Zupa z karmelem i lanymi kluskami
Składniki:
60g suszonych borowików
1 średnia szalotka
2 ząbki czosnku
łyżka masła
500 ml bulionu drobiowego
100 ml śmietany
50g cukru
100g mąki
jajko
100ml mleka
Przygotowanie: W garnku roztapiamy masło i przesmażamy posiekaną szalotkę z czosnkiem, dodajemy namoczone wcześniej grzyby, zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu 20 minut. Na patelnię wsypujemy cukier i podgrzewamy do uzyskania karmelu, zalewamy karmel śmietaną gotując przez chwilę do momentu aż karmel całkowicie się rozpuści. Wlewamy karmel ze śmietaną do zupy i gotujemy kolejne 20 minut na małym ogniu. Doprawiamy sola i pieprzem. Z mąki, jajka i mleka robimy ciasto i łyżką formujemy kluseczki od razu wrzucając je do wrzątku. Podajemy z zupą.
Sum w maśle, majonez grzybowy, śliwka
Składniki:
sum filet 400g
masło klarowane 1kg
1 zółtko
musztarda
ocet
olej grzybowy 300ml
śliwki 200g
ocet 200ml
cukier 200g
masło 50g
Przygotowanie: Suma dzielimy na 4 porcje i zalewamy ciepłym masłem klarowanym, wkładamy do piekarnika ustawionego na 90 stopni na 25 minut. Z żółtka, octu, musztardy i oleju grzybowego robimy majonez grzybowy. Śliwkę przecinamy na pół i wyciągamy pestki, trzy czwarte śliwek wrzucamy do garnka razem z masłem i dusimy do miękkości, następnie miksujemy masę na gładkie puree. Z octu, cukru i 200g wody robimy zalewę i doprowadzamy ją do wrzenia, studzimy, zalewamy resztę śliwek i zostawiamy w lodówce.
Karp, miód gryczany, kasza z suszonymi owocami, burak
Składniki:
filet z karpia 600g
miód gryczany 50g
masło 50g
kasza pęczak 100g
suszone owoce 80g
500g buraków
Przygotowanie: Na patelnię wrzucamy masło i miód czekają aż zacznie się pienić, dokładamy karpia i smażymy przez 2 minuty z każdej strony. Kaszę gotujemy do miękkości i mieszamy z suszonymi posiekanymi owocami dodają przy tym łyżkę masła. Buraki skrapiamy oliwa z oliwek doprawiamy sola i pieprzem, zawijamy w folie aluminiowa i pieczemy w piekarniku, przez 40 minut wtemperturze 170 stopni, po upieczeniu buraki obieramy i kroimy w cząstki odgrzewamy na maśle.
Uszka z makiem w wywarze z suszu
Składniki:
100g masy makowej
mąka 200g
owoce suszone 100g
cukier 50g
wiśniówka 50g
Przygotowanie:
Z mąki i gorącej wody robimy podstawowe ciasto pierogowe, zawijamy w folie i odkładamy do lodówki na 30 minut, po upływie czasu ciasto wałkujemy i wycinamy szklanką kółka. Lepimy pierogi nakładając do srodka makowy farsz. Gotujemy w lekko osolonej wodzie. W garnku mieszamy cukier z wiśniówką dodając suszone owoce i 500ml wody, gotujemy na wolnym ogniu do momentu aż płyn zredukuje się o połowę
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN