Gulasz, który wzmacnia odporność

Jesienią łatwo o przeziębienie, dlatego w kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował dania, które wzmacniają odporność i chronią przed infekcjami. Były więc migdały z pieprzem, bezmięsny żurek z chrzanem, jajkami i grzybami, gulasz z dyni i ciecierzycy, śniadaniowe zapiekane jabłka, syrop z pigwowca do herbaty oraz rozgrzewający napój z imbiru, kurkumy, miodu i cytryny.

Migdały z pieprzem

Składniki:

migdały

pieprz

Przygotowanie:

Wieczorem namoczyć migdały w zimnej wodzie. Rano obrać, przyprawić świeżo mielonym pieprzem i zjeść.

Bezmięsny żurek z chrzanem, jajkami i grzybami

Składniki:

1 mała cebula

1 ząbek czosnku

olej do smażenia

2 marchewki

1 por - tylko biała część

500 ml wywaru lub wody

400 g boczniaków

1 łyżka tartego chrzanu

500 ml żurku

sól i pieprz

majeranek do smaku

Dodatki:

4 jajka ugotowane na miękko

4 kromki pieczywa razowego

4 łyżki chrzanu ze śmietaną

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek posiekać, podsmażyć na oleju. Dodać pokrojoną w plasterki marchewkę oraz por. Dodać listek laurowy oraz ziele angielskie, smażyć przez chwilę. Zalać wywarem lub wodą. Gotować aż warzywa będą miękkie. W tym czasie podsmażyć pokrojone na mniejsze kawałki boczniaki i dodać do zupy. Gotować chwilę, dodać żurek. Doprawić chrzanem, pieprzem, solą i majerankiem.

Pieczywo razowe posmarować chrzanem i zapiec w piekarniku aż chrzan się przypiecze.

Zupę podawać z jajkami gotowanymi na miękko oraz grzankami.

Gulasz z dyni i ciecierzycy

Składniki:

1 cebula

2 ząbki czosnku

3 łyżki klarowanego masła

1 łyżeczka mielonego kminu

0,5 łyżeczki mielonego imbiru

kawałek cynamonu

1 marchewka

500 g dyni piżmowej

2 słodkie ziemniaki

1 słoik ciecierzycy

7-8 cm świeżego imbiru

garść rodzynek

1 puszka pomidorów

2 szkl. wywaru warzywnego lub wody

sól i pieprz

ryż pełnoziarnisty do podania

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek posiekać i poddusić na klarowanym maśle. Dodać suche przyprawy i przesmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Dodać pokrojoną w plasterki marchewkę, dynię, bataty pokrojone w kostkę i odcedzoną ciecierzycę. Imbir zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i wycisnąć sok do gulaszu. Dodać rodzynki, pomidory z puszki i wywar. Dusić aż warzywa będą miękkie. Gulasz podawać z ugotowanym ryżem pełnoziarnistym.

Śniadaniowe zapiekane jabłka

Składniki:

2 szkl. płatków owsianych

1 puszka mleka kokosowego

garść rodzynek

1 łyżka cynamonu

4 duże twarde jabłka

garść orzechów włoskich

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Płatki owsiane ugotować w mleku kokosowym z dodatkiem szklanki wody, rodzynek i cynamonu. Jabłka wydrążyć, aby powstały głębokie miseczki. Ugotowaną owsiankę nałożyć do jabłek i piec w piekarniku przez 35 min. aż jabłka będą miękkie. Orzechy włoskie wyłożyć na blaszkę do pieczenia i wstawić do piekarnika razem z jabłkami na 15-20 min. Jabłka posypać posiekanymi orzechami.

Syrop z pigwowca do herbaty

Składniki:

8 owoców pigwowca

5 łyżek miodu

2-4 goździki

1 kawałek cynamonu

Przygotowanie:

Owoce pigwowca przekroić i wyciąć gniazda nasienne. Pokroić na plasterki i umieścić w słoiku. Zalać miodem i dodać przyprawy. Zakręcić i wstrząsnąć. Odstawić na kilka dni. Co jakiś czas mieszać. Dodawać do herbaty.

Rozgrzewający napój z imbiru, kurkumy, miodu i cytryny

Składniki:

duży kawałek imbiru

0,5 łyżeczki kurkumy

1 łyżeczka miodu

sok z połówki cytryny

Przygotowanie:

Imbir zetrzeć na tarce i wycisnąć z niego sok do szklanki. Dodać do soku pozostałe składniki i wymieszać. Zalać ciepłą wodą i wypić.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!