Materiał promocyjny

Na co dzień bloguje, a u nas gotuje!

Na co dzień pracuje w biurze, gdzie zajmuje się sprawami administracyjnymi, a w wolnych chwilach prowadzi fotograficznego bloga. Ewelina Majdak, w kuchni Dzień Dobry TVN rozgrzała piekarnik aż do czerwoności!

Zdjęcie: Bartosz Krupa / East News

Owsianka z bananami, śliwkami i czekoladą

Składniki:

4 kostki gorzkiej czekolady

2 garście ziaren słonecznika

2 łyżki kaszy jaglanej

1 łyżeczka cynamonu

1 szklanka wody

1 szklanka mleka

1 łyżka oliwy

1 jabłko

1 banan

pół szklanki płatków owsianych

syrop daktylowy lub miód

kawałek korzenia imbiru

garść suszonych śliwek

sok z cytryny

Przygotowanie:

Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Dodajemy ziarna słonecznika, płatki i kaszę jaglaną i prażymy, aż lekko zbrązowieją. Dodajemy cynamon i dokładnie mieszamy. Dodajemy szklankę wody, mieszamy i gotujemy 5 minut. Dodajemy mleko, suszone śliwki pokrojone w paski, obrane i starte na tarce do jarzyn jabłko (duże oczka), imbir oraz sok z cytryny i gotujemy kolejne 5 minut. Na samym końcu dodajemy banana pokrojonego w plastry. Na talerzu polewamy owsiankę syropem z daktyli, syropem z agawy lub miodem i posypaną siekaną czekoladą. Owsiankę podajemy na ciepło, chociaż na zimno równie smakuje dobrze.

Czekoladowe placki śniadaniowe

Składniki:

350 ml mleka

100 g mąki żytniej razowej

100 g mąki pszennej krupczatki

50 g cukru z prawdziwą wanilią

50 g płatków migdałowych

30 g dobrego, ciemnego kakao

2 banany

2 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka oliwy

0,5 łyżeczki sody

Kilka kostek ciemnej czekolady

Kilka mięsistych śliwek

Do podania dodatkowo:

Mały kubek kwaśnej śmietany

Ulubiony dżem

Przygotowanie:

W misce mieszamy razem obie mąki, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Jajka ubijamy lekko z cukrem za pomocą miksera lub mieszamy trzepaczką balonową. Do ubitych jajek dodajemy mleko i wszystko razem mieszamy. Składniki płynne dodajemy do mąki i wszystko dokładnie mieszamy. Do ciasta dodajemy posiekane cząstki czekolady, śliwki pokrojone w paski, płatki migdałów, banany pokrojone w plasterki i łyżkę oliwy. Dokładnie mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Rozgrzewamy patelnię i nakładamy łyżką ciasto – na jeden placek przypada 1 pełna łyżka stołowa ciasta. Placuszki smażymy na wolnym ogniu z obu stron, aż się ładnie zrumienią. Podajemy ze śmietaną wymieszaną z łyżką cukru waniliowego lub ulubionym dżemem.

Kaszotto z burakami i dynią

Składniki:

750 ml bulionu mięsnego lub warzywnego

250 g kaszy jęczmiennej

150 ml białego wina

100 g koziego (lub owczego) sera

50 g zimnego masła

3 średniej wielkości buraki

2 małe cebule

1 łyżka oliwy lub oleju

kilka gałązek świeżego tymianku

kilka kulek zielonego pieprzu

szczypta czarnego pieprzu

pół małej dyni

sól

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Buraki dobrze wyszoruj i pokrój w cząstki. Dynię obierz i pokrój w 2 cm kostkę. Ułóż pokrojoną dynię i cząstki buraków w osobnych naczyniach żaroodpornych, skrop oliwą, ułóż po kilka gałązek tymianku wraz z listkami i piecz przez 25-30 minut, aż warzywa będą miękkie, ale nie mogą się rozpadać (buraki będą potrzebowały więcej czasu). Bulion postaw na kuchence i podgrzewaj na małym ogniu – musi być cały czas ciepły. Kaszę przepłucz na sicie i odsącz. W szerokim rondlu rozgrzej łyżkę oliwy i dodaj cebulę pokrojoną w cienkie piórka oraz kulki zielonego pieprzu. Smaż na niewielkim ogniu przez około 5 minut, aż się zeszkli. Dodaj kaszę, wymieszaj dokładnie by każde ziarno pokryło się oliwą i smaż kolejne 5 minut. Dodaj wino i pozwól mu odparować przez około 2 minuty. Zacznij dodawać bulion – na początku po jednej, pełnej łyżce wazowej. Pamiętaj by za każdym razem dokładnie wszystko wymieszać. Kiedy kasza wchłonie cały bulion dodaj jego kolejną porcję.

Po około 15-20 minutach kaszotto powinno być gotowe – kasza powinna być miękka, ale nie może się rozpadać. Zdejmij garnek z ognia i dodaj masło pokrojone na małe kawałki. Energicznie i szybko wmieszaj je w kaszę. Zetrzyj ser na tarce do jarzyn lun pokrusz palcami. Dodaj go do kaszy i wymieszaj. Jeśli kaszotto jest zbyt gęste dodaj odrobinę więcej bulionu. Dopraw pieprzem i solą według uznania (nie dodawaj soli przed dodaniem sera, gdyż jest on słony sam w sobie). Podawaj z pieczonymi warzywami, posypane tartym serem z kieliszkiem dobrego, białego wina.

Autor: Izabela Wodzińska

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana