Wegetariański barszcz grzybowy
Składniki:
3 średnie marchewki
1 średnia pietruszka
kawałek selera korzeniowego
1 duża cebula
sok z kiszonej kapusty (3 szklanki lub więcej)
garść suszonych grzybów
4 listki laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
4 łyżki oleju
sól
pieprz
Przygotowanie:
Grzyby zalewam 4 szklankami gorącej wody, odstawiam na ok godzinę. Przekładam je do niewielkiego garnka, wlewam wodę z moczenia grzybów (przez gęste sito), zagotowuję, zmniejszam płomień na mały i gotuję pod uchyloną pokrywką przez ok godzinę.
W tym czasie przygotowuję rosół: w szerokim garnku o grubym dnie rozgrzewam oliwę, wrzucam obrane pokrojone warzywa: marchew, pietruszkę, seler, smażę mieszając przez ok 10 min, zalewam wodą (ok 2 l), zagotowuję, dodaję niepełną płaską łyżkę soli, zmniejszam płomień na mały, kładę uchyloną pokrywkę i gotuję przez 25- 30 minut. W trakcie dorzucam listki laurowe, ziele angielskie i przypaloną cebulę (obraną kroję na 4 części, opalam każdą z nich nad palnikiem, aż się nieco przypali lub wykładam je na patelnię ceramiczną lub teflonową i prażę obracając bez dodatku tłuszczu do przypalenia). Teraz do rosołu dodaję wywar grzybowy (grzyby odkładamy- można z nich przygotować uszka, dodać pokrojone do kotletów lub zamrozić i wykorzystać później) oraz sok z kiszonej kapusty- jego ilość będzie zależała od stopnia zakiszenie i Waszego indywidualnego smaku, warto naszykować sobie ok litra i stopniowo dodawać smakując zupę.
Wegański majonez
Składniki:
pół kostki tofu
4 łyżki octu jabłkowego
1 ząbek czosnku
świeże oregano
1 łyżka musztardy
2 łyżki oleju nierafinowanego
sól
stewia lub cukier
mielone nasiona kozieradki
szczypiorek
Przygotowanie:
Zmiksuj wszystkie składniki.
Sernik z migdałów i nerkowców
Składniki na podkład:
2 szklanki migdałów zmielonych
1 szklanka daktyli bez pestek
Migdały i daktyle mieszamy w naczyniu i przekładamy na suchą okrągłą blachę - tortownicę.
Ubijamy je jako równomiernie rozłożoną warstwę. Można umieścić w lodówce na czas przygotowania masy nerkowcowej ('sernikowej').
Składniki na masę:
3 szklanki nerkowców - namoczyć na noc w misce wody
1/4 szklanki soku z cytryn
3/4 szklanki syropu z agawy lub syropu z trzciny cukrowej
3/4 szklanki oleju kokosowego
3/4 szklanki wody - po nerkowcach
1 łyżeczka wanilii lub aromatu waniliowego
Przygotowanie:
Najpierw miksujemy w nerkowce z odrobiną wody (wykorzystujemy tę z moczenia nerkowców). Następnie mieszamy masę nerkowcową z resztą składników.
Olej kokosowy upłynniamy w cieple - jeśli temperatura otoczenia jest niższa niż 25 stopni, to umieszczamy słoiczek z tłuszczem kokosowym w naczyniu z ciepłą wodą i czekamy aż się upłynni. Będzie to bezbarwny płyn.
Całość masy wylewamy na wcześniej zrobiony podkład z migdałów i daktyli. Formę z ciastem wkładamy do zamrażarki na 2-3 godziny, potem przekładamy do lodówki. Można podawać z owocami.
Praliny bez cukru
Składniki:
szklanka fig
szklanka pestek dyni
Przygotowanie:
Zmiel w wyciskarce ślimakowej bądź w maszynce do mięsa figi i pestki. Ugnieć "ciasto". Ulep zgrabne kuleczki, mniejsze od orzecha włoskiego i gotowe. Podawaj po schłodzeniu.
Wejdź także na: kulinarni.pl
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN