Sucha krakowska jak carpaccio na kruchym cieście
Składniki:
120g suchej krakowskiej
200 g czarnych porzeczek
2 łyżki musztardy rosyjskiej
2 łyżki masła klarowanego
liście szpinaku
600 g mąki pszennej razowej
200 g masła
ok. 1/2 szklanki wody
2 łyżki cukru lub miodu
kminek mielony, kminek cały
szczypta soli
Przygotowanie:
Kiełbasę kroimy w bardzo cienkie plastry. Porzeczkę przesmażamy z dodatkiem miodu, połowę miksujemy, przecieramy przez sitko. Łączymy z całymi owocami. Dodajemy do musztardy. W misce mieszamy mąkę z kminkami, solą, dodajemy masło, rozkruszamy palcami, jak kruszonkę. Na koniec dodajemy wodę i zagniatamy szybko ciasto. Rozwałkowujemy i pieczemy w piekarniku w 180 st. C ok. 15 min. Po upieczeniu ciasto przesmarowujemy musztardą porzeczkową, układamy plastry kiełbasy suchej krakowskiej i dekorujemy listkami szpinaku, skrapiamy olejem i posypujemy pieprzem.
Tort ziemniaczany z suchą krakowską, szałwią i serem
Składniki:
1 kg ziemniaków
150 g suchej krakowskiej
1 pęczek cebuli dymki
olej do smażenia
1 ząbek czosnku
6 jajek
1/2 szklanki śmietany
250 g bundzu lub mozzarelli w zalewie
2 ogórki zielone
1 szklanka cukru
1 szklanka octu jabłkowego
1 szklanka wody
koper
sól
pieprz
szałwia świeża
koper
300 ml jogurtu naturalnego gęstego
Przygotowanie:
Ziemniaki kroimy w cienkie plastry na mandolinie lub nożem, ale bardzo cienko. Kiełbasę suchą krakowską kroimy w cienkie plastry. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy ziemniaki i gotujemy je w oleju do momentu aż zrobią się prawie miękkie i przezroczyste. Odcedzamy z tłuszczu, łączymy z pokrojoną kiełbasą, zalewamy jajkami ze śmietaną i szałwią oraz pokrojonym drobno serem. Umieszczamy ponownie w patelni, podsmażamy na złoty kolor, przewracamy na drugą stronę i dopiekamy. Podajemy z ogórkami marynowanymi w zalewie z octu cukru i wody, posypanymi świeżym koprem i łyżką jogurtu.
Tortilla z jarmużem, suchą krakowską i fetą
Składniki:
1 opakowanie tortilli
100 g suchej krakowskiej
100 g jarmużu sałatkowego
1 por
3 jajka
100 g suszonej żurawiny
1 łyżka chrzanu
oregano
Przygotowanie:
Z tortilli wycinamy kółka, umieszczamy w foremkach do muffinów, smarujemy masłem i wypiekamy na złoty kolor. Na patelni przesmażamy pora, dodajemy jarmuż, żurawinę i doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Zdejmujemy z patelni, przekładamy do miski, mieszamy z jajkami, serem feta, kiełbasą pokrojoną w paski i masą wypełniamy podpieczone babeczki z tortilli. Ponownie pieczemy w 200 st. Cprzez ok. 10 min.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN