Dorsz na parze
Składniki:
Filet z dorsza - 600g
Woda - 1l
Sól - 30g
Cukier - 10g
Przygotowanie:
Nasiona kopru włoskiego, liść laurowy, ziele angielskie. Wodę zagotowujemy z solą, cukrem, dodajemy wszystkie przyprawy, gotujemy 2-3 minuty. Do gotującej się solanki wrzucamy rybę, wyłączamy kuchenkę i odstawiamy na 5-7 minut. Ryba gotowa.
Kiwi twarde - 5szt
Imbir świeży - 2cm
Masło - 50g
Miód - 1 łyżka
Śmietana kremówka 36% - 150ml
Mięta świeża
Przygotowanie:
Kiwi obieramy i kroimy na ćwiartki. Przesmażamy na maśle, dodajemy miód, imbir. Po chwili jeszcze śmietana i świeża mięta. Dorsza podajemy z takim właśnie sosem owocowym.
Chowder – gęsta, zimowa zupa z dorsza
Składniki:
Filet z dorsza- 300g
Cebula - 1szt
Boczek wędzony surowy -150g
Ziemniaki -5szt
Mleko - ok. 1szkl
Śmietana 36% - 100ml
Włoszczyzna - 1op
Natka pietruszki, koperek
Gałka muszkatołowa, pieprz kajeński, sól,
Olej rzepakowy do smażenia
Dobry wiejski chleb - 4 kromki
Przygotowanie:
Z włoszczyzny przygotowujemy szybki bulion. W garnku przesmażamy boczek wędzony pokrojony w kostkę, dodajemy cebulę. W trakcie smażenia dodajemy łyżeczkę mąki pszennej, wszystko dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze chwilę. Do garnka dolewamy bulion i wrzucamy pokrojone ziemniaki. Gotujemy do miękkości. Doprawiamy w między czasie gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem kajeńskim. Dodajemy mleko i rybę w kawałkach. Gotujemy na wolnym ogniu około 5 minut, jeszcze tylko śmietana, która sprawi, że zupa będzie jeszcze bardziej aksamitna. Zupa gotowa, posypujemy suto natką i koperkiem. I koniecznie grzanki z wiejskiego pieczywa.
Rostbef pieczony, dynia i grzyby
Składniki:
Stek z rostbefu - 2szt
Dynia piżmowa - 600g
Rozmaryn suszony, rozmaryn świeży
Miód - 2 łyżki
Grzyby mrożone, borowiki lub podgrzybki, osobiście wolę te pierwsze
Masło - 50g
Sól gruboziarnista, pieprz czarny
Natka pietruszki
Przygotowanie:
Steki posypujemy grubo mielonym pieprzem, suszonym rozmarynem. Odstawiamy. Dynię kroimy wraz ze skórą w 3cm paski, układamy na papierze pergaminowym, skrapiamy miodem, posypujemy solą i rozmarynem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp. 200 stopni i pieczemy około 15-20 minut. Miękkie wyjmujemy z piekarnika. Grzyby wrzucamy na rozgrzaną patelnie, dodajemy i przesmażamy na złoty kolor. W tym samym czasie na rozgrzaną patelnię wstawiamy steki, smażymy z każdej strony ok. 4-5 minut. Zdejmujemy z patelni, odstawiamy, aby mięso odpoczęło. Po 3-4 minutach podajemy z dynią posypaną grzybami, natką pietruszki.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN