Świąteczne dania Jakuba Kasprzaka

W kuchni Dzień Dobry TVN swoje popisowe przepisy na dania rybne przedstawił - Jakub Kasprzak, który zajął III miejsce w konkursie Wine&Food Noble Night w kategorii danie główne! Smacznego.

Zupa z karmelem i lanymi kluskami

Składniki:

60g suszonych borowików

1 średnia szalotka

2 ząbki czosnku

łyżka masła

500 ml bulionu drobiowego

100 ml śmietany

50g cukru

100g mąki

jajko

100ml mleka

Przygotowanie: W garnku roztapiamy masło i przesmażamy posiekaną szalotkę z czosnkiem, dodajemy namoczone wcześniej grzyby, zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu 20 minut. Na patelnię wsypujemy cukier i podgrzewamy do uzyskania karmelu, zalewamy karmel śmietaną gotując przez chwilę do momentu aż karmel całkowicie się rozpuści. Wlewamy karmel ze śmietaną do zupy i gotujemy kolejne 20 minut na małym ogniu. Doprawiamy sola i pieprzem. Z mąki, jajka i mleka robimy ciasto i łyżką formujemy kluseczki od razu wrzucając je do wrzątku. Podajemy z zupą.

Sum w maśle, majonez grzybowy, śliwka

Składniki:

sum filet 400g

masło klarowane 1kg

1 zółtko

musztarda

ocet

olej grzybowy 300ml

śliwki 200g

ocet 200ml

cukier 200g

masło 50g

Przygotowanie: Suma dzielimy na 4 porcje i zalewamy ciepłym masłem klarowanym, wkładamy do piekarnika ustawionego na 90 stopni na 25 minut. Z żółtka, octu, musztardy i oleju grzybowego robimy majonez grzybowy. Śliwkę przecinamy na pół i wyciągamy pestki, trzy czwarte śliwek wrzucamy do garnka razem z masłem i dusimy do miękkości, następnie miksujemy masę na gładkie puree. Z octu, cukru i 200g wody robimy zalewę i doprowadzamy ją do wrzenia, studzimy, zalewamy resztę śliwek i zostawiamy w lodówce.

Karp, miód gryczany, kasza z suszonymi owocami, burak

Składniki:

filet z karpia 600g

miód gryczany 50g

masło 50g

kasza pęczak 100g

suszone owoce 80g

500g buraków

Przygotowanie: Na patelnię wrzucamy masło i miód czekają aż zacznie się pienić, dokładamy karpia i smażymy przez 2 minuty z każdej strony. Kaszę gotujemy do miękkości i mieszamy z suszonymi posiekanymi owocami dodają przy tym łyżkę masła. Buraki skrapiamy oliwa z oliwek doprawiamy sola i pieprzem, zawijamy w folie aluminiowa i pieczemy w piekarniku, przez 40 minut wtemperturze 170 stopni, po upieczeniu buraki obieramy i kroimy w cząstki odgrzewamy na maśle.

Uszka z makiem w wywarze z suszu

Składniki:

100g masy makowej

mąka 200g

owoce suszone 100g

cukier 50g

wiśniówka 50g

Przygotowanie:

Z mąki i gorącej wody robimy podstawowe ciasto pierogowe, zawijamy w folie i odkładamy do lodówki na 30 minut, po upływie czasu ciasto wałkujemy i wycinamy szklanką kółka. Lepimy pierogi nakładając do srodka makowy farsz. Gotujemy w lekko osolonej wodzie. W garnku mieszamy cukier z wiśniówką dodając suszone owoce i 500ml wody, gotujemy na wolnym ogniu do momentu aż płyn zredukuje się o połowę

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości