Materiał promocyjny

Prawdziwe Jedzenie

W przygotowaniu pysznych posiłków liczy się smak składników, ale jak przekonają nas dzisiaj chłopcy, również sposób ich produkcji. Zobaczcie sami, jak przygotować prawdziwe jedzenie.

Tomka z kur placki

Składniki:

zacna garść świeżych kurek lub namoczonych ugotowanych suszonych grzybów

cebula

jajo z wolnego wybiegu

100 g mąki

pęczek natki pietruszki

borowiki

3 pomidory, jeśli jest sezon, ew. szuszone

3 ząbki czosnku

2 łyżki musztardy francuskiej

70 ml oliwy

garść liści bazylii

2 łyżki octu winnego

świeżo mielony pieprz

100 ml zielonogórskiego rieslinga

łyżka masła

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy sos. Na maśle i łyżce oliwy przesmażamy posiekany czosnek i borowiki. Po kilku minutach dodajemy pomidory obrane ze skórki i posiekane w kostkę. Następnie wlewamy wino na patelnie i odparowujemy. Dodajemy posiekana bazylie, musztardę, balsamino, całość obficie pieprzymy. Czas na placuszki. W misce mieszamy oczyszczone i rozdrobnione kurki, startą na tarce cebulę, posiekaną pietruszkę, mąkę i jajo. Zależy nam na uzyskaniu gęstej śmietanowej konsystencji. Placki smażymy na oliwie i serwujemy ciepłe z sosem. Jeśli mamy suszone, namoczone i ugotowane grzyby należy je dobrze osączyć i postępować jak w przypadku świeżych kur. Warto wypróbować inne gatunki grzybów, różne sosy – kombinacji jest bez liku.

Tarta z bryndzą i majerankiem z konfiturą cebulową w miodzie i orzechach Agaty Wojdy (porcja na 2 quiche)

Składniki:

Kruche ciasto:

200 g masła

260 g mąki

80 ml zimnej wody

szczypta soli

mąka do foremki i podsypania w czasie wałkowania

masło do wysmarowania foremki

Zalewa:

500g bryndzy

3 całe jajka

3 żółtka

0,5 litra śmietany 18%

0,5 litra śmietany 36%

majeranek suszony

Miodowa cebula z orzechami

700g cebuli

100g orzechów włoskich obranych i w dużych kawałkach

200 ml miodu gryczanego

50 ml oliwy

200ml octu jabłkowego lub cydrowego

50gr cukru trzcinowego

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Cebule pokroić na ćwiartki i pooddzielać listki. W garnuszku o grubym dnie rozgrzać oliwę i wrzucić cebule, cukier. Smażyć na najmniejszym możliwym ogniu regularnie mieszając. Po 15 minutach dodać miód, sól i pieprz. Dusić kolejne 15 minut. Pod koniec dodać orzechy.

Czarny Piotruś wg. Grzegorza Ł

Składniki:

garść skorzonery – ok. 10 korzonków (może być ew. salsefia lub korzeń pietruszki)

5 małych marynowanych borowików lub podgrzybków

2 suszone pomidory

1 cebula

łyżka majonezu

4 łyżki koziego jogurtu

ząbek czosnku

1 łyżka natki pietruszki

1 łyżeczka oleju z migdałów lub oliwy z oliwek

pieczone orzechy laskowe do posypania

Przygotowanie:

Wyszorowaną skorzonerę ugotuj na pół chrupko (ok. 10 min., najlepiej w wodzie z solą, cukrem, odrobiną mleka i masła), pokrój ją w 2-cm kawałki, skrop cytryną (by nie sczerniała), a cebulę posiekaj w drobną kostkę, tak samo jak pietruszkę. Borowiki podziel na drobne części razem z suszonymi pomidorami. Składniki wymieszaj, dodaj jogurt, majonez i kilka kropli oliwy oraz pieprz i sól. Do ozdoby tego dania wykorzystaj pyszne chrupki o lekko orzechowym smaku. Jak je przygotować? Obierakiem do warzyw wykrój podłużne płaty skorzonery i usmaż na głębokim oleju, a następnie odsącz. Serwuj sałatkę posypaną chipsami z chrupiącą czosnkową grzanką.

Przebojowy banał Piotra Najsztuba

Składniki:

700 g ziemniaków sałatkowych

15 dużych łyżek musztardy gruboziarnistej domowej roboty

2 duże pęczki natki pietruszki

oliwa

8 ząbków czosnku

sok z 1 cytryny

pieprz czarny

sól

Przygotowanie:

Gotujemy ziemniaki (w mundurkach), uważając by się nie rozgotowały. Grubo siekamy zioła i czosnek, mieszamy z musztardą i oliwą. Sos łączymy z ziemniakami pokrojonymi w grubą kostkę. Sałatka idealnie nadaje się do dań z grilla

Autor: Marek Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości