Chinkali i chaczapuri - jak zrobić? Przepisy szefa kuchni

Swoje przepisy na pyszne chinkali i chaczapuri zdradził nam dziś w kuchni Dzień Dobry TVN Levan Dumbowski – szef kuchni Restauracji Leo's Marani.
Mąka, sól drożdże i olej - to wszystko co jest potrzebne do przygotowania ciasta do chaczapuri. Do tego dochodzi jeszcze słony ser twarogowy.

Chinkali

  • 1 kg mąki pszennej
  • 500 ml wody
  • 500 g mięsa wołowego
  • 500 g boczku wieprzowego
  • 2 białe cebule
  • Pęczek kolendry
  • Pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki soli morskiej

Zobacz też: Kuchnia gruzińska i jej smaki. Jakich dań z Gruzji warto spróbować? >>>

Opis przygotowania:

Do miski wsypujemy mąkę dodajemy sól, mieszamy dodajemy zimną wodę i zagniatamy ciasto.

Odstawiamy na 30 minut.

Wałkujemy ciasto na 2 mm. Wykrawamy szklanką od herbaty krążki, które również wałkujemy.

Nakładamy farsz z surowego mięsa grubo zmielonego z przyprawami i kolendrą zawijamy i wrzucamy na wrzątek osolony, gotujemy 8 minut.

Chaczapuri

  • 1 kg mąki pszennej
  • 500 ml mleka 1,5%
  • 100 ml śmietany 18%
  • 100 ml jogurtu greckiego
  • 500 g sera mozzarella
  • 300 gr twarogu tłustego
  • 300 gr twarogu półtłustego
  • 200 gr masła
  • 1 kostka świeżych drożdży

Zobacz też: Najzdrowsze pieczywo – jaki chleb warto włączyć do diety? >>>

Opis przygotowania:

Do miski wsypujemy mąkę i łyżkę soli mieszamy razem, na środku robimy "dziurkę " i wlewamy mleko.

Do mleka dodajemy drożdże i ręką je rozpuszczamy w mleku.

Dodajemy jogurt i śmietanę i zagniatamy ciasto.

Odstawiamy na 1 godz. do wyrośnięcia.

Później odważamy 200gr. ciasta wałkujemy je i na środek kładziemy ser, zamykamy ciasto z serem i wałkujemy nadając kształt słońca (okrągły).

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 250 st.C i pieczemy 15-20 minut.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości