Penne Rigate z chrupiącą pancettą i dynią
Składniki:
200 g penne Barilla
50 g pancetty - pokrojonej w kostkę
1 mała cebulka - drobno pokrojona
40 g masła
250 g dyni zwykłej lub piżmowej - pokrojonej w kosteczkę
5 g świeżych liści szałwii - bardzo drobno posiekanych
20 g natki pietruszki – drobno posiekanej
50 g parmezanu drobno startego
2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia (EVO)
sól morska i świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Wstaw do gotowania wodę w dużym garnku. Do rozgrzanego, dużego rondla o grubym dnie, dodaj łyżkę stołową oliwy z oliwek, a następnie wrzuć pancettę. Podsmażaj ją, aż zacznie nabierać koloru. Następnie dodaj pozostałą oliwę z oliwek i cebulę. Smaż, aż pancetta zacznie być chrupiąca. Następnie dodaj 20 g masła, dynię i szałwię, a następnie wymieszaj, dopraw do smaku odrobiną morskiej soli i świeżo zmielonym pieprzem. Przykryj i gotuj przez 4-6 minut, mieszając od czasu do czasu. Posól wodę w garnku po zagotowaniu. Wrzuć do wrzącej wody Penne Rigate i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu tak, aby uzyskać efekt al dente. Do rondla dodaj pozostałe masło i pietruszkę do dyni i gotuj przez kolejne 1-2 minuty. Dynia powinna być miękka, ale nie rozpadać się całkowicie. Odcedź makaron i dodaj do przygotowanego sosu. Wymieszaj z połową parmezanu, dopraw świeżo mielonym pieprzem. Wyłóż na talerze, posyp resztą parmezanu i podawaj.
Spaghetti z dynią, rozmarynem i grzybami leśnymi
Składniki:
200 g spaghetti Barilla
300 g miąższu z dyni - pokrojonego w kosteczkę
50 g masła
200 g grzybów leśnych (np. prawdziwków) – pokrojonych w plasterki
mały pęczek rozmarynu – grubo posiekany
30 g parmezanu drobno startego
sok z połówki cytryny
sól morska
Przygotowanie:
Wrzuć dynię do średniej wielkości rondla z dopasowaną pokrywką. Posyp dużą ilością soli, a następnie podlej 6 łyżkami wody. Przykryj rondel, postaw na średnim ogniu i gotuj mieszając od czasu do czasu przez 10-15 minut lub dopóki dynia nie będzie miękka, ale nadal będzie miała swój kształt. W razie potrzeby dolej w trakcie 1-2 łyżki wody. Odstaw na bok. Do małego garnka wrzuć masło z rozmarynem i podgrzewaj delikatnie, aż masło się spieni, a następnie zdejmij z ognia. Ugotuj spaghetti w dużej ilości osolonej wody. Odcedź, gdy będzie al dente, zostawiając nieco wody z gotowania. Umieść masło rozmarynowe na dużym ogniu, aż zacznie skwierczeć, dodaj grzyby i gotuj przez 10 minut, następnie wlej sok z cytryny. Na jednej patelni umieść przygotowaną wcześniej dynię, roztopione masło, 3-4 łyżki wody z gotowania makaronu, spaghetti i połowę parmezanu, dobrze wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem, podawaj posypane pozostałym parmezanem.
Farfalle z dynią i serem mozzarella
Składniki:
200 g farfalle Barilla
1 zgnieciony ząbek czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia (EVO)
70 g sera mozzarella - odsączonego i grubo pokrojonego
30 g masła
mały pęczek liści szałwii do potrawy plus kilka dodatkowych do przystrojenia
starta skórka z cytryny
sok z połowy cytryny
250 g miąższu z dyni
85 g parmezanu drobno startego
sól morska i świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Zgnieciony ząbek czosnku gotuj przez 1-2 minuty, zalej łyżką oliwy z oliwek i pozostaw do ostygnięcia. Włóż do robota kuchennego: mozzarellę, masło, przygotowany wcześniej czosnek, szałwię, skórkę z cytryny i sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem, i zmiksuj na niezbyt gładką masę. Podgrzej piekarnik do 200 st. C, wlej pozostałą oliwę do brytfanny i podgrzewaj w piekarniku przez 5 minut. Pokrojony w kostkę miąższ z dyni wrzuć go do brytfanny doprawiając według uznania. Piecz przez 25-30 minut, obracając dynię od czasu do czasu. Ugotuj makaron farfalle w dużej ilości osolonej wody zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź, gdy będzie al dente. Na patelni wymieszaj ugotowany makaron z upieczoną dynią i zmiksowanym wcześniej sosem oraz parmezanen. Wyłóż na talerze i podawaj udekorowane listkami szałwii.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN