Przepis na rodzinną Wielkanoc

W kuchni Dzień Dobry TVN: Ewelina, Mariusz, Lena i Maja Szkutnik, czyli autorzy rodzinnego bloga kulinarnego. Co spowodowało, że postanowili się dzielić swoją kuchenną pasją z internautami? Specjalnie dla naszych widzów przygotowali kilka propozycji dań wielkanocnych. Smacznego!

KRÓLIKI DROŻDŻOWE

Składniki: 450g mąki orkiszowej białej (typ 700) + do posypania blatu 1 kubek ciepłego mleka roślinnego 2-3 łyżki syropu z agawy lub klonowego 30g świeżych drożdży szczypta soli 3 łyżki stołowe oleju

Przygotowanie: Do miski przenieś rozdrobnione drożdże, dodaj ciepłe mleko, słodki syrop i 3 łyżki mąki. Wymieszaj i zostaw pod przykryciem na 15 minut. Dodaj resztę mąki, sól, olej i zacznij wyrabiać ciasto. Ciasto powinno być sprężyste i nie przywierać do palców. Wyrabiaj przez chwilę. Zostaw ciasto na 10 minut pod przykryciem. Wyrośnięte ciasto podziel na w miarę równe części. Każdy kawałek rolujemy w dłoniach, zwijamy uszy i formujemy „ogonek” królika. Pieczemy w 170 stopniach ok. 15-20 minut.

CHLEB ORKISZOWY

Składniki: 400 g mąki orkiszowej 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka suszonych drożdży 1 łyżka oleju 1 łyżeczka miodu 320 ml letniej wody garść nasion słonecznika garść pestek dyni Przygotowanie: Wszystkie suche składniki łączymy w dużej misce, dolewamy olej i wodę, dokładnie mieszamy. Przykrywamy wszystko folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrastania. Formę na chleb smarujemy olejem i posypujemy otrębami lub płatkami owsianymi. Przekładamy ciasto do brytfanki i odstawiamy do wyrośnięcia jeszcze na pół godziny. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, wstawiamy chleb i pieczemy 20 minut, po tym czasie sprawdzamy - jeśli jest bardzo zarumieniony od góry - przykrywamy folią aluminiową i pieczemy jeszcze 30-40 minut. Studzimy na kratce. SMACZNEGO!!!

PASTA Z TUŃCZYKA

Składniki: 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 2 łyżki serka kremowego typu Philadelphia 1 ząbek czosnku (opcjonalnie) Garść posiekanej natki pietruszki Sól, pieprz do smaku Do podania: kiełki

Przygotowanie: Wszystkie składniki miksujemy razem przy pomocy blendera ręcznego. Podajemy na kanapce z chleba orkiszowego z kiełkami.

JAJKA MUFFINKI

Składniki (na 6 sztuk) 6 kromek chleba 6 suszonych pomidorów Kilka listków szpinaku 6 jajek Dodatki: Rukola, kiełki

Przygotowanie: Formę na muffinki posmarować oliwą. Z kromek chleba wyciąć koła na rozmiar foremek, układać na dnie. Liście szpinaku rozłożyć wkoło, po ściankach. Na chlebie położyć pomidora, wbić jajko, oprószyć solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 stopni i piec ok.15 minut. Podawać na rukoli, z dodatkiem kiełków. Smacznego!

SAŁATKA Z JAJKAMI PRZEPIÓRCZYMI

Składniki: Sałata rzymska Ogórek Rzodkiewka Dymka Groszek cukrowy 8 jajek przepiórczych Oliwa Limonka Sos sojowy

Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie myjemy, osuszamy. Sałatę, dymkę i groszek siekamy. Rzodkiewkę i ogórek kroimy w cienkie półplasterki. W międzyczasie gotujemy jajka przepiórcze przez 3 minuty we wrzącej wody. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, polecamy oliwą, sosem sojowy i sokiem z limonki. Mieszamy dokładnie. Dekorujemy obranymi i przekrojonymi na pół jajkami przepiórczymi.

TRUFLE ORZECHOWE

Składniki: 1 szklanka płatków owsianych ½ szklanka pestek dyni 2 łyżki nasion chia 1 łyżka kakao 2 łyżki masła orzechowego 2 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka syropu klonowego lub miodu

Przygotowanie: Płatki owsiane i pestki dyni umieszczamy w pojemniku blendera ręcznego lub malakserze. Miksujemy przez chwilę, dodajemy resztę składników do uzyskania klejącej konsystencji. Formujemy kulki – trufle. Możemy obtoczyć w kakao lub rozdrobnionych pestkach dyni. Gotowe!

JAJKA FASZEROWANE PASTĄ Z AWOKADO

Składniki: 4 jajka ugotowane na twardo 1 dojrzałe awokado ½ limonki 1-2 ząbków czosnku Szczypiorek Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie: Awokado przekrawamy na pół, wyciągamy pestkę a następnie miąższ do miski. Dodajemy żółtka z jajek, posiekany czosnek i sok z limonki. Ugniatamy widelcem do uzyskania dość gładkiej konsystencji. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekany szczypiorem i mieszamy. Farsz nakładamy do jajek w miejsce żółtek. Podajemy.

1.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości