Paszteciki szczecińskie
ciasto :
- 600 g mąki pszennej
- 1 jajko „0”
- 50 g drożdży świeżych
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki masła do ciasta
- 1 łyżka octu
- olej do smażenia
- szczypta soli
FARSZ :
Bulion:
- 100 dag łopatki wieprzowej
- 200 g szponder wołowy
- 100 g wątróbki
- 2 udka z kurczaka
- 1 marchew,
- 1 pietruszka,
- 2 cebule
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- pieprz, sól,
- majeranek,
Dodatki do Farszu:
- 1 jajko
- 2 cebula
- 1 czerstwa bułka
- 3 ząbki czosnku
- majeranek
- Farsz słodki:
- 300 g twarogu tłustego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 żółtko
Zobacz też: Liść laurowy, pieprz, cynamon, ziele angielskie i jałowiec - przyprawy o niezwykłej mocy >>>
PRZYGOTOWANIE :
Do garnka włóż umyte mięso oraz dodaj obrane warzywa, zalej zimną wodą i gotuj mięso do miękkości. Następnie wyjmij je z rosołu razem z marchewką i ostudź.
Cebulę posiekaj i usmaż razem z wątróbką na maśle z oliwą. Również ostudź. Bułkę namocz w rosole i razem z mięsem, warzywami zmiel w maszynce do mielenia. Dodaj jajko, oraz przyprawy. Dokładnie wymieszaj,
Przygotuj rozczyn z mleka, cukru i drożdży. Poczekaj, aż zacznie żyć, następnie dodaj do suchych składników i zagnieć. Dodaj jajko oraz rozpuszczone masło. Ugniataj na jdnolitą masę. Ciasto powinno odchodzić od ręki.
Pozostawiamy je przykryte ściereczką do wyrośnięcia na około 30 minut. Podziel ciasto na dwie części, każdą rozwałkuj na podłużny. Na ciasto nałożyć farsz, farsz, mokrymi rękoma zlepiamy brzegi ciasta, tniemy paszteciki średniej długości, zlepiając końce pasztecika aby farsz nie dostał się do oleju.
Gotowe paszteciki pozostawić na około 10 minut aby lekko wyrosły. Olej rozgrzej w garnku do 180 St C i smaż do złotego koloru.
Jesienna zapiekanka
- 2 świeże długie bagietki
- 300 g sera gouda
- 500 g pieczarek
- 2 cebule
- 2 łyżki masła
Dodatki: grzyby, rucolla, szynka, salami, pomidor, kurczak z rosołu, mozzarella, ziemniaki, rozmaryn
Bułkę typu bagietka przetnij na połowę. Pieczarki umyj i osusz na ręczniku papierowym, następnie poszatkuj razem z cebulą i przesmaż na rozgrzanej patelni z masłem i olejem.
Na bułkę wyłóż pieczarki, posyp serem tartym i piecz w piekarniku podawaj z dodatkami i sosami.
Zobacz też: Miód, porzeczki, pomidory, czosnek, czyli polskie superfoods! >>>
Sos wasabi
- 50 g majonezu
- 3 g wasabi
- sól i pieprz
- Sos Jogurtowo – Bazyliowy
- 200 g jogurtu naturalnego
- pęczek bazylli
- sól i pieprz
- sok z limonki
- skórką z limonki
- Sos Tysiąca wysp
- 100 ml keczupu
- 100 ml majonezu
- sól i pieprz
- 1/2 cebuli
Sos czosnkowy
- 100 ml jogurtu greckiego
- 3 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- Domowy keczup
- 500 g pasaty pomidorowej
- 50 ml octu jabłkowego
- 50 g cukru
- pół cebuli
- 2 żabki czosnku
- sól, pieprz
Cieszyńska kanapka ze śledziem.
- 1 bułka wrocławska duża 4 filety śledziowe a’la matias
- 1 cebula
- 5 jajek
- duży pęczek szczypiorku
- majonez
- sól, pieprz
- mleko do namoczenia śledzi
Płaty śledzia wymoczyć w mleku, umyć, odsączyć. Cebulę obrać, pokroić na cienkie plasterki, przelać wrzątkiem, dzięki czemu straci intensywny zapach i smak. Odsączyć.
Śledzia pokroić na kawałki, a jajka na plasterki.
Kromkę chleba posmarować cienko masłem, na to ułożyć kawałki cebuli, śledzia, plaster jajka. Wszystko polać majonezem, posypać natką pietruszki i oprószyć pieprzem.
Zobacz też: Polskie "superfoods". Przepisy na pesto z jarmużu, chłodnik jagodowy, placek z maślanką i borówkami >>>
Bułka z pieczarkami jak w PRL
- 4 bułki paluchy lub kajzerki
- 100 g pieczarek
- 1 duża cebula
- sól i pieprz
- koperek,
- 50 g sera żółtego
- 1 łyżka masła
Bułki wydrąż z środka, następnie Pieczarki umyj i osusz na ręczniku papierowym, następnie poszatkuj razem z cebulą i przesmaż na rozgrzanej patelni z masłem i olejem. Dodaj do warzyw tartego sera, następnie wypełnij bułki i zapiecz w piekarniku.
Autor: Anna Kobyłka