Imbirowa zupa dyniowo-gruszkowa
Składniki:
1 cebula
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
700 g miąższu dyni piżmowej
3 gruszki
2 łyżeczki imbiru Kamis
1,5 litra wywaru warzywnego
50 g orzechów nerkowca
Sól i pieprz
Kilka łyżek sezamu
Przygotowanie:
Posiekaną cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie.
Dodać pokrojoną dynię w kostkę, wydrążone i pokrojone gruszki i curry.
Podsmażyć przez kilka minut.
Dodać posiekane orzechy nerkowca, zalać wywarem i gotować aż dynia i gruszki będą miękkie.
Zmiksować na gładki krem i doprawić solą i pieprzem.
Na suchej patelni podprażyć sezam.
Posypać zupę.
Wołowina z marchewkowo-imbirowym sosem
Składniki:
Wołowina
1 kg karkówki wołowej
2 łyżeczki przyprawy pięciu smaków
Sól i pieprz
2 łyżki sosu sojowego
4 marchewki
1 łyżeczka imbiru Kamis
Oliwa
1 duża sałata rzymska lub 2-3 małe
Sos imbirowo-marchewkowy
1 starta na tarce marchewka
100 ml oleju sezamowego (ewentualnie z pestek winogron)
3 łyżki jasnego octu np. jabłkowego
2 łyżki miodu
2 łyżki pasty miso - opcjonalnie
2 łyżeczki imbiru Kamis
Sól i pieprz
Przygotowanie:
Wołowinę przyprawić solą i pieprzem.
Następnie obsmażyć na patelni z każdej strony na złoto-brązowy kolor.
Natrzeć przyprawą pięciu smaków.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 140ºC i piec przez 2 godziny.
W tym czasie obrać i pokroić w plasterki marchewki.
Skropić oliwą z oliwek i przyprawić imbirem, solą i pieprzem.
Wstawić do piekarnika na ostatnie 40 minut pieczenia mięsa.
W tym czasie zmiksować wszystkie składniki na sos.
Doprawić solą i pieprzem.
Umyć i podzielić na mniejsze kawałki sałatę. Ułożyć na niej marchewki i pokrojoną w plastry wołowinę. Całość polać sosem.
Orzechy włoskie w imbirowym karmelu
Składniki:
500 g orzechów włoskich
200 g cukru
2 łyżeczki imbiru Kamis
0,5 łyżeczki cynamonu
2 szczypty pieprzu
0,5 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Blachę z piekarnika przykryć papierem do pieczenia.
Cukier wysypać na dużą patelnię i dodać łyżkę wody.
Podgrzewać nie mieszając na delikatnym ogniu aż cukier zacznie płynąć.
W tym czasie wymieszać ze sobą wszystkie przyprawy.
Gdy cukier będzie lejący dodać przyprawy.
Szybko wymieszać a następnie dodać orzechy.
Dokładnie wymieszać i równo rozłożyć na przygotowanej blasze.
Zostawić do ostygnięcia.
Ciasto imbirowe z gruszkami
Składniki:
Gruszki
4 gruszki
3-4 łyżki cukru
1 kawałek cynamonu
Kilka torebek nasiennych kardamonu
Woda
100 ml koniaku - opcjonalnie
Ciasto
200 g masła
150 g ciemnego cukru dark muscovado
3 jajka
3 łyżeczki imbiru Kamis
1 łyżeczka cynamonu
350 g mąki pszennej tortowej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Szczypta soli
120 ml jogurtu
Przygotowanie:
Obrać gruszki w całości.
Włożyć do rondelka, dodać cukier, cynamon i kardamon.
Zalać wodą i gotować aż gruszki będą miękkie lecz ciągle jędrne.
Wyjąć gruszki i odstawić do ostygnięcia.
Rozgrzać piekarnik do 180ºC.
Podłużną foremkę do pieczenia wysmarować masłem.
Zmiksować masło z cukrem aż będzie puszyste.
Dodając po jednym jajku.
Pod koniec dodać imbir i cynamon.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą.
Dodać do masy maślanej i delikatnie wymieszać.
Na końcu dodać jogurt i wymieszać.
Przelać masę do foremki.
Następnie wcisnąć w nią gruszki jedną obok drugiej.
Piec przez około 1 godzinę.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN