Łosoś serwowany na grillowanych gruszkach
Składniki:
1 kg łososia (filet)
100 ml oliwy chili
sól, pieprz
4 gruszki obrane i przekrojone na pół
50 ml oliwy
50 g masła
50 g białej rzepy
50 g buraków
50 g marchwi
2 szalotki drobno posiekane
20 ml octu winnego lub ryżowego
10 g brązowego cukru
Przygotowanie:
Filet pociąć na 200 g porcje. Posolić, popieprzyć i natrzeć olejem chili. Rozgrzać patelnie z oliwą i odrobiną masła. Smażyć fileta po 3 min na każdej ze stron. Rozgrzać masło na patelni grillowej obsmażyć gruszki na każdej stronie na złoty kolor. Ułożyć filet z łososia na gruszkach. Posiekaną cebulkę zalać 25 g octu winnego dodać cukier i dobrze wymieszać. Polać rybę cebulką i octem. Utrzeć marchew, rzepę i buraki jako dekoracja talerza.
Okoń morski w lemonkowym sosie z jaśminowym ryżem i czarnymi truflami
Składniki:
8 filetów okonia morskiego
150 g pasty miso
100 ml klaryfikowanego masła
25 ml sosu sojowego
25 ml soku z lemonki
50 g jaśminowego ryżu
1 ogórek
100 ml oliwy
50 g masła
sól, pieprz
Sos:
Połączyć sok z lemonki z sosem sojowym dodać odrobinę wody jeśli za kawony lub słony.
Ryba:
Oprószyć filety solą i pieprzem. Wewnętrzna stronę nasmarować pasto miso Przykryć drugim kawałkiem.. Posmarować rybę odrobina oliwy. Rozgrzać piec do 180 C piec rybę ok. 20 min. Ogórek pokroić w plastry. Ułożyć na talerzu po 2 plastry. Na carpacio z ogórka położyć rybę polać klasyfikowanym masłem, sosem z lemonki i położyć po 3 plastry trufli. Serwować z jaśminowym ryżem czarną rzepą i owocami.
Wędzona sieja z guacamoli, serwowana na gruzińskim arbuzie, sorbetem z czerwonej porzeczki i liściach rukoli
Składniki:
3 wędzone sieje
3 dojrzałe awokado
1 pęczek posiekanej kolendry
2 ząbki czosnku
2 papryczki chilli
1 lemonka
250 g arbuza
10 g kardamonu
25 g sorbetu z czerwonej porzeczki
150 g rukoli
200 g porzeczek
Przygotowanie:
Obrać awokado wyjąć pestkę pognieść widelcem na jednolitą masę. Dodać posiekaną kolendrę, sok z lemonki, czosnek sól, pieprz papryczki chilli. Z ryby wyjąć ości i pokroić na małe kawałki. Arbuz pokroić na kwadraty i usunąć pestki. Ułożyć na talerzy arbuz , rybę, sałatę, skropić wszystko cytryną i posypać kardamonem. Wszystko udekorować sorbetem z porzeczki i lekko polać octem balsamicznym. Porzeczki zmiksować dodać odrobinę miodu, mięty, 100 ml wody i odstawić na 2 godz do zamrażarki. Sorbet na wpół zamrożony wymieszać widelcem. Czynność powtórzyć dwukrotnie i odstawić do całkowitego zamrożenia.
Tarta orzechowo–migdałowa
Składniki:
150 g mąki
120 g masła
20 g cukru pudru
3 żółtka
20 ml lodowatej wody
3 jajka
100 ml miodu
100 g masła
400 g orzechów, migdałów
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy przez sito. Dodajemy masło, jajka, cukier waniliowy i wszystko ze sobą mieszamy. Odstawiamy na 1 godz. do lodówki. Formę do tarty smarujemy olejem i wykładamy ciastem nie zapominając o brzegach. Na wierzch wysypujemy fasolę lub groch. Widelcem robimy kilka otworów. Rozgrzewamy piekarnik do 190 C i zapiekamy ciasto przez 15 min. Masło rozpuszczamy dodajemy miód, jajka, orzechy wszystko mieszamy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez 25 min.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN