Mleko z orzechów
Składniki:
Orzechy brazylijskie (lub inne orzechy dostępne w domu)
Woda (najlepiej źródlana, żywa)
Miód
Kardamon (świeżo utarty)
Sól kamienna
Ekstrakt waniliowy
Przygotowanie:
Orzechy z wodą zmielić w blenderze, przecedzić przez płótno lub kuchenną czystą ściereczkę, odcisnąć. Dodać pozostałe składniki, wymieszać.
Złota lemoniada
Składniki:
Woda
Świeży imbir
Masło kokosowe
Miód
Lecytyna
Jabłko
Cytryna ze skórką (połowa skórki - tylko ekologiczne)
Imbir w proszku
Kurkuma w proszku
Szafran
Kurkuma w spirytusie - ekstrakt
Imbir w spirytusie - ekstrakt
Pieprz kajeński w spirytusie - ekstrakt
Ekstrakt ze skórki cytryny
Ekstrakt waniliowy
Listek aloesu
Sól kamienna, nierafinowana
Ekstrakty roślinne – to układy pozyskiwane z całych roślin lub ich części za pomocą ekstrakcji odpowiednio dobranym rozpuszczalnikiem, najczęściej alkoholem etylowym lub olejami roślinnymi.
Przygotowanie:Wszystkie składniki zmiksować ze sobą. Można dodatkowo zmieszać pół na pół z mlekiem z orzechów.
Smoothie mango
Składniki:
Mleko z orzechów
Świeże owoce mango
Galaretka z glonów irish moss (może być agar)
Olej kokosowy
Lecytyna
Kurkuma
Sól kamienna
Ekstrakt waniliowy
Przygotowanie:
Mango kroimy w kostkę, wszystkie produkty wkładamy do blendera i miksujemy.
Trzy kolory: niebieski choć fioletowy
Mleko z orzechów (patrz przepis)
Lecytyna
Blumana (algi)
Olej kokosowy
Galaretka z glonów (lub agar)
Borówki amerykańskie
Jagody (świeże lub suszone)
Syrop klonowy
Sól kamienna
Ekstrakt ziołowy (na bazie liści z jagód)
Wszystkie produkty wkładamy do blendera i miksujemy.
Parfetka
Mleko z orzechów
Olej kokosowy (masło kokosowe)
Syrop klonowy
Galaretka z glonów irish moss (lub agar)
Mango (lub owoce sezonowe)
Szafran
Sól kamienna
Ekstrakt waniliowy
Wszystkie produkty wkładamy do blendera i miksujemy.
Składniki:
Mleko z orzechów
Nasiona chia
Bakalie
Wszystkie produkty wkładamy do blendera i miksujemy.
Avocasto
Orzechy włoskie (polskie)
Suszone morele (figi, daktyle, śliwki, rodzynki - ekologiczne)
Awokado
Mango
Galaretka z glonów irish moss (lub agar)
Miód (lub stewia, syrop klonowy, ksylitol, syrop z agawy)
Sól kamienna nierafinowana
Ekstrakt waniliowy
Kurkuma
Olejek eteryczny eko np. pomarańczowy
Orzechy wkładamy do blendera i miksujemy, suszone owoce miksujemy oddzielnie, mieszamy razem wyrabiając w misce jak ciasto z odrobiną soli.Awokado, mango, miód, ekstrakt waniliowy, galaretkę z glonów (lub agar) oraz kurkumę blendujemy na gładką masę.Wyrobioną bazę układamy na talerzu, wykładamy na nią masę z awokado, można udekorować migdałami lub owocami. Wstawić do lodówki na przynajmniej 1 godz.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN