Klasyczny grysik
Składniki:
6 łyżek kaszy manny
2 szklanki mleka
1 łyżka syropu z agawy lub miodu
płatki migdałowe do posypania
Mus truskawkowy:
300 g świeżych truskawek
1 łyżka miodu
szczypta cynamonu
2 łyżki dżemu truskawkowego zamiast musu
Przygotowanie:
W garnku podgrzej mleko. Dodaj kaszę i mieszaj, by nie powstały grudy. Dodaj syrop z agawy lub miód. Gotuj około 5 minut.
Przygotuj mus: wszystkie składniki zmiksuj w blenderze. Do miski wyłóż kaszę, polej musem i posyp płatkami migdałowymi. Możesz użyć dżemu truskawkowego, jeśli nie masz dostępu do truskawek.
Naleśniki z kozim serem i owocami
Składniki:
250 g mąki pszennej
2 jajka
250 g mleka
250 g wody
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki cukru
30 g masła roztopionego lub oleju
olej do smażenia
Masa serowa:
1 jajko
40 g cukru
1 laska z wanilii
100 g śmietany 18%
500 g sera koziego kanapkowego (który łatwo się rozsmaruje)
Owoce: truskawki, winogrona, banany
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zmiksuj i odstaw na 15 minut. W tym czasie przygotuj masę serową. Jajko, cukier oraz ziarenka z laski wanilii ucieraj mikserem około 2-3 minut. Następnie dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj przy pomocy łopatki. Naleśniki smaż z obu stron na złoty kolor. Każdy krążek posmaruj masą serową i podawaj z owocami.
Budyń domowej roboty z białą czekoladą
Składniki:
50 g białej czekolady
500 g mleka
1 jajko
20 g cukru
20 g mąki ziemniaczanej
20 ziarenek granatu do dekoracji
kilka listków mięty do dekoracji
Przygotowanie:
Czekoladę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Wszystkie składniki umieść w rondelku i podgrzewaj około 8 minut aż masa zgęstnieje. Napełnij budyniem salaterki. Udekoruj listkami mięty i granatem.
Koktajl bananowo - truskawkowy z mango
Składniki:
1 duży banan
1 dojrzałe mango
10 truskawek
2 łyżki miodu
1,5 szklanki mleka lub maślanki
kilka truskawek do dekoracji
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zmiksuj na gładki koktajl w blenderze. Podawaj schłodzone. Udekoruj szklanki świeżymi truskawkami.
Urozmaicona zupa śniadaniowa
Składniki:
1,5 litra mleka
2 łyżki kaszy jaglanej
3 łyżki płatków owsianych
szczypta kurkumy
szczypta soli
1 łyżka soku z cytryny
1 starte jabłko
5 orzechów włoskich drobno pokrojonych
1 łyżka rodzynków
1 łyżka masła
1 łyżka miodu
Przygotowanie:
Zagotuj mleko. Dodaj kaszę jaglaną, szczyptę kurkumy, szczyptę soli, płatki owsiane i gotuj około 30 minut. Następnie dodaj starte jabłko oraz sok z cytryny i uzupełnij wodą jeśli będzie trzeba.
Dodaj orzechy włoskie i rodzynki i gotuj kolejne 10 minut. Na koniec dodaj masło i miód do smaku i doprowadź do wrzenia. Zupę można przygotować wieczorem. Następnego dnia rano smakuje wybornie.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN