Materiał promocyjny

Śniadanie na trawie - tofu i glony

Quinoa, wakame, amarantus, poping, orzo- w kuchni Dzień Dobry TVN Monika Mrozowska i Maciej Szaciłło przygotowali sycące i osobliwe potrawy, idealne nie tylko na śniadanie.

Granola z popingiem z amarantusa

Składniki:

½ szklanki popingu z amarantusa

½ szklanki rodzynek

½ szklanki śliwek suszonych

½ szklanki orzechów włoskich

½ szklanki migdałów obranych ze skórki

½ szklanki mąki pszennej razowej graham

½ szklanki otrębów owsianych

¼ szklanki masła sklarowanego (do nabycia w większości supermarketów)

½ szklanki miodu lub melasy (buraczana, orkiszowa, jęczmienna, syrop z agawy itp. do nabycia w sklepach ze zdrową żywnością)

Składniki:

Rodzynki, śliwki, orzechy i migdały mielimy w małym blenderze i mieszamy z pozostałymi składnikami. Całość ugniatamy tak aby uformowały się mniejsze i większe kawałki pozlepianej masy. Granolę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nastawionego na 150 stopni i pieczemy na złoty kolor uważając aby nie przypalić od spodu.

Granola jest gotowa, kiedy kawałek masy po wyjęciu z piekarnika i ostygnięciu zrobi się chrupki. Podajemy z jogurtem, mlekiem, mlekiem sojowym lub ryżowym.

Racuchy z mąki gryczanej i orkiszowej

Składniki:

½ szklanki mąki gryczanej

½ szklanki mąki orkiszowej typ 700

3 łyżki cukru trzcinowego, lub melasy

1 łyżeczka drożdży

1 łyżeczka cukru

olej ryżowy lub masło sklarowane do smażenia

dodatki:

konfitura z róży

dżem malinowy

śmietana, lub jogurt

Przygotowanie:

Mąkę gryczaną , orkiszową i cukier trzcinowy mieszamy w misce. Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, dodajemy ¼ szklanki wody i wlewamy do miski. Dolewamy taką ilość wody, aby uzyskać ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia lub robimy ciasto wieczorem i wstawiamy do lodówki. Smażymy na patelni wykładając po łyżce stołowej ciasta. Podlewamy od czasu do czasu olejem ryżowym lub masłem sklarowanym, aby placki ładnie się rumieniły. Smażymy je na niedużym gazie z jednej strony, tak aby mogły sobie spokojnie urosnąć, Przekładamy na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę.

Sałatka z kaszy jęczmiennej z ogórkiem i kolendrą

Składniki:

1 szklanka ugotowanej kaszy jęczmiennej perłowej

1 średni ogórek

1 doniczka kolendry

3 łyżki octu jabłkowego

3 łyżki oleju arachidowego tłoczonego na zimno

3 łyżki sosu sojowego

1-2 ostre czerwone papryczki

1 opakowanie lucerny (50 g)

2 łyżki oleju ryżowego

garść orzeszków ziemnych

Przygotowanie:

Ogórek kroimy w cienkie plasterki, kolendrę grubo szatkujemy. Ostrą papryczkę przecinamy na pół i sprawdzamy czy jest bardzo ostra. Jeśli tak to możemy wyjąć pestki ze środka, drobno szatkujemy. Orzeszki ziemne smażymy na złoty kolor na oleju ryżowym. Część z nich ugniatamy w moździerzu, a część zostawiamy do dekoracji. Wszystkie składniki mieszamy razem, próbujemy i jeśli jest taka potrzeba korygujemy kwaśny, ostry lub słony smak.

Sałatka z makaronem orzo

Składniki:

1 ½ szklanki orzo

½ szklanki suszonych pomidorów z oleju

½ szklanki czarnych oliwek (najlepiej greckich oliwek kalamata)

1 pęczek natki pietruszki

100 g twardej greckiej fety pokrojonej w kostkę

1 pęczek dymki

½ szklanki ugotowanej ciecierzycy

dressing:

1 łyżeczka ziół prowansalskich

1 ząbek czosnku

6 łyżek oliwy z oliwek

sok z połowy cytryny

2 łyżeczki musztardy francuskiej

pieprz do smaku

Przygotowanie:

Makaron orzo przypomina ryż. Gotuje się go w osolonej wodzie około pięć minut (tak aby był al dente) po czym trzeba go odsączyć i zahartować w zimnej wodzie.

Suszone pomidory kroimy na małe kawałki, greckie oliwki oddzielamy od pestek i kroimy na kawałki. Natkę pietruszki i dymkę grubo szatkujemy. Wszystkie składniki mieszamy razem i polewamy dresingiem: Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy z pozostałymi składnikami.

Sałatka z quinoa, tofu i glonów wakame

Składniki:

½ szklanki komosy ryżowej (quinoa)

2 łyżki oleju sezamowego

4 łyżki glonów wakame

4 łyżki oleju ryżowego

200 g tofu

5 łyżek sosu sojowego

1 arkusz liści nori (do zwijania sushi)

garść kiełków fasoli mung, lub sojowych

1 średnia marchewka pokrojona w słupki

3 łyżki sezamu

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Komosę ryżową gotujemy z 1 ½ szklanki wody na małym gazie pod pokrywką. Glony wakame zalewamy wrzątkiem i odstawiamy. Tofu kroimy w kostkę i smażymy na oleju ryżowym. Po około5-7 minutach, kiedy się przyrumienia polewamy sosem sojowym i odparowujemy. Arkusz nori zwijamy w rulonik i kroimy nożyczkami na cienkie paseczki. Moczymy przez chwilę w wodzie.

Ugotowaną komosę mieszamy z olejem sezamowym, odciśniętymi z wody namoczonymi glonami wakame, usmażonym tofu, paskami nori, kiełkami i marchewką. Sezam prażymy na suchej patelni na złoty kolor i posypujemy sałatkę. Solimy i pieprzymy do smaku.

Autor: Izabela Wodzińska

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości