Pieczony łosoś w curry z czarnym ryżem sałatką z kiełków
Składniki:
filet z łososia
pęczek kolendry
pęczek bazylii
pół łyżeczki: kminu, nasion kolendry, kopru włoskiego, ewentualnie kardamonu
2 ząbki czosnku
2-3 strąków chilli
3 cm imbiru
kilka ziaren pieprzu
sos sojowy
cytryna
70 ml oleju
czarny ryż
jajko
kiełki fasolki mung
cytryna oliwa
Przygotowanie:
Curry to istna magia. Zabawa ze smakiem i aromatem. Zapachy łączą się razem i uwydatniają pod wpływem temperatury. Zrobienie pasty domowym sposobem jest bajecznie proste, a efekt wart jest wycieczki do sklepu w celu uzupełnienia zapasów przypraw. Zanim zajmiemy się rybką, trzeba nastawić ryż, gdyż ten gotuje się dość długo. Zaczynamy od pasty. W tym celu prażymy nasionka na patelni (jest mnóstwo indyjskich przypraw, które warto wypróbować, np. kozieradka, ziarna cebuli i selera, kmin, fenkuł, kolendra). Kiedy zaczną pachnieć, ściągamy je z patelni i pozwalmy ostygnąć. Zioła siekamy, podobnie czosnek, chili i imbir. Wszystkie te składniki wrzucamy do moździerza i ucieramy na pastę, następnie łączymy z olejem sosem sojowym i cytryną. Powstałą marynatą nacieramy rybę i odstawiamy na minimum pół godziny do zamarynowania. Kiedy ryż się ugotuje, odcedzamy go i przestudzamy (jest już gotowy, ale przesmażony z jajkiem jest jeszcze lepszy). Rybcie pieczemy w piekarniku około 1/2 godziny (w zależności od wielkości). Serwujemy z kiełkami polanymi dressingiem z cytryny i oliwy.
Zupa cury z dyni z kuleczkami jabłkowymi
Składniki:
2-3 szklanki obranej dyni pokrojonej w kostkę (np. piżmowa lub hakkaido)
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1 marchewka
1 jabłko
około 1 l wywaru warzywnego
łyżka oleju z dyni
łyżeczka oleju sezamowego
imbir, chili, kardamon, kolendra, kmin, fenkuł, tymianek
Przygotowanie:
To połączenie na pierwszy rzut oka wydaje się dziwne, jednak okazuje się, że smak kwaśnego jabłka dobrze równoważy ostry i korzenny smak zupy. Zaczynam klasycznie od uprażenia ziaren na patelni, aż poczujemy ich intensywny aromat. Następnie ucieramy je w moździerzu razem z chili, imbirem i ewentualnie odrobiną czosnku. Kiedy uzyskamy już gęstą pastę, na rozgrzany olej wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek, po chwili, pastę i znowu dynię i marchewkę. By wyciągnąć aromat, całość smażymy 2 minuty na ostrym ogniu, by następnie zalać wywarem warzywnym i ugotować do miękkości. Zupkę miksujemy na gładki krem. Pozostaje nam już tylko wycięcie kuleczek z kwaśnego twardego jabłka. Serwujemy zupę z kilkoma kroplami oleju dyniowego i sezamowego oraz kuleczkami z jabłka.
Curry na deser?
Składniki:
po szczypcie tartego kardamonu, cynamonu i wanilii
2 łyżki brązowego cukru
1 jabłko
gałka lodów
Przygotowanie:
Jabłka będą idealne ew. możemy wykorzystać banany, które też się sprawdzą w tym zestawieniu. Ta kompozycja dobrze się sprawdzi z lodami. Jeśli chcemy jeszcze więcej intensywnych azjatyckich aromatów możemy dodać do duszenia mleczko kokosowe. Ale od początku. Filozofia jest prosta. Karmelizujemy jabłka obrane i pokrojone w cząstki na kilku łyżkach brązowego cukru. Następnie, kiedy owoce pokryją się słodką zawiesiną, dodajemy tarte przyprawy – cynamon, wanilię, anyż, goździki (dwa ostatnie składniki możemy zastąpić kardamonem). Parę kropli soku z cytryny i gotowe.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN