Zielona Wielkanoc

Pomysły na wegetariańskie dania wielkanocne zaproponowała nam dziś Magda Targosz.

Wegetariański barszcz grzybowy

Składniki:

3 średnie marchewki

1 średnia pietruszka

kawałek selera korzeniowego

1 duża cebula

sok z kiszonej kapusty (3 szklanki lub więcej)

garść suszonych grzybów

4 listki laurowe

4 ziarenka ziela angielskiego

4 łyżki oleju

sól

pieprz

Przygotowanie:

Grzyby zalewam 4 szklankami gorącej wody, odstawiam na ok godzinę. Przekładam je do niewielkiego garnka, wlewam wodę z moczenia grzybów (przez gęste sito), zagotowuję, zmniejszam płomień na mały i gotuję pod uchyloną pokrywką przez ok godzinę.

W tym czasie przygotowuję rosół: w szerokim garnku o grubym dnie rozgrzewam oliwę, wrzucam obrane pokrojone warzywa: marchew, pietruszkę, seler, smażę mieszając przez ok 10 min, zalewam wodą (ok 2 l), zagotowuję, dodaję niepełną płaską łyżkę soli, zmniejszam płomień na mały, kładę uchyloną pokrywkę i gotuję przez 25- 30 minut. W trakcie dorzucam listki laurowe, ziele angielskie i przypaloną cebulę (obraną kroję na 4 części, opalam każdą z nich nad palnikiem, aż się nieco przypali lub wykładam je na patelnię ceramiczną lub teflonową i prażę obracając bez dodatku tłuszczu do przypalenia). Teraz do rosołu dodaję wywar grzybowy (grzyby odkładamy- można z nich przygotować uszka, dodać pokrojone do kotletów lub zamrozić i wykorzystać później) oraz sok z kiszonej kapusty- jego ilość będzie zależała od stopnia zakiszenie i Waszego indywidualnego smaku, warto naszykować sobie ok litra i stopniowo dodawać smakując zupę.

Wegański majonez

Składniki:

pół kostki tofu

4 łyżki octu jabłkowego

1 ząbek czosnku

świeże oregano

1 łyżka musztardy

2 łyżki oleju nierafinowanego

sól

stewia lub cukier

mielone nasiona kozieradki

szczypiorek

Przygotowanie:

Zmiksuj wszystkie składniki.

Sernik z migdałów i nerkowców

Składniki na podkład:

2 szklanki migdałów zmielonych

1 szklanka daktyli bez pestek

Migdały i daktyle mieszamy w naczyniu i przekładamy na suchą okrągłą blachę - tortownicę.

Ubijamy je jako równomiernie rozłożoną warstwę. Można umieścić w lodówce na czas przygotowania masy nerkowcowej ('sernikowej').

Składniki na masę:

3 szklanki nerkowców - namoczyć na noc w misce wody

1/4 szklanki soku z cytryn

3/4 szklanki syropu z agawy lub syropu z trzciny cukrowej

3/4 szklanki oleju kokosowego

3/4 szklanki wody - po nerkowcach

1 łyżeczka wanilii lub aromatu waniliowego

Przygotowanie:

Najpierw miksujemy w nerkowce z odrobiną wody (wykorzystujemy tę z moczenia nerkowców). Następnie mieszamy masę nerkowcową z resztą składników.

Olej kokosowy upłynniamy w cieple - jeśli temperatura otoczenia jest niższa niż 25 stopni, to umieszczamy słoiczek z tłuszczem kokosowym w naczyniu z ciepłą wodą i czekamy aż się upłynni. Będzie to bezbarwny płyn.

Całość masy wylewamy na wcześniej zrobiony podkład z migdałów i daktyli. Formę z ciastem wkładamy do zamrażarki na 2-3 godziny, potem przekładamy do lodówki. Można podawać z owocami.

Praliny bez cukru

Składniki:

szklanka fig

szklanka pestek dyni

Przygotowanie:

Zmiel w wyciskarce ślimakowej bądź w maszynce do mięsa figi i pestki. Ugnieć "ciasto". Ulep zgrabne kuleczki, mniejsze od orzecha włoskiego i gotowe. Podawaj po schłodzeniu.

Wejdź także na: kulinarni.pl

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości