Tortilla z jarmużem, suchą krakowską i fetą

Tortilla z jarmużem, suchą krakowską i fetą
Tortilla z jarmużem, suchą krakowską i fetą
W kuchni Dzień Dobry TVN przekąski i przystawki na bazie krakowskiej: tortilla z jarmużem, suchą krakowską i fetą, tort ziemniaczany z suchą krakowską, szałwią i serem oraz sucha krakowska jak carpaccio na kruchym cieście. A to wszystko przygotowali: Andrzej Polan, Mateusz Jarzębiak-Góral - uczestnik programu Top Model oraz Olga Kaczyńska - modelka, zwyciężczyni drugiej edycji Top Model.

Sucha krakowska jak carpaccio na kruchym cieście

Składniki:

120g suchej krakowskiej

200 g czarnych porzeczek

2 łyżki musztardy rosyjskiej

2 łyżki masła klarowanego

liście szpinaku

600 g mąki pszennej razowej

200 g masła

ok. 1/2 szklanki wody

2 łyżki cukru lub miodu

kminek mielony, kminek cały

szczypta soli

Przygotowanie:

Kiełbasę kroimy w bardzo cienkie plastry. Porzeczkę przesmażamy z dodatkiem miodu, połowę miksujemy, przecieramy przez sitko. Łączymy z całymi owocami. Dodajemy do musztardy. W misce mieszamy mąkę z kminkami, solą, dodajemy masło, rozkruszamy palcami, jak kruszonkę. Na koniec dodajemy wodę i zagniatamy szybko ciasto. Rozwałkowujemy i pieczemy w piekarniku w 180 st. C ok. 15 min. Po upieczeniu ciasto przesmarowujemy musztardą porzeczkową, układamy plastry kiełbasy suchej krakowskiej i dekorujemy listkami szpinaku, skrapiamy olejem i posypujemy pieprzem.

Tort ziemniaczany z suchą krakowską, szałwią i serem

Składniki:

1 kg ziemniaków

150 g suchej krakowskiej

1 pęczek cebuli dymki

olej do smażenia

1 ząbek czosnku

6 jajek

1/2 szklanki śmietany

250 g bundzu lub mozzarelli w zalewie

2 ogórki zielone

1 szklanka cukru

1 szklanka octu jabłkowego

1 szklanka wody

koper

sól

pieprz

szałwia świeża

koper

300 ml jogurtu naturalnego gęstego

Przygotowanie:

Ziemniaki kroimy w cienkie plastry na mandolinie lub nożem, ale bardzo cienko. Kiełbasę suchą krakowską kroimy w cienkie plastry. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy ziemniaki i gotujemy je w oleju do momentu aż zrobią się prawie miękkie i przezroczyste. Odcedzamy z tłuszczu, łączymy z pokrojoną kiełbasą, zalewamy jajkami ze śmietaną i szałwią oraz pokrojonym drobno serem. Umieszczamy ponownie w patelni, podsmażamy na złoty kolor, przewracamy na drugą stronę i dopiekamy. Podajemy z ogórkami marynowanymi w zalewie z octu cukru i wody, posypanymi świeżym koprem i łyżką jogurtu.

Tortilla z jarmużem, suchą krakowską i fetą

Składniki:

1 opakowanie tortilli

100 g suchej krakowskiej

100 g jarmużu sałatkowego

1 por

3 jajka

100 g suszonej żurawiny

1 łyżka chrzanu

oregano

Przygotowanie:

Z tortilli wycinamy kółka, umieszczamy w foremkach do muffinów, smarujemy masłem i wypiekamy na złoty kolor. Na patelni przesmażamy pora, dodajemy jarmuż, żurawinę i doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Zdejmujemy z patelni, przekładamy do miski, mieszamy z jajkami, serem feta, kiełbasą pokrojoną w paski i masą wypełniamy podpieczone babeczki z tortilli. Ponownie pieczemy w 200 st. Cprzez ok. 10 min.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości