Zdjęcie: Piotr Bławicki / East News
Warzywa faszerowane serem i pieczoną papryką
Składniki:
2 czerwone papryki
300 g kremowego serka
1 ząbek czosnku
pieprz i sól
warzywa:
pomidorki koktajlowe, mini cukinie, kwiaty cukinii, małe patisony
Sposób przygotowania:
Paprykę ułożyć na blasze i wstawić do rozgrzanego piekarnika do temperatury 200ºC. Po około 15 minutach, gdy skórka papryki jest lekko przypieczona, przełożyć paprykę do garnka i przykryć talerzem i odstawić na 10 minut. Po tym czasie zdjąć skórkę z papryki i drobno ją pokroić. Następnie wymieszać z serkiem i przeciśniętym ząbkiem czosnku. Doprawić solą i pieprzem. Farsz przełożyć do rękawa do faszerowania lub do mocnego woreczka śniadaniowego i odciąć jeden róg. Warzywa wydrążyć i nafaszerować paprykowym serkiem.
Cukinia faszerowana kaszanką z karmelizowaną cebulą
Składniki:
2 cukinie średniej wielkości
sól i pieprz
3 czerwone cebule
3 łyżki octu balsamicznego
3 łyżki miodu
oliwa z oliwek
300 g kaszanki
Sposób przygotowania:
Cukinie przeciąć wzdłuż i wydrążyć gniazda nasienne. Posolić i odstawić. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na 3 łyżkach oliwy aż będzie miękka, dodać ocet i miód, dusić aż całość będzie miała konsystencję syropu. Cebulę wymieszać z kaszanką. Wnętrza cukinii osuszyć ręcznikiem papierowym, oprószyć pieprzem i wypełnić farszem. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200ºC przez 30 minut. Ostatnie 10 minut można dopiec tylko górną grzałką zwiększając temperaturę do 220ºC. Uzyskamy chrupiącą skórkę.
Dynia piżmowa zapiekana z gruszką, orzechami i serem lazur
Składniki:
1 dynia piżmowa około 1,5 kg
1 makrela wędzona
1 gruszka
100 g orzechów włoskich
pieprz
2 gałązki tymianku
100 g niebieskiego sera pleśniowego
Sposób przygotowania:
Dynie przekroić wzdłuż i wyjąć nasiona. Makrelę obrać i porwać na małe kawałki. Gruszkę obrać i pokroić w kostkę, dodać razem z orzechami i listkami tymianku do makreli. Doprawić do smaku pieprzem. Wymieszać i nałożyć do dyni. Posypać kawałkami sera pleśniowego. Zapiec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180ºC przez około 40 minut aż dynia będzie miękka.
Papryka faszerowana mięsem i grzybami
Składniki:
2 cebule
2 łyżki oliwy
400 g grzybów leśnych
3 surowe kiełbasy (około 400 g)
sól i pieprz
2 łyżki posiekanego tymianku
1 mała bułka
4 czerwone papryki
2-3 łyżki oliwy
200 ml białego wina
Sposób przygotowania:
Cebulę posiekać i podsmażyć na oliwie. Grzyby oczyścić, pokroić w plasterki i oddać do cebuli, podsmażyć. Kiełbasy wyjąć z osłonki, wymieszać z podsmażonymi grzybami, pieprzem, tymiankiem i bułką pokrojoną w drobną kostkę. Z papryki odciąć wierzch. Napełnić farszem, przykryć odciętymi wierzchami. Ułożyć w garnku, podlać odrobiną oliwy i połową wina. Przykryć i dusić na wolnym ogniu aż papryki będą miękkie. Gdy wino odparuje dolać drugą część.
Drożdżówki z powidłami
Składniki:
200 ml letniego mleka
20 g drożdży
100 g cukru
500 g mąki pszennej
60 g miękkiego masła
4 żółtka
100 g powideł śliwkowych
10 śliwek węgierek
1 żółtko do posmarowania
1 łyżka mleka do posmarowania
Sposób przygotowania:
Mleko wymieszać z drożdżami i cukrem. Dodać mąkę, masło, pokrojone w kostkę i żółtka. Dokładnie wymieszać a następnie wyrobić rękami na gładką i elastyczną masę (ciasto nie powinno kleić się do rąk, jeśli potrzeba dodać mąki). Ciasto przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut. Ciasto przełożyć na lekko oprószoną powierzchnię i uformować duży prostokąt. Ciasto posmarować powidłami a następnie posypać pokrojonymi w kostkę węgierkami. Zwinąć ciasto w roladę wzdłuż dłuższego boku. Ostrym nożem pokroić na 5 cm kawałki. Rączką drewnianej łyżki mocno nacisnąć każdą z drożdżówek na środku, tak żeby boki się lekko rozsunęły. Ułożyć na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawić do kolejnego wyrośnięcia. Przed pieczeniem, posmarować każdą z drożdżówek rozbełtanym żółtkiem z łyżką mleka. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180ºC, przez 25-30 minut.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN