Mini pancake z łososiem, burakiem piklowanym, grapefruitem
Składniki:
300 g mąki pszennej
3 jajka
100 ml mleka zsiadłego
100 g masła
olej do smażenia
proszek do pieczenia
4 buraki
ocet jabłkowy
2 łyżki cukru
kminek mielony
sól
1 pęczek cebuli dymki
200 g łososia wędzonego na ciepło
4 grapefruity czerwone
1 kremowy serek homogenizowany naturalny
kiełki rzodkiewki
Przygotowanie:
Z mąki, żółtek, mleka zsiadłego, szczypty soli oraz odrobiny proszku do pieczenia przygotowujemy ciasto, dodajemy ubitą pianę z białek. Z ciasta smażymy na oleju małe racuszki. Buraki obieramy, kroimy w cienkie plastry i zalewamy octem, dodajemy cukier, kminek, cebulę drobno pokrojoną i sól. Odstawiamy, aby buraki zamarynowały się przez godzinę (im dłużej tym lepiej). Kiedy buraki zrobią się szkliste, układamy dowolną kompozycję na talerzu, skrapiamy kropkami białego sera, dodajemy racuszki, kawałki łososia i cząstki grapefruita.
Rurki z dynią, pieczarkami i serem
Składniki:
1 op. makaronu rurki
500 g dyni piżmowej
250 g pieczarek
2 ząbki czosnku
2 szt. szalotki
czerwony pieprz
ser dojrzewający typu bursztyn
oregano świeże
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Na oleju rzepakowym przesmażamy czosnek na złoto, wyjmujemy czosnek i przesmażamy na tej samej patelni szalotkę i pieczarki na złoty kolor, dodajemy czerwony pieprz. Następnie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę dynię, chwilę smażymy, podlewając delikatnie wodą z gotowania makaronu. Na koniec dodajemy makaron, ser tarty i świeże oregano.
Polędwiczka wieprzowa z cytrusową kaszą jęczmienną grubą
Składniki:
1 szklanka kaszy jęczmiennej grubej
2 szt. trawy cytrynowej
10 szt. brukselki
2 szt. pomarańczy
2 łyżki miodu
2 szt. polędwiczki wieprzowej
1 łyżeczka kuminu mielonego
1 granat
1 czerwona cebula
olej do smażenia
kiełki słonecznika lub zielonego groszku
Przygotowanie:
Polędwiczkę wieprzową oprószamy kuminem, czarnym pieprzem, obsmażamy na złoty kolor na patelni. Podsmażoną polewamy miodem wymieszanym z sokiem z pomarańczy, obok kładziemy cząstki pomarańczy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego, aby się dopiekła. W rondlu rozgrzewamy olej, przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i dodajemy kaszę. Chwilę smażymy dodajemy trawę cytrynową, podlewamy 2,5 szklankami wody gorącej i gotujemy na wolnym ogniu. Kiedy kasza będzie robić się miękka dodajemy pokrojoną w cienkie paski brukselkę. Doprawiamy pieprzem, solą. Polędwiczkę podajemy z kaszą, którą przed podaniem mieszamy z ziarnami granatu. Dekorujemy cząstkami pomarańczy i kiełkami słonecznika lub zielonego groszku.
Zupa z kurczaka z serduszkami z kaszy manny i jarmużem
Składniki:
4 skrzydełka z kurczaka
2 piersi kurczaka
4 łyżki kaszy manny
2 łyżki sera parmezan tartego
tymianek świeży
natka pietruszki
1 op. włoszczyzny
100 g jarmużu
1 cytryna
Przygotowanie:
Ze skrzydełek, włoszczyzny gotujemy delikatny bulion. Szklankę wody zagotowujemy, dodajemy powoli kaszę mannę, mieszamy i gotujemy do uzyskania dosyć gęstej konsystencji. Następnie dodajemy ser tarty i tymianek świeży. Masę wykładamy na papier pergaminowy i odstawiamy do stężenia. Kiedy masa wystygnie wycinamy serduszka. Pierś kurczaka obsmażamy na złoty kolor i dopiekamy w piekarniku. Kiedy bulion jest już prawie gotowy, dodajemy liście jarmużu i sok z cytryny. Zupę podajemy w talerzu z kawałkami kurczaka pieczonego, warzywami i serduszkami z kaszy manny. Całość posypujemy serem tartym tuż przed podaniem.
Więcej na: www.zbozesmakuje.tvn.pl
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN