Zdrowe przekąski Darii Ładochy

Tym razem Daria Ładocha przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN zdrowe przekąski, które można pałaszować przed telewizorem. Wśród nich znalazły się takie pyszności, jak: chlebek kukurydziany do dipów, trufle figowe, czekoladowy ryż z mieszanką orzechów i płatkami kokosowymi oraz dip serowo-pomidorowy. Jeśli chcesz gotować wspólnie z Darią Ładochą, zgłoś się do nas, a może to właśnie Twoje zaproszenie przyjmie nasza kulinarna ekspertka i odwiedzi Cię w Twojej kuchni! Napisz do nas na adres: kuchniawidza@tvn.pl

Chlebek kukurydziany do dipów

Składniki:

100 g startego parmezanu

4 jajka

1/2 łyżeczki soli

60 g masła

1 łyżka suszonego oregano

1 łyżka ziół prowansalskich

1 łyżka suszonego czosnku

100 g mąki kukurydzianej

1/4 łyżeczki czarnego pieprzu

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Oddzielić białka od żółtek. Ubić pianę z białek wraz z solą. Dodać żółtka oraz masło i wymieszać. Dodać parmezan, oregano, czosnek oraz mąkę i zmiksować całość na gładką masę. Rozprowadzić ciasto na grubość palca na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 15 min. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie pokroić w romby lub w paski.

Trufle figowe

Składniki:

2 opakowania fig

1 opakowanie wiórków kokosowych

4 łyżeczki oleju kokosowego

4 łyżki karobu (opcjonalnie kakao)

kilka łyżek podprażonego sezamu

Przygotowanie:

Namoczone figi umieścić w blenderze. Dodać karob lub kakao, olej oraz odrobinę wody. Zmiksować na gładką masę i wsadzić na godzinę do lodówki. Następnie wyciągnąć z lodówki, uformować małe kuleczki i obtoczyć je w wiórkach kokosowych lub w sezamie.

Dip serowo-pomidorowy

Składniki:

500 g białego sera

1/2 słoika suszonych pomidorów + 4 do dekoracji

1 szklanka czarnych oliwek

3 łyżeczki octu balsamicznego

5 ząbków czosnku

1 pęczek zielonej pietruszki

1 pęczek mięty

1 pęczek liści świeżej bazylii

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka pieprzu cytrynowego

3-4 łyżki oleju z suszonych pomidorów

Dodatki do dipu:

marchewki pokrojone w słupki

seler naciowy pokrojony w słupki

krakersy

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wrzucić do blendera i zmiksować na gładką masę. Zostawić jedynie kilka suszonych pomidorów i oliwek do dekoracji. Jeśli pasta wyjdzie zbyt gęsta, dodać więcej oleju z suszonych pomidorów.

Czekoladowy ryż z mieszanką orzechów i płatkami kokosowymi

Składniki:

50 g orzechów włoskich

50 g orzechów laskowych

50 g płatków migdałowych

1 czekolada gorzka

500 ml mleka migdałowego

3 łyżki miodu + 1 do dekoracji

1/2 szklanki ryżu jaśminowego

1 szczypta cynamonu

1 szczypta soli

1 łyżeczka kandyzowanej pomarańczy

kilka łyżek wiórków kokosowych do dekoracji

Przygotowanie:

Zagotować mleko. Dodać cynamon, szczyptę cynamonu, sól, miód i pomarańczę kandyzowaną. Gotować 10 min., a następnie dodać ryż. Gotować kolejne 10 min. i dodać orzechy wraz z migdałami. Następnie dodać czekoladę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Podawać udekorowane miodem i płatkami kokosowymi.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości