Kuchnia terapeutyczna

Co jeść by zawsze czuć się dobrze i mieć mnóstwo energii? Swoje przepisy na zdrowe dania zdradzili nam dziś: Davina Reeves-Ciara, Ireneusz Ciara i Bartłomiej Topa. Jakie są podstawowe zasady zdrowej diety? Brakuje Wam energii? Wypróbujcie te przepisy!

Mleko z orzechów

Składniki:

Orzechy brazylijskie (lub inne orzechy dostępne w domu)

Woda (najlepiej źródlana, żywa)

Miód

Kardamon (świeżo utarty)

Sól kamienna

Ekstrakt waniliowy

Przygotowanie:

Orzechy z wodą zmielić w blenderze, przecedzić przez płótno lub kuchenną czystą ściereczkę, odcisnąć. Dodać pozostałe składniki, wymieszać.

Złota lemoniada

Składniki:

Woda

Świeży imbir

Masło kokosowe

Miód

Lecytyna

Jabłko

Cytryna ze skórką (połowa skórki - tylko ekologiczne)

Imbir w proszku

Kurkuma w proszku

Szafran

Kurkuma w spirytusie - ekstrakt

Imbir w spirytusie - ekstrakt

Pieprz kajeński w spirytusie - ekstrakt

Ekstrakt ze skórki cytryny

Ekstrakt waniliowy

Listek aloesu

Sól kamienna, nierafinowana

Ekstrakty roślinne – to układy pozyskiwane z całych roślin lub ich części za pomocą ekstrakcji odpowiednio dobranym rozpuszczalnikiem, najczęściej alkoholem etylowym lub olejami roślinnymi.

Przygotowanie:Wszystkie składniki zmiksować ze sobą. Można dodatkowo zmieszać pół na pół z mlekiem z orzechów.

Smoothie mango

Składniki:

Mleko z orzechów

Świeże owoce mango

Galaretka z glonów irish moss (może być agar)

Olej kokosowy

Lecytyna

Kurkuma

Sól kamienna

Ekstrakt waniliowy

Przygotowanie:

Mango kroimy w kostkę, wszystkie produkty wkładamy do blendera i miksujemy.

Trzy kolory: niebieski choć fioletowy

Mleko z orzechów (patrz przepis)

Lecytyna

Blumana (algi)

Olej kokosowy

Galaretka z glonów (lub agar)

Borówki amerykańskie

Jagody (świeże lub suszone)

Syrop klonowy

Sól kamienna

Ekstrakt ziołowy (na bazie liści z jagód)

Wszystkie produkty wkładamy do blendera i miksujemy.

Parfetka

Mleko z orzechów

Olej kokosowy (masło kokosowe)

Syrop klonowy

Galaretka z glonów irish moss (lub agar)

Mango (lub owoce sezonowe)

Szafran

Sól kamienna

Ekstrakt waniliowy

Wszystkie produkty wkładamy do blendera i miksujemy.

Składniki:

Mleko z orzechów

Nasiona chia

Bakalie

Wszystkie produkty wkładamy do blendera i miksujemy.

Avocasto

Orzechy włoskie (polskie)

Suszone morele (figi, daktyle, śliwki, rodzynki - ekologiczne)

Awokado

Mango

Galaretka z glonów irish moss (lub agar)

Miód (lub stewia, syrop klonowy, ksylitol, syrop z agawy)

Sól kamienna nierafinowana

Ekstrakt waniliowy

Kurkuma

Olejek eteryczny eko np. pomarańczowy

Orzechy wkładamy do blendera i miksujemy, suszone owoce miksujemy oddzielnie, mieszamy razem wyrabiając w misce jak ciasto z odrobiną soli.Awokado, mango, miód, ekstrakt waniliowy, galaretkę z glonów (lub agar) oraz kurkumę blendujemy na gładką masę.Wyrobioną bazę układamy na talerzu, wykładamy na nią masę z awokado, można udekorować migdałami lub owocami. Wstawić do lodówki na przynajmniej 1 godz.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości