Dyniowe ciasteczka z żurawiną
Składniki:
120 g dyni (np. Hokkaido) lub marchewki
240 g kaszy jaglanej ugotowanej na sypko (najlepsza jest z poprzedniego dnia)
1,5 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki syropu z agawy
ok. 30 g poppingu z amarantusa
2 łyżki pestek dyni
2 łyżki płatków migdałowych
1 łyżka suszonej żurawiny
1 łyżka wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Dynię lub marchewkę pokroić na mniejsze kawałki, rozdrobnić w rozdrabniaczu lub zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i przełożyć do miski z pozostałymi składnikami. Wszystkie produkty wymieszać ze sobą. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 st (funkcja termoobieg). Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem, formować ciasteczka i wstawić do piekarnika na ok. 35 - 40 minut aż ciastka lekko się zrumienią. Następnie wyłączyć piekarnik i zostawić ciastka do całkowitego wystudzenia.
Poranna "jaglanka" o smaku szarlotki z karmelizowanymi śliwkami
Składniki:
2 obrane i upieczone jabłka
10 - 12 śliwek (np. renklody)
2 łyżki syropu malinowego
120 g kaszy jaglanej
250 g mleka kokosowego (w kartoniku)
1/2 laski wanilii
cynamon
1 łyżka płynnego miodu lub syropu z agawy
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną opłukać na metalowym sitku, przelać zimną wodą, przełożyć do garnka, wymieszać z mlekiem kokosowym, dodać ziarenka wanilii i gotować na wolnym ogniu ok. 15 - 20 minut. Upieczone jabłka zmiksować ze szczyptą cynamonu na mus. Śliwki umyć, rozciąć na pół, usunąć pestki, przełożyć na patelnię z dodatkiem syropu malinowego, miodu i dusić na wolnym ogniu ok. 5 - 10 minut. Ugotowaną kaszę jaglaną wymieszać z musem jabłkowym, przełożyć do miseczek i podawać z karmelizowanymi śliwkami.
Sok z buraków, ananasa i pigwy
Składniki:
2 obrane buraki
1/2 obranego ananasa
2 pigwy
1 szczypta kurkumy
seler naciowy do dekoracji
Przygotowanie:
Wycisnąć sok z buraków, pigwy i ananasa, doprawić kurkumą. Gotowy sok przelać do szklanki, włożyć seler naciowy i podawać.
Koktajl malinowo - żurawinowy z maślanką
Składniki:
200 ml maślanki
ok. 50 ml soku niesłodzonego soku z żurawiny
80 g malin
1-2 łyżki miodu lub syropu z agawy
1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zmiksować aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Spring rollsy z halibutem, dymką i awokado
Składniki:
2 filety z halibuta
1 opakowanie papieru ryżowego
masło klarowane do smażenia
2 duże marchewki
1 czerwona papryka
1 awokado
2 limonki lub cytryny
pęczek dymki i świeżej kolendry
2-3 łyżki czarnego sezamu
świeży imbir
3 łyżki oleju z orzechów włoskich
sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Filety z halibuta doprawić solą oraz pieprzem, smażyć na klarowanym maśle lub upiec w piekarniku. Marchewki oraz paprykę pokroić w tzw. zapałkę (julienne). Awokado pokroić w kostkę i skropić sokiem z jednej limonki lub cytryny. Imbir, dymkę i kolendrę posiekać. Z oleju orzechowego, soku z limonki, posiekanego imbiru, dymki, kolendry, soli i pieprzu przygotować lekki dressing. Arkusze papieru ryżowego moczyć w letniej wodzie, rozkładać po kolei na desce, faszerować kawałkami
halibuta, warzywami, awokado, posypywać sezamem, polewać dressingiem i zwijać w małe rulony.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN