Materiał promocyjny

Łosoś, okoń i wędzona sieja

Czy przypadną Wam do smaku dania przygotowane według przepisów Bogdana Gałązki?

Łosoś serwowany na grillowanych gruszkach

Składniki:

1 kg łososia (filet)

100 ml oliwy chili

sól, pieprz

4 gruszki obrane i przekrojone na pół

50 ml oliwy

50 g masła

50 g białej rzepy

50 g buraków

50 g marchwi

2 szalotki drobno posiekane

20 ml octu winnego lub ryżowego

10 g brązowego cukru

Przygotowanie:

Filet pociąć na 200 g porcje. Posolić, popieprzyć i natrzeć olejem chili. Rozgrzać patelnie z oliwą i odrobiną masła. Smażyć fileta po 3 min na każdej ze stron. Rozgrzać masło na patelni grillowej obsmażyć gruszki na każdej stronie na złoty kolor. Ułożyć filet z łososia na gruszkach. Posiekaną cebulkę zalać 25 g octu winnego dodać cukier i dobrze wymieszać. Polać rybę cebulką i octem. Utrzeć marchew, rzepę i buraki jako dekoracja talerza.

Okoń morski w lemonkowym sosie z jaśminowym ryżem i czarnymi truflami

Składniki:

8 filetów okonia morskiego

150 g pasty miso

100 ml klaryfikowanego masła

25 ml sosu sojowego

25 ml soku z lemonki

50 g jaśminowego ryżu

1 ogórek

100 ml oliwy

50 g masła

sól, pieprz

Sos:

Połączyć sok z lemonki z sosem sojowym dodać odrobinę wody jeśli za kawony lub słony.

Ryba:

Oprószyć filety solą i pieprzem. Wewnętrzna stronę nasmarować pasto miso Przykryć drugim kawałkiem.. Posmarować rybę odrobina oliwy. Rozgrzać piec do 180 C piec rybę ok. 20 min. Ogórek pokroić w plastry. Ułożyć na talerzu po 2 plastry. Na carpacio z ogórka położyć rybę polać klasyfikowanym masłem, sosem z lemonki i położyć po 3 plastry trufli. Serwować z jaśminowym ryżem czarną rzepą i owocami.

Wędzona sieja z guacamoli, serwowana na gruzińskim arbuzie, sorbetem z czerwonej porzeczki i liściach rukoli

Składniki:

3 wędzone sieje

3 dojrzałe awokado

1 pęczek posiekanej kolendry

2 ząbki czosnku

2 papryczki chilli

1 lemonka

250 g arbuza

10 g kardamonu

25 g sorbetu z czerwonej porzeczki

150 g rukoli

200 g porzeczek

Przygotowanie:

Obrać awokado wyjąć pestkę pognieść widelcem na jednolitą masę. Dodać posiekaną kolendrę, sok z lemonki, czosnek sól, pieprz papryczki chilli. Z ryby wyjąć ości i pokroić na małe kawałki. Arbuz pokroić na kwadraty i usunąć pestki. Ułożyć na talerzy arbuz , rybę, sałatę, skropić wszystko cytryną i posypać kardamonem. Wszystko udekorować sorbetem z porzeczki i lekko polać octem balsamicznym. Porzeczki zmiksować dodać odrobinę miodu, mięty, 100 ml wody i odstawić na 2 godz do zamrażarki. Sorbet na wpół zamrożony wymieszać widelcem. Czynność powtórzyć dwukrotnie i odstawić do całkowitego zamrożenia.

Tarta orzechowo–migdałowa

Składniki:

150 g mąki

120 g masła

20 g cukru pudru

3 żółtka

20 ml lodowatej wody

3 jajka

100 ml miodu

100 g masła

400 g orzechów, migdałów

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy przez sito. Dodajemy masło, jajka, cukier waniliowy i wszystko ze sobą mieszamy. Odstawiamy na 1 godz. do lodówki. Formę do tarty smarujemy olejem i wykładamy ciastem nie zapominając o brzegach. Na wierzch wysypujemy fasolę lub groch. Widelcem robimy kilka otworów. Rozgrzewamy piekarnik do 190 C i zapiekamy ciasto przez 15 min. Masło rozpuszczamy dodajemy miód, jajka, orzechy wszystko mieszamy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez 25 min.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości