Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News
Sałatka owocowa z jogurtem i miodowymi płatkami owsianymi
Składniki:
100 g miodu np. gryczanego
200 g płatków owsianych
50 g otrębów owsianych
1 ananas
1 melon galia
2 jabłka
300 ml jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Miód wylać na dużą patelnię. Doprowadzić do wrzenia. Dodać płatki i zarodki owsiane. Drewnianą łyżka wszystko wymieszać i gotować przez chwilę. Całość przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, odstawić do ostygnięcia. Gdy masa zgęstnieje połamać na drobne kawałki aby powstałą posypka.
Owoce obrać i pokroić w 1 cm kostkę. Ułożyć warstwami w pojemniku. Polać jogurtem i posypać wcześniej przygotowaną posypką.
Naleśniki z mąki razowej z sałatą i kurczakiem
Składniki:
Ciasto na naleśniki:
1 jajko
0,5 szklanka jogurtu
1 szklanka mąki pszennej
0,5 szklanki otrębów pszennych
1,5 szklanki mleka
2 łyżki oleju
szczypta soli
Farsz:
główka sałaty rzymskiej
2 mango, obrane i pokrojone w paski
400 g piersi z kurczaka
3 łyżki oliwy
0,5 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka mieszanych suszonych ziół
1 łyżeczka curry
sól i pieprz
pęczek cienkiego szczypiorku
Przygotowanie:
Roztrzepać jajko, wymieszać z jogurtem i cały czas ubijając, dodawać mąkę, sól, olej i mleko. Odstawić ciasto na 15 min, po czym usmażyć naleśniki. Pierś z kurczaka pokroić w paski, polać oliwą, posypać przyprawami i odstawić na 30 min., aby się zamarynował. Usmażyć na patelni bez oleju na złotobrązowy kolor. Na naleśniki nakładać porwaną sałatę, mango i kawałki kurczaka, zrolować. Aby naleśniki się nie rozwalały można je związać szczypiorkiem.
Sałatka z mieszanego ryżu z łososiem
Składniki:
300 g ryżu parboiled z dzikim
100 g zielonego groszku, mrożonego
2 filety z łososia (150 g/szt.)
sól pieprz
400 g brokułu, podzielonego na małe różyczki
3 łyżki posiekanego koperku
Sos:
50 ml oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
skórka otarta z 1 pomarańczy
30 g cebuli drobno posiekanej
½ łyżeczki ostrej musztardy
2 szczypty curry
2 szczypty soli
łyżka octu owocowego
Przygotowanie:
Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, pod koniec gotowania dodaj groszek aby gotował się 4-5 minut. Łososia przyprawić solą i pieprzem, skropić octem balsamicznym i oliwą z oliwek. Upiec w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 180°C lub grilluj na patelni grillowej. Ryż wymieszać z groszkiem, brokułem i koperkiem. Dokładnie wymieszać i umieścić w pojemnikach. Wszystkie składniki na sos umieścić w małym słoiczku, zakręcić i mocno potrząsnąć. Otrzymanym sosem polać ryż. Łososia podzielić na cząstki i ułożyć na ryżu.
Ciasteczka czekoladowe
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
5 łyżek kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody do pieczenia
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki cynamonu
100 g masła
150 g brązowego cukru
2 jajka
1 opakowanie cukru waniliowego
1 szklanka płatków owsianych
5 łyżek otrębów owsianych
100 g gorzkiej czekolady, drobno posiekanej
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 175°C. W dużej misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i cynamon. W osobnej misce utrzeć na krem masło i cukier. Ciągle ucierając dodać jajka. Do masła dodać wcześniej wymieszane suche składniki. Na końcu dodać płatki i otręby owsiane oraz kawałki czekolady. Dokładnie wymieszać. Łyżką nakładać ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w rozgrzanym piekarniku 8-10 minut.
Autor: Izabela Wodzińska
Źródło: Dzień Dobry TVN