Chlebek kukurydziany do dipów
Składniki:
100 g startego parmezanu
4 jajka
1/2 łyżeczki soli
60 g masła
1 łyżka suszonego oregano
1 łyżka ziół prowansalskich
1 łyżka suszonego czosnku
100 g mąki kukurydzianej
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Oddzielić białka od żółtek. Ubić pianę z białek wraz z solą. Dodać żółtka oraz masło i wymieszać. Dodać parmezan, oregano, czosnek oraz mąkę i zmiksować całość na gładką masę. Rozprowadzić ciasto na grubość palca na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 15 min. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie pokroić w romby lub w paski.
Trufle figowe
Składniki:
2 opakowania fig
1 opakowanie wiórków kokosowych
4 łyżeczki oleju kokosowego
4 łyżki karobu (opcjonalnie kakao)
kilka łyżek podprażonego sezamu
Przygotowanie:
Namoczone figi umieścić w blenderze. Dodać karob lub kakao, olej oraz odrobinę wody. Zmiksować na gładką masę i wsadzić na godzinę do lodówki. Następnie wyciągnąć z lodówki, uformować małe kuleczki i obtoczyć je w wiórkach kokosowych lub w sezamie.
Dip serowo-pomidorowy
Składniki:
500 g białego sera
1/2 słoika suszonych pomidorów + 4 do dekoracji
1 szklanka czarnych oliwek
3 łyżeczki octu balsamicznego
5 ząbków czosnku
1 pęczek zielonej pietruszki
1 pęczek mięty
1 pęczek liści świeżej bazylii
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
3-4 łyżki oleju z suszonych pomidorów
Dodatki do dipu:
marchewki pokrojone w słupki
seler naciowy pokrojony w słupki
krakersy
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wrzucić do blendera i zmiksować na gładką masę. Zostawić jedynie kilka suszonych pomidorów i oliwek do dekoracji. Jeśli pasta wyjdzie zbyt gęsta, dodać więcej oleju z suszonych pomidorów.
Czekoladowy ryż z mieszanką orzechów i płatkami kokosowymi
Składniki:
50 g orzechów włoskich
50 g orzechów laskowych
50 g płatków migdałowych
1 czekolada gorzka
500 ml mleka migdałowego
3 łyżki miodu + 1 do dekoracji
1/2 szklanki ryżu jaśminowego
1 szczypta cynamonu
1 szczypta soli
1 łyżeczka kandyzowanej pomarańczy
kilka łyżek wiórków kokosowych do dekoracji
Przygotowanie:
Zagotować mleko. Dodać cynamon, szczyptę cynamonu, sól, miód i pomarańczę kandyzowaną. Gotować 10 min., a następnie dodać ryż. Gotować kolejne 10 min. i dodać orzechy wraz z migdałami. Następnie dodać czekoladę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Podawać udekorowane miodem i płatkami kokosowymi.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN