Zupa dyniowo-gruszkowa
Składniki:
1 cebula
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
700 g miąższu dyni piżmowej
3 gruszki
1 łyżka curry
1,5 litr wywaru warzywnego
50 g orzechów nerkowca
sól i pieprz
Posypka:
1 łyżka oliwy
1 kolba kukurydzy
1 gruszka
3 łyżki pestek dyni
Posiekaną cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie. Dodać pokrojoną dynię w kostkę, wydrążone i pokrojone gruszki i curry. Podsmażyć przez kilka minut. Dodać posiekane orzechy nerkowca, zalać wywarem i gotować aż dynia i gruszki będą miękkie. Zmiksować na gładki krem i doprawić solą i pieprzem. Na suchej patelni podprażyć pestki dyni, odstawić. Z kukurydzy ściąć nasiona i podsmażyć na patelni z oliwą. Gruszkę pokroić w kostkę i gdy kukurydza jest miękka dodać do niej razem z podprażonymi pestkami dyni. Wszystko przez chwilę podsmażyć. Posypać po górze zupy.
Faszerowane pigwy
Składniki:
6 dużych pigw
2 duże cebule
4 łyżki masła
3 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
400 g wołowego mięsa mielonego
sól i pieprz
1 puszka krojonych pomidorów
garść rodzynek
0,5 łyżeczki cynamonu
1 duży pęczek pietruszki
Sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do 190ºC.
Z pigw odciąć „czapeczkę” z góry i wydrążyć środek. Posiekaną cebulę, czosnek i papryczkę chilli podsmażyć na maśle przez kilka minut. Dodać wydrążony miąższ z pigwy i mięso. Podsmażyć kilkanaście minut. Dodać pomidory, rodzynki, sól i pieprz oraz cynamon. Dusić wszystko aż sos zgęstnieje dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać. Nafaszerować pigwy przykryć „czapeczką” i ułożyć w naczyniu do zapiekania podlać 300 ml wody. Przykryć folią aluminiową. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 40-60 minut.
Szarpana kaczyna z sosem śliwkowym
Składniki:
8 kaczych nóżek
sól i pieprz
Sos śliwkowy:
1 łyżka oleju
1 czerwona cebula
kawałek imbiru wielkości kciuka
4 ząbki czosnku
600 g dojrzałych śliwek
6 łyżek sosu sojowego
4 łyżki miodu
1 łyżka octu winnego
4 łyżki ostrego sosu z papryczek chilli
Sposób przygotowania: Nóżki z kaczki przyprawić solą i pieprzem. Wstawić do rozgrzanego do 200ºC piekarnika i piec około 15 minut. Zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec około 2 godziny. W tym czasie podsmażyć na oleju posiekaną cebulę, czosnek i imbir. Następnie dodać wypestkowane i pokrojone na mniejsze kawałki śliwki i smażyć aż zaczną się rozpadać. Zmiksować, dodać resztę składników z wyjątkiem sosu z papryczek. Gotować aż sos zgęstniej, dodać sos z papryczek i gotować jeszcze 5 minut często mieszając. Kaczkę wyjąć z piekarnika i przy pomocy dwóch widelców poszarpać wzdłuż włókien. Można podać z kluskami gotowanymi na parze, w bułce, z ryżem lub kaszą. I surówką z gruszki.
Surówka z gruszki
Składniki:
2 łodygi selera
2 duże gruszki
2 dymki
mały kawałek imbiru
2 łyżki soku z limonki
2 łyżki octu winnego
mały kawałek papryczki chilli
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Seler pokroić w cienkie zapałki. Gruszki obrać i pokroić w zapałki. Dymkę pokroić w cienkie plasterki. Imbir zetrzeć na tarce. Chilli posiekać. Wszystkie składniki wymieszać. Dodać pozostałe składniki kilka minut przez podaniem i ponownie wymieszać.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN