Śniadanie: Kanapka fit ze szparagami i jajkiem
Kanapka
Składniki:
2 kromki chleba pełnoziarnistego
2 łyżki serka philadelphia
1 plasterek szynki parmeńskiej
1 jajko na twardo pokrojone w plastry
2 szparagi zielone i grube strugane
Sól i pieprz do smaku
Do podania:
kilka sztuk pomidorków koktajlowych
kilka sztuk rzodkiewek
Przygotowanie:
Kromki chleba posmarować grubą warstwą serka philadelphia.
Potem kolejno układać (według własnej fantazji) jajko,szparagi ,szynkę
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Sałatka marchewkowa
Składniki:
1 marchewka (strugana skropiona oliwą i cytryną)
Kilka listków natki pietruszki
Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Marchewkę z natką pietruszki skropić oliwą i cytryną.
Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Obiad: Kurczak tandoori lekko pikantny z ryżem jaśminowym i rodzynkami
Kurczak
Składniki:
1 pierś z kurczaka kukurydzianego ze skórą
1 łyżka pasty tandoori
Pół garści rodzynek moczonych w wodzie
Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Pierś kurczaka marynować kwadrans (ale nie od strony skóry), następnie położyć na suchej patelni skórą do dołu.
Smażyć kilka minut do uzyskania złotego koloru skóry.
Przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejne dwie minuty.
Pokroić w plastry.
Ryż jaśminowy ugotować i wymieszać z rodzynkami.
Sałatka
Składniki:
Kilka listków kolendry
Kilka listków bazylii
Kilka listków pietruszki
Kilka plasterków cukinii
Kilka plasterków mango pokrojonego w plastry
Sól, pieprz, cytryna, oliwa do smaku
Przygotowanie:
Wymieszać wszystkie składniki.
Doprawić solą, pieprzem, cytryną i oliwą.
W pudełeczku obiadowym umieścić wszystkie elementy osobno.
Kolacja: Sałatka wiosenna we włoskim stylu
Składniki:
1 pierś kurczaka kukurydzianego ze skórą
Kilka suszonych pomidorów w oliwie
Szparagi zielone jak najcieńsze
Garść kukurydzy konserwowej
Garść świeżego groszku cukrowego
Pół garści parmezanu skrojonego w listki
Dresing:
Sól i pieprz
2 łyżki oliwy (możemy wykorzystać oliwę z suszonych pomidorów)
Naparstek musztardy
Kilka kropli z cytryny
Wszystkie składniki umieścić w szklance i ubić widelcem do uzyskania kremowej konsystencji
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN