Mąka, sól drożdże i olej - to wszystko co jest potrzebne do przygotowania ciasta do chaczapuri. Do tego dochodzi jeszcze słony ser twarogowy.
Chinkali
- 1 kg mąki pszennej
- 500 ml wody
- 500 g mięsa wołowego
- 500 g boczku wieprzowego
- 2 białe cebule
- Pęczek kolendry
- Pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki soli morskiej
Zobacz też: Kuchnia gruzińska i jej smaki. Jakich dań z Gruzji warto spróbować? >>>
Opis przygotowania:
Do miski wsypujemy mąkę dodajemy sól, mieszamy dodajemy zimną wodę i zagniatamy ciasto.
Odstawiamy na 30 minut.
Wałkujemy ciasto na 2 mm. Wykrawamy szklanką od herbaty krążki, które również wałkujemy.
Nakładamy farsz z surowego mięsa grubo zmielonego z przyprawami i kolendrą zawijamy i wrzucamy na wrzątek osolony, gotujemy 8 minut.
Chaczapuri
- 1 kg mąki pszennej
- 500 ml mleka 1,5%
- 100 ml śmietany 18%
- 100 ml jogurtu greckiego
- 500 g sera mozzarella
- 300 gr twarogu tłustego
- 300 gr twarogu półtłustego
- 200 gr masła
- 1 kostka świeżych drożdży
Zobacz też: Najzdrowsze pieczywo – jaki chleb warto włączyć do diety? >>>
Opis przygotowania:
Do miski wsypujemy mąkę i łyżkę soli mieszamy razem, na środku robimy "dziurkę " i wlewamy mleko.
Do mleka dodajemy drożdże i ręką je rozpuszczamy w mleku.
Dodajemy jogurt i śmietanę i zagniatamy ciasto.
Odstawiamy na 1 godz. do wyrośnięcia.
Później odważamy 200gr. ciasta wałkujemy je i na środek kładziemy ser, zamykamy ciasto z serem i wałkujemy nadając kształt słońca (okrągły).
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 250 st.C i pieczemy 15-20 minut.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN