Leczo z dynią i boczkiem czy z orkiszem i dorszem?

W kuchni Dzień Dobry TVN Jakub Kasprzak - zwycięzca konkursu Wine&Food Noble! Poznajcie jego przepisy na leczo w wersji z dynią, papryką i boczkiem oraz z orkiszem pomidorami i dorszem!

Leczo z dynią, pieczoną papryką i boczkiem

Składniki:

  • 100g boczku wędzonego
  • 150g kiełbasy dobrej jakości
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 50g smalcu wieprzowego
  • 80ml białego wina
  • Puszka krojonych pomidorów
  • 300g dyni piżmowej
  • 2 zółte papryki
  • Pęczek natki pietruszki
  • 50 ml słodkiej śmietany

Opis przygotowania:

W płaskim garnku roztapiamy smalec, przesmażamy pokrojoną kiełbasę z boczkiem oraz cebulę i czosnek. Gdy wszystko się zrumieni dodajemy pokrojoną w dużą kostkę dynię, smażymy jeszcze przez chwilę i podlewamy winem. Gdy wino odparuje o połowę dodajemy puszkę pomidorów i dusimy pod przykryciem około 15 minut, tak aby dynia zachowała formę i nie rozpadła się. Paprykę opalamy nad gazem aż cała zrobi się czarna. Wkładamy do plastikowego worka i czekamy około 5 minut, po tym czasie paprykę obieramy ze skóry i kroimy na kawałki. Gdy dynia już zmięknie wyłączamy gaz i dodajemy słodka śmietankę, posiekaną pietruszkę i upieczoną paprykę. Doprawiamy solą i pieprzem.

Zobacz też: Kuchnia Polana latem pachnąca! >>>

Leczo z orkiszem, kolorowymi pomidorami i dorszem

Składniki:

  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 50g masła
  • 150ml wywaru drobiowego
  • 2 zielone papryki
  • 300g polędwicy z dorsza lub filet z dorsza
  • 200 g orkiszu
  • 250g pomidorów różnych odmian
  • Oliwa z oliwek
  • Sok z połówki cytryny
  • Pęczek szczypiorku
  • 1 brokuł
  • 200 ml wywaru drobiowego
  • 400ml mleka

Opis przygotowania:

Brokuł dzielimy na różyczki zalewamy mlekiem i 200ml wywaru, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy aż brokuł będzie już bardzo miękki. Miksujemy wszystko przy pomocy blendera na gładkie puree, doprawiając solą. Na dużej głębokiej patelni roztapiamy masło i szklimy pokrojoną cebulę z czosnkiem dodajemy pokrojoną paprykę chwilę smażymy i dodajemy ugotowany orkisz. Orkisz gotujemy około 25 minut w osolonej wodzie. Zalewamy wszystko bulionem i dusimy przez kilka minut, gdy bulion się zredukuję dodajemy kilką łyżek puree brokułowego tak aby zachować cały czas konsystencję lecza. Wrzucamy pokrojoną na kawałki rybe i dusimy na małym ogniu pod przykryciem około 5 minut. Pomidory kroimy na kawałki mieszamy w misce z posiekanym szczypiorkiem, sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem. Pomidory układamy na wierzchu przed podaniem.

Zobacz też: W kuchni DDTVN w roli głównej: jabłka! >>>

Podpłomyki na jogurcie:

Składniki:

  • 200g mąki plus extra do podsypywania
  • 200g jogurtu gęstego
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • Roztopione masło do posmarowania

Opis przygotowania:

Z mąki, jogurtu i dodatku soli zagniatamy ciasto. Formujemy małe kulki i rozwałkowujemy je pojedynczo na placki. Smażymy na suchej rozgrzanej patelni po 30-40 sekund z każdej strony. Po zdjęciu podpłomyków z patelni smarujemy je roztopionym masłem. Podajemy z leczo z dynią.

Zobacz też: Co można zrobić z czekolady? >>>

Autor: Bernadetta Jeleń

podziel się:

Pozostałe wiadomości