę potrawę.. a jeśli chcemy by jego moc była jeszcze bardziej intensywna na początek możemy dodać trochę suszonej lub świeżej trawy cytrynowej.
Autor: Marek Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN