Leczo z dynią, pieczoną papryką i boczkiem
Składniki:
- 100g boczku wędzonego
- 150g kiełbasy dobrej jakości
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- 50g smalcu wieprzowego
- 80ml białego wina
- Puszka krojonych pomidorów
- 300g dyni piżmowej
- 2 zółte papryki
- Pęczek natki pietruszki
- 50 ml słodkiej śmietany
Opis przygotowania:
W płaskim garnku roztapiamy smalec, przesmażamy pokrojoną kiełbasę z boczkiem oraz cebulę i czosnek. Gdy wszystko się zrumieni dodajemy pokrojoną w dużą kostkę dynię, smażymy jeszcze przez chwilę i podlewamy winem. Gdy wino odparuje o połowę dodajemy puszkę pomidorów i dusimy pod przykryciem około 15 minut, tak aby dynia zachowała formę i nie rozpadła się. Paprykę opalamy nad gazem aż cała zrobi się czarna. Wkładamy do plastikowego worka i czekamy około 5 minut, po tym czasie paprykę obieramy ze skóry i kroimy na kawałki. Gdy dynia już zmięknie wyłączamy gaz i dodajemy słodka śmietankę, posiekaną pietruszkę i upieczoną paprykę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Zobacz też: Kuchnia Polana latem pachnąca! >>>
Leczo z orkiszem, kolorowymi pomidorami i dorszem
Składniki:
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 50g masła
- 150ml wywaru drobiowego
- 2 zielone papryki
- 300g polędwicy z dorsza lub filet z dorsza
- 200 g orkiszu
- 250g pomidorów różnych odmian
- Oliwa z oliwek
- Sok z połówki cytryny
- Pęczek szczypiorku
- 1 brokuł
- 200 ml wywaru drobiowego
- 400ml mleka
Opis przygotowania:
Brokuł dzielimy na różyczki zalewamy mlekiem i 200ml wywaru, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy aż brokuł będzie już bardzo miękki. Miksujemy wszystko przy pomocy blendera na gładkie puree, doprawiając solą. Na dużej głębokiej patelni roztapiamy masło i szklimy pokrojoną cebulę z czosnkiem dodajemy pokrojoną paprykę chwilę smażymy i dodajemy ugotowany orkisz. Orkisz gotujemy około 25 minut w osolonej wodzie. Zalewamy wszystko bulionem i dusimy przez kilka minut, gdy bulion się zredukuję dodajemy kilką łyżek puree brokułowego tak aby zachować cały czas konsystencję lecza. Wrzucamy pokrojoną na kawałki rybe i dusimy na małym ogniu pod przykryciem około 5 minut. Pomidory kroimy na kawałki mieszamy w misce z posiekanym szczypiorkiem, sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem. Pomidory układamy na wierzchu przed podaniem.
Zobacz też: W kuchni DDTVN w roli głównej: jabłka! >>>
Podpłomyki na jogurcie:
Składniki:
- 200g mąki plus extra do podsypywania
- 200g jogurtu gęstego
- Pół łyżeczki proszku do pieczenia
- Szczypta soli
- Roztopione masło do posmarowania
Opis przygotowania:
Z mąki, jogurtu i dodatku soli zagniatamy ciasto. Formujemy małe kulki i rozwałkowujemy je pojedynczo na placki. Smażymy na suchej rozgrzanej patelni po 30-40 sekund z każdej strony. Po zdjęciu podpłomyków z patelni smarujemy je roztopionym masłem. Podajemy z leczo z dynią.
Zobacz też: Co można zrobić z czekolady? >>>
Autor: Bernadetta Jeleń